Ryż to zboże niezwykle uniwersalne. Jest zdrowy, występuje w wielu odmianach i postaciach, ma mnóstwo zastosowań i jest łatwy do przyrządzenia. Jaki rodzaj ryżu, w jakiej formie i kiedy podawać go maluchowi? Przeczytaj!
Z tym ryżem na samym początku trzeba uważać - mówię tu z własnego doświadczenia.
Kiedy pilnowałam synka siostry, na obiadek do zjedzenia miał zupkę z ryżem - gotowa w słoiczku. Zgodnie z oznakowaniem na opakowaniu mały mógł już ją jeść, ale kiedy jadł ją po raz pierwszy, nie dosyć, że był niechętny, to nieprzyzwyczajony do ryżu zaczął się nim krztusić.Dobrze, że wiedziałam co robić w takiej sytuacji i nie spanikowałam, bo mogło zakończyć się to tragedią.
Po prostu były to spore kawałeczki jak dla takiego maluszka - dla niego było za wcześnie na ryż.
Ja podaje córce kaszle ryżowa i bardzo ja lubi ale kupiłam ostatnio gotowe danie marchew z ryżem i zastanawiam się nam podaniem i jej reakcja. Rozszerzenie diety idzie nam dobrze i myślę że ryż w tej formie też jej posmakuje i nie wywoła negatywnych skutków.
Moja córcia jak była młodsza to bardzo nie lubiła ryżu. Teraz już je chętniej i nie ma z nim żadnego problemu. Najbardziej lubi z mięskiem takie ala gołąbki bez zawijania.
Iza z małymi kawałkami na początku to trzeba uważać też i z marchewką itd. czy takim drobnym makaronem. Dziecko zakrztusić się może wszystkim, u Was akurat trafiło na ryż
Zgadzam się, z Wami z podawaniem ryżu na początku rozszerzania diety trzeba uważać, zresztą jak z innymi małymi kawałkami w jedzeniu, dziecko zakrztusić się może wszystkim. U nas nie było problemu z wprowadzeniem ryżu córcia chętnie popróbowała i je, najbardziej jej smakuje w zupce pomidorowej i w gołąbkach( podaję bez kapusty) z sosem pomidorowym. Na słodko z jabłkami jej nie smakuje za bardzo. Może kiedyś polubi.
Mój synek jako pierwszą kaszkę jadł właśnie kaszkę ryżową .Dodawałam ja do mleka modyfikowanego jadł ze smakiem.Kleik ryżowy dodawałam też do deserków-musów owocowych i też zjadał chętnie.teraz dodaję ryż do zupek -rosołku ,pomidorowej,do gałeczek z mięska mielonego w sosie.Często na obiad robię też zapiekankę z ryżu i jabłek ,którą też mój maluch lubi.
Ja ostatnio zaczełam wprowadzac ryz do diety mojego malucha. Fakt trzeba przy tym bardzo uważac, bo jednak zmienia się konsystencja a maluszek który do tej pory dostawał papki bez grudek, nie do konca wie co ma zrobic. Mój maluch tez na poczatku niechętnie jadł, miał jakby odruch wymiotny, ale stopniowo, powolutku, po lekkich zachętach chętnie zjadł wszystko co przygotowałam
Justynamamajasia u mojej było podobnie, mimo że był miękki a nawet rozgotowany to nie chciała go jeść. Dopiero jak skończyła rok bardziej jej posmakował i czasem jej podaję do deseru, obiadu czy po prostu ugotowany na mleku.
Czasami dzieciom od razu coś nie posmakuje ale warto próbować bo preferencje się zmieniają. Zdarza się, że za którymś z kolei razie dziecko zaakceptuje w Twoim wypadku Justyna ryż.
Moja córeczka wszystko lubi. Był moment kiedy miała non stop makarony jeść potem kaszę, ziemniaki. Czasem już się przeje i chce coś innego a za jakiś czas znów do tego wraca
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.