W jakim wieku wasze dzieci zaczęły samodzielnie chodzić ?
Za rączkę chodził przed skończeniem 11 miesięcy, przed roczkiem samodzielne kroki ale bał się strasznie i tak jednego dnia poszedł parę kroczków a innego nie i dopiero 2 tygodnie po skończeniu roczku zaczął zasuwać
Mój synek 19 kwietnia miał roczek i jeszcze samodzielnie nie chodzi tzn.spaceruje sam przy meblach, opierając się o ścianę itp.Stojac np.przy kanapie zrobi kilka kroczków w moją stronę ale sam się jeszcze boi
Na razie jeszcze się tym nie martwię bo wiem,że jeszcze ma sporo czasu
Do 18 miesiąca życia na pewno się wyrobi ![]()
Mój synek zaczął chodzić jak mial 10,5 msc, ale zaliczył niestety mały wypadek,że aż krew się z wargi polała i się zraził na jakiś czas. Tak na stałe zaczął chodzić 2 tygodnie po swoich pierwszych urodzinach ![]()
Takich krwawych wypadków nasz miał parę jak zaczął się wspinać na różne meble. Stanął na krześle, stracił równowagę i poleciał. Akurat na rozsypane duplo. Rozciął wargę a na policzku miał siniaka w kształcie torów kolejowych na które spadł. I mówienie żeby nie wchodził nic nie dało, ale więcej z krzesła już nie spadł
Mojej koleżanki synek zaczął chodzić jak miał 8 miesięcy aż byłam w szoku jak mi wysłała filmik. Jednak mój synek ma 9 i jedynie staje na nóżki
Na roczek maluszek samodzielnie śmigał ![]()
Moja Hania bardzo pozno zaczela wgl raczkować, bo miała 10 miesięcy.
Poszła sama z dnia na dzień 3 dni przed 13 miesiącem
bardzo nas wszystkich zaszokowała wtedy.
Wszystko zależy od dziecka, od tego czy czuje się na siłach i czy jest odważny ![]()
Mama_hani dokładnie wszystko zależy od dziecka każde jest inne. Jak tylko będzie gotowe to zrobi pierwsze kroki
Nasza corka tez w okolicach roku, odrobinke wczesniej. ![]()
Kurcze ja czekam na ten moment z utęsknieniem wiec sie podlacze. Bo moja córka na 7 miesięcy zaczęła tuptac nieporadnie za rece, bo tatuś pokazał że tak mozna… A teraz mamusia nadwyręża sobie kręgosłup. Ale już pewnie stoi przy czyms. Czasem jeszcze tylko klapnie na dupcie. Taka mała kaczuszka. Zastanawiam sie kiedy zacznie sama biegac ![]()
Alucha jak poczuje się pewnie to na pewno pójdzie:) córeczka mojej cioci stała przy meblach jak miała 8 miesięcy ale poszła sama dopiero 3 dni przed roczkiem.
Na pewno niedługo się doczekasz i jeszcze zatesknisz za czas mi kiedy mała po prostu siedziała sobie ![]()
Wszytko zależy od dziecka kazde ma inaczej…moj pierwszy synek zaczal chodzić wokół mebli jak mial 8,5mc a sam poszedl na 13mc …teraz czekam ma drugiego synka , który ma 8mc ale nawet nie mysli wstać na nogi ![]()
Mój syn zaczął chodzić tydzień przed roczkiem. Zrobił kilka kroków i usiadł na pupie. No i od tego czasu tak coraz więcej spacerowal
Haha, pampers najlepiej amortyzuje takie upadki ![]()
Dużo dzieci chodzi już około roczku, ale nie ma się co stresować, każde do tego dojdzie w swoim czasie.
Mama Hani, dokładnie wiem o czym piszesz
rzeczywiście jeszcze zatęsknimy za tym jak maluchy poprostu sobie tylko siedziały.
Ja uważam,że nie ma co na siłę prowadzać,dziecko samo musi poczuć pewność , że chce samo chodzić
Moja córka zaczęła chodzić jak miała skończony rok i 2 tygodnie. Ogólnie późno zaczęła siadać, podnosić się i długo pełzała, nie miała siły raczkowac na czworaczka była za słaba w rączkach. Czasami tak chyba jest. Teraz jest bardzo silnym i energicznym dzieckiem.
Podobno dziewczynki zaczynają szybciej chodzić, ale to pewnie indywidualna sprawa. Dziecko mojej siostry jak miało pół roczku już świetnie raczkowało, jej jedyną rozrywką było wchodzenie po schodach na czworaka, potem trzeba było ją znosić i od nowa zaczynała się wspinać. Mimo ogromnej ruchliwości (do teraz ma chyba ADHD) zaczęła w pełni samodzielnie chodzić 2 tygodnie przed pierwszymi urodzinami.
Nie wiem czy to jakaś reguła że dziewczynki chodzą wcześniej… rzeczywiście niektórzy mówią że chłopcy nieco później opanowują niektóre umiejętności i to samo mówią o wychodzeniu zębów… Ale raczej to bardzo indywidualna sprawa.
Każdy maluch prędzej czy później w końcu znajdzie w sobie odwagę i pójdzie. Nam rodzicą pozostaje tylko czekać ![]()
Chyba rzeczywiście coś w tym jest,że dziewczynki szybciej ogarniają takie rzeczy jak chodzenie czy mówienie.Moja Paulina w wieku 11miesiecy już chodziło a na rok już dość sporo mówiła i rozumiała.Szymon, widzę,że wszystko trochę później…