Ryż w diecie dziecka

Ryż to zboże niezwykle uniwersalne. Jest zdrowy, występuje w wielu odmianach i postaciach, ma mnóstwo zastosowań i jest łatwy do przyrządzenia. Jaki rodzaj ryżu, w jakiej formie i kiedy podawać go maluchowi? Przeczytaj!

Przejdź do artykułu: http://canpolbabies.com/pl/porady/porada/mothers/9/6506-ryz-w-diecie-malucha

Pozdrawiamy,
zespół mam z Canpolu

Z tym ryżem na samym początku trzeba uważać - mówię tu z własnego doświadczenia.
Kiedy pilnowałam synka siostry, na obiadek do zjedzenia miał zupkę z ryżem - gotowa w słoiczku. Zgodnie z oznakowaniem na opakowaniu mały mógł już ją jeść, ale kiedy jadł ją po raz pierwszy, nie dosyć, że był niechętny, to nieprzyzwyczajony do ryżu zaczął się nim krztusić.Dobrze, że wiedziałam co robić w takiej sytuacji i nie spanikowałam, bo mogło zakończyć się to tragedią.
Po prostu były to spore kawałeczki jak dla takiego maluszka - dla niego było za wcześnie na ryż.

Ja podaje córce kaszle ryżowa i bardzo ja lubi ale kupiłam ostatnio gotowe danie marchew z ryżem i zastanawiam się nam podaniem i jej reakcja. Rozszerzenie diety idzie nam dobrze i myślę że ryż w tej formie też jej posmakuje i nie wywoła negatywnych skutków.

Moja córcia jak była młodsza to bardzo nie lubiła ryżu. Teraz już je chętniej i nie ma z nim żadnego problemu. Najbardziej lubi z mięskiem takie ala gołąbki bez zawijania.
Iza z małymi kawałkami na początku to trzeba uważać też i z marchewką itd. czy takim drobnym makaronem. Dziecko zakrztusić się może wszystkim, u Was akurat trafiło na ryż

Zgadzam się, z Wami z podawaniem ryżu na początku rozszerzania diety trzeba uważać, zresztą jak z innymi małymi kawałkami w jedzeniu, dziecko zakrztusić się może wszystkim. U nas nie było problemu z wprowadzeniem ryżu córcia chętnie popróbowała i je, najbardziej jej smakuje w zupce pomidorowej i w gołąbkach( podaję bez kapusty) z sosem pomidorowym. Na słodko z jabłkami jej nie smakuje za bardzo. Może kiedyś polubi.

Mój synek jako pierwszą kaszkę jadł właśnie kaszkę ryżową .Dodawałam ja do mleka modyfikowanego jadł ze smakiem.Kleik ryżowy dodawałam też do deserków-musów owocowych i też zjadał chętnie.teraz dodaję ryż do zupek -rosołku ,pomidorowej,do gałeczek z mięska mielonego w sosie.Często na obiad robię też zapiekankę z ryżu i jabłek ,którą też mój maluch lubi.

Ryż jest bardzo cennym składnikiem naszej diety ale warto kupować ryż nie przetworzony i dobrych sprawdzonych producentów

Ja ostatnio zaczełam wprowadzac ryz do diety mojego malucha. Fakt trzeba przy tym bardzo uważac, bo jednak zmienia się konsystencja a maluszek który do tej pory dostawał papki bez grudek, nie do konca wie co ma zrobic. Mój maluch tez na poczatku niechętnie jadł, miał jakby odruch wymiotny, ale stopniowo, powolutku, po lekkich zachętach chętnie zjadł wszystko co przygotowałam :slight_smile:

Moja zuza do tej pory nie chcę jeść ryżu od razu się krztusi i wypluwa. Ryż jest miękki sama gotuje i sprawdzam. Widocznie ryż zuzce nie podchodzi.

Justynamamajasia u mojej było podobnie, mimo że był miękki a nawet rozgotowany to nie chciała go jeść. Dopiero jak skończyła rok bardziej jej posmakował i czasem jej podaję do deseru, obiadu czy po prostu ugotowany na mleku.

Czasami dzieciom od razu coś nie posmakuje ale warto próbować bo preferencje się zmieniają. Zdarza się, że za którymś z kolei razie dziecko zaakceptuje w Twoim wypadku Justyna ryż.

Ryż dodaję do zup np. do pomidowej lub buraczkowej, ale również córka uwielbia ryż z prażonym jabłkiem.

Moja córeczka lubi zarówno ryz jak i makarony. Dodaje do zup czy potraw typu zapiekanek, z sosami 

Mój syn 8lat do dziś uwielbia ryż i często gotujemy. 

Ja sama bardzo lubię ryż, chyba jemy go więcej w domu niż ziemniaków. I synek na razie powoli się do niego przekonuje.

U mnie też się je więcej ryżu czy różnych kasz, niż ziemniaków

Moja córeczka wszystko lubi. Był moment kiedy miała non stop makarony jeść potem kaszę, ziemniaki. Czasem już się przeje i chce coś innego a za jakiś czas znów do tego wraca

U mnie synek też raczej nie z tych wybrednych i tak się z tego cieszę, bo nie muszę kombinować co zrobić, bo zawsze coś tam skubnie.

U nas były etapy  albo jadł wszystko albo wszystko wybrzydzal i do tej poty ma humorki co do jedzenia 

U nas ryż dobry pod każdą postacią! Jako danie główne albo dodatek do zupy