RTG zęba w ciąży

Super że się udało bez RTG :+1:

1 polubienie

Super wiadomość :heart:Fajnie, że stomatolog wszystko dokładnie ogarnął i teraz jest lepiej.

1 polubienie

To świetne wiadomości :slight_smile: bardzo dobrze , że jest ci lepiej :slight_smile:

1 polubienie

Ja nie wiem jak to jest z usuwaniem kamienia w końcu…
W jednym gabinecie stomatolog usuwala mi dwa razy na początku ciąży i pod koniec , a w drugiej ciąży poszłam do innego stomatologa i powiedział, że w ciąży mi nie usunie kamienia bo ultradźwięk szkodzi dziecku :roll_eyes::roll_eyes::roll_eyes:

@Pulinka super,że oczyścił ci właśnie tą kieszonkę, bo ten ból pewnie przez zbierające się tam jedzenie . Ja przynajmniej tak miałam.

1 polubienie

Widać, że każdy stomatolog ma trochę inne podejście do tematu w ciąży.

W ciąży bardzo ważne jest usuwanie kamienia, bo wiadomo, że łatwo o zapalenie dziąseł i ich krwawienie. Na NFZ można taka usługę wykonać dwa razy w czasie ciąży. W USG wykorzystuje się ultradźwięki, a w ciąży to raczej częściej niż rzadziej się je ma.

Masz rację, dbanie o zęby w ciąży jest ważne, bo dziąsła łatwo ulegają stanom zapalnym. Dobrze, że NFZ przewiduje dwa zabiegi oczyszczania.

I warto z tego korzystać. Nie zawsze się o tym pamięta a to podstawa dbania o jamę ustną.