Sekrety Gładkiej Skóry: Jak Zwalczyć Rozstępy i Przygotować Się na Nową Rzeczywistość!

Cześć, Mamuśki! 🌼

Wszystkie wiemy, że ciąża to piękny, ale i wymagający czas dla naszego ciała. Chciałabym otworzyć dyskusję na temat tego, jak najlepiej przygotować się na rozwiązanie oraz co stosować, aby zminimalizować ryzyko powstawania rozstępów.

Jakie macie sprawdzone sposoby? Co polecacie z kosmetyków, diet czy domowych sposobów? Może macie jakieś ulubione olejki lub balsamy? A może jakieś porady dotyczące pielęgnacji skóry w tym szczególnym okresie?

Podzielcie się swoimi doświadczeniami i niech nasze skóry będą gładkie jak nigdy dotąd! 💖✨

Czekam na Wasze odpowiedzi!

Od początku olej ze słodkich migdałów. Do masażu brzuszka, piersi , ud. 

Oliwka dużo daje 

Ja polecam regularne nawilżanie skóry olejkami, np. z migdałów czy kokosowym, oraz stosowanie balsamów z masłem shea. Ważna jest też dieta bogata w witaminy A, E i kwasy omega-3 – pomagają w elastyczności skóry. No i najważniejsze nawadnianie, regularne delikatne masaże brzucha mogą poprawić krążenie✨

Olejki szczotkowanie :)

Masaż i nawilżanie ale jeżeli rozstępy są genetyczne to niestety mało co się da zrobić. Ja mam duże rozstępy na brzuchu mimo smarowania po pierwszej jak i drugiej ciąży powstały nowe niestety 

Cześć! 🌸

Jeśli chodzi o pielęgnację, to mogę polecić szczotkowanie na sucho – to świetny sposób na poprawę krążenia i ujędrnienie skóry.

Osobiście korzystam z kremu przeciw rozstępom od Mustelli, który świetnie nawilża i odżywia skórę. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na odpowiednią dietę, bogatą w witaminy i minerały, które wspierają elastyczność skóry.

AnnaMaria doskonale powiedziane, szczotkowanie w moim przypadku pozwoliło mi uniknąć wrastających włosków 

produkty musteli przeciew rozstepom sa rewelacyjne

Potwierdzam !

Nie miałam okazji jeszcze. Dobrze że polecacie 

Szczotkowanie tak albo nawet mycie się tą szorstką gąbka też dużo daje 

Szczotkowanie na sucho, balsamy i olej ze słodkich migdałów to najlepsze metody. Niektórzy polecają też suplementację kolagenu, ale co do tego czy jest skuteczny to zdania się podzielone. 

Zgadzam się z Karoliga, że duże znaczenie mają geny, bo u mnie również regularne masaże olejkiem nie pomogły zapobiec powstaniu rozstępów.

Ja również polecam krem z Mustelli, świetnie się sprawdził podczas pierwszej ciąży. Skóra po porodzie wróciła do wyglądu sprzed ciąży. Mam nadzieję, że przy drugiej sprawdzi się równie dobrze.

Ja uwielbiam produkty mustela, mam chyba już wszystkie z ich serii i sprawdzają się rewelacyjnie:)

W ciazy jak i po szczotkowalam sie. Jest to dla mnie najlepsze rozwiązanie żeby ujędrnić brzuch. Oczywiście regularnie. 

Do pielęgnacji w ciazy używałam Lierac PHYTOLASTIL ŻEL ZAPOBIEGAJĄCY ROZSTĘPOM. A po porodzie masło z Palmers tylko na brzuch. 

Znalazłam gdzieś na forum że ten Lierac działa, u mnie się sprawdził. Czy bez niego miałabym rozstepy? Tego nie wiadomo. 

Profilaktyka na pewno pomoże, u mnie niestety słomiany zapał , brak czasu, niepamięć i nie stosuje raczej nic. Doraznie jak sobie przypomnę to po kąpieli oliwkę albo balsam La Roche Posay 

O lierac nigdy nie słyszałam, może będę stosować jeśli uda się zająć w drugą ciążę, żeby nie pogorszyć jeszcze sytuacji, chociaż nie wiem czy może być jeszcze gorzej... Już mam rozstępy na całym brzuchu po pierwszej ciąży, ale ja nie stosowałam typowych kosmetyków na rozstępy tylko olej ze słodkich migdałów i balsam z neutrogeny. 

A ja stosowałam kosmetyki na rozstępy i co o tak je mam. Mnie się wydaje że to chyba słabo działa co by to nie było. Ja uważam że jest do genetycznie uwarunkowane bo moja mama ma to samo i brat wystarczy że przytyje 2-3 kg to się pojawiają rozstępy. Na brzuchu nie mam mam bardziej na piersiach i ,,boczkach,, mam koleżankę która nic nie stosuje urodziła trójkę dzieci chuda jak patyk a rozstępy można na palach policzyć to takie niesprawiedliwe haha

Olejek np., z BioOil i do tego szczotka do szczotkowania skóry, albo samo szczotkowanie skóry na sucho. Fajne są też rolery bądź bańki którymi ściąga się skórę. Każdy sposób jest mało przyjemny ale z czasem można się do niego przyzwyczaić :)