Tak jak dziewczyny wspomniały sery z mleka pasteryzowanego można jeść .
Aisa u mnie jest akurat restauracja sushi i można dostać takie bez surowej ryby także można
Moniczka zgodzę się z Tobą ja też w ciąży byłam w stanie się wyrzec więcej rzeczy żeby tylko dbać o dziecko chociaż tatar to moja ulubiona przystawka bądź surowe jajko kogiel Mogiel i jakoś dałam radę. Jeszcze cukrzycą ciążowa więc dieta i powiem Ci że teraz po ciąży bardziej pozwalam sobie na więcej i się zastanawiam czy nie nadrabiam zachcianek ciążowych których nie mogłam spełnić w tamtym czasie
Pati o widzisz to super że tak się dostosowują do klienta ja tam sushi nie lubię ale kuzynka lubi i miała problem bo wszędzie była wlansie surowa ryba
Ja też byłam w stanie wyrzec się dla dobra dziecka przysmaku np ja lubię te serki pleśniowe typu camembert czy brie co prawda pieczone lubię ale jednak jak były z niepasteryzowanego mleka to sobie darowalam. Oscypki też lubię i to bardzo ale też nie jadłam bo bałam się że może to dziecku zaszkodzić.
Z serami pleśniowymi jest tak jak napisały dziewczyny. Można je jeść pod warunkiem ze są z mleka pasteryzowanego. A tak na prawdę jest ich troszkę tylko trzeba poszukać.
Jeśli ser jest z mleka niepasteryzowanego wtedy nie jemy takiego z obawy o listerozę.
Lekarza zawsze można dopytać na miejscu podczas wizyty a jeśli pytania pojawia się po wyjściu z gabinetu zawsze można zadzwonić i jeszcze doprecyzowac. Ja tak robiłam ze jak nie byłam czegoś pewna dzwoniłam i pytałam.
Sushi tak jak napisała Aniam można jeść pod warunkiem ze nie jest z surowej ryby. Bo tak na prawe zabronione są surowe jaja, ryba, mięso i produkty z mleka niepasteryzowanego.
Aisa ta restauracje prowadzą prawdziwi Chińczycy dbają o klienta ja też nie przepadam za sushi jedyne co mnie kusiło to surowe mięso którego mi brakowało w ciąży ale dało się wytrzymać teraz już tak nie jem jak przed ciążą .
Powiem tak, ja całe życie miałam kontakt zzwierzętami. W ciąży zachorowałam na toksoplazmoze, wiec jeżeli lekarz zwrócił uwagę żeby nie jesc tych serów to ze względu na zdrowie Twojego dziecka. Ja mam chęci na tatary i surowe szynki no ale niestety. Termin na 20 grudnia, wiec nawet na święta nie pojem bo dieta ze względu na to ze chce karmić piersią. Wiec może w lato następnego roku
Mi położna mówiła ,że nie można właśnie jeść serów pleśniowych , surowego mięsa , jajek , wszystkiego co nie przeszło obróbki termicznej , wiec coś w tym jest na pewno . Jednak lekarz jakąś wiedze ma i położna także warto się popytać albo poczytać jaka jest lista rzeczy jakich nie można spożywać .
Agatka dieta mamy karmiącej to mit ! Można jeść wszystko poza alkoholem i uzywkami rzecz jasna i niektórymi lekami.
Można jeść kapustę szybki nawet te wędzone Karmiac piersią.
Marta tak w ciąży nie można ale serki pleśniowe można o ile są na bazie mleka pasteryzowanego chodzi o listeroze jeśli mleko jest niepasteryzowane można po prostu nabyc listeroze która jest niebezpieczna dla malucha w brzuchu ale Jelsi mleko jest pasteryzowane i na jego bazie robi się serek pleśniowy to spokojnie Mama w ciąży może jeść gdyż nie możliwe by listeroze nabyć gdyż mleko przeszło obróbkę termiczną czyli tak zwanie w przypadku mleka pasteryzacje
Agatka dieta mamy karmiącej to mit. Karmiąc piersią możesz jeść wszystko. Jedynie produkty potencjalnie alergizujące (pomidor, kakao, truskawki l) nie jadalnym w jeden dzień żeby w razie pojawienia się jakichkolwiek problemów wiedziała co jest przyczyna. Karmiąc piersią unikamy alkoholu, nikotyny. Cała resztę łącznie z tatarem możesz jeść.
Tojamama to absolutnie nie jest mit. Tak jak napisała Aisa chodzi o listerozę, która jest niebezpieczna dla dziecka. Ale jeśli serek jest z mleka pasteryzowanego to można je jeść.
Dokładnie można jeść Karmiac nawet tatara jedynie alkohol i używek nie można. Można jeść groch kapustę kiszoną fasolę i inne wzdymajace rzeczy łącznie z pieczarkami i innymi potrawami świątecznymi.
Marta pisząc o jajkach masz na myśli surowe jajka? Bo ja nigdy nie słyszałam o tym że kobieta w ciąży nie może jeść jajek, w sensie poddanych “obróbce” termicznej.
Ja jestem zdania że jeśli czegoś się nie zaleca w ciąży to po prostu można z tego zrezygnować.
Jest większe ryzyko listeriozy, ale tak naprawdę można jeść sery tylko z mleka pasteryzowanego. Dzisiaj większość serów jest bezpieczna dla kobiet w ciąży, ale warto czytać ulotki.
Nie można jeść serów pleśniowych wytwarzanych z surowego, niepasteryzowanego mleka. I takie właśnie są francuskie serki typu brie lub camembert. Jednak można jeść tzw miękkie sery pleśniowe np brie lub camembert ale firmy Turek. Bo one są poddawane pasteryzacji a pasteryzacja zabija bakterie Listeria zagrażające dla płodu
Nie wolno jest niepasteryzowanych serów, ogólnie wszystkiego niepasteryzowanego. Serów pleśniowych i ogólnie nabiału szczególnie ponieważ może zawierać listerie, taką bakterie która Tobie nie zaszkodzi ale dziecku już niestety może
różne potrawy i sery z niepasteryzowanego mleka mogą być źródłem Listerii czy Toxoplasma gondii ktore nie sa grozne dla osob nie w ciazy ale u ciezarnych wlasnie te bakterie czesto odpowiedzialne sa za poronienia i wady w rozwoju
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.