Sine paznokcie i place u rąk

Ewe dobrze ze skonsultowalas zrób badania i będziesz spokojniejsza. Może to błahostka ale w ciąży nie ma co bagatelizowac żadnych objawów niepokojących 

Ewe, dobrze, że skonsultowałaś i szkoda, że niestety tylko opcja jest prywatna. W sumie jak widać na takiej teleporadzie to nie musi być lekarz, bo to i tak takie strzelanie trochę co to może być.

Dobrze,że postanowiłaś bardziej szczegółowo zbadać twój problem.Ogolnie brzmi nieciekawie i myślę,że nie można było tego tak zostawić bez większego zainteresowania. Oby było ok.

Teleporada w takim przypadku? 

Może krew Ci nie dopływa dobrze do kończyn. A czym przy tym że Ci sinieja, nie marzną Ci? 

Czuję napewno słabsze krążenie w nogach, zwłaszcza gdy dłuzej siedzę, to nogi faktycznie robią się mega zimne i blade, ale wtedy zawsze ręce mam gorące, twarz czasem wręcz czerwoną, mierzyłam w tych sytuacjach ciśnienie, ale jest takie jak przez całą ciąże czyli bardzo niskie - i tu lekarz nie dopatruje się żadnych problemów. Same ręce w momencie kiedy zaczynąją sinieć nie są zimne, mają taką samą ciepłotę jak reszta ciała, czyli jakby nie upatruję tutaj kwestii marznięcia. A no niestety u nas od prawie roku tylko teleporady w przychodniach, ale zeby wgl się udało zarejestrować to jest cud nad Wisłą... więc musiałam skorzystać z takiej prywatnej, bo w ramach pakietu medycznego który posiadam, bo jechać 70 km w jedną stronę żeby usłyszeć ze wyniki trzeba zrobic to też bez sensu, zwłaszcza, że tego sinienia nie mam cały czas i mogło by się akurat nie trafić ze lekarz to zobaczy. Wysłałam zdjęcie przed poradą, niby lekarz je oglądał, strzelał w tą niedokrwistość na początku, no ale bez tych d dimerów nie postawi jasnej diagnozy ... Także pewnie jutro odwiedzę laboratorium po raz 3 w tym mcu :D

z tymi dedimerami to tez uwazajcie ! bo czasem wychodzą podwyzszone a jest wszystko ok ! moją kolezanke duzo nerwow to kosztowalo (spedzila dwa dni jezdzac od szpitala do szpitala) - znjadzcie madrego lekarza do interpretacji 

mysle ze raczej powinni ci zrobic usg-doppler aby zobaczyc czy zyly drozne

Najważniejsze, że robisz coś w tym kierunku bo nie warto tego bagatelizować. Lepiej zrobić więcej dodatkowych badań czy powtórzyć podstawowe, które pozwolą zobrazować problem i coś potwierdzić lub wykluczyć niż cały czas się zastanawiać i martwić lub mieć wyrzuty sumienia, że coś na wczesnym etapie się nie zrobiło jakby się tak coś pogarszało.

Ojej daj znać jak tam. Mi młody uciskal na jakiś nerw bo mi drętwiała ręka palce wykrzywiało i wtedy troszkę było sine ale to miesiąc przed porodem 

Dziwny przypadek, ale tak jak dziewczyny piszą, może po szczegółowych badaniach wszystko się wyjaśni. 

Niestety lekarze, przychodnie i laboratoria powinny być dla nas otarci i nas leczyć a nie spławiać i odsyłać z kwitkiem a teraz w czasach covidowych tak się dzieje 

Ewe a miałaś kiedyś problem z nadkrzepliwością? robiłaś kiedyś takie badania? 
czy przyjmujesz heparynę albo acard? W sumie to na miejscu lekarza i dla spokojności warto byłoby włączyc, a może po ocenie poziomu D-dimerów dr planuje pójść w tym kierunku.

Mi też się zdarza, że czasami czuję, że mi ręka lub noga zdrętwieje ale dzieje mi się tylko tak jak w nocy nie potrafię znaleźć sobie miejsca bo dzidzia wariuje i np cały czas leżę na jednym boku czy w jednej pozycji i nie mam się jak przewrócić bo mnie z drugiej storny uciska i nie da się leżeć. Podobnie jest z złapaniem tchu, że czuje jak leżę np na wznak i płasko, że mi wtedy gorzej się oddycha ale to wiem, że wstanę czy zmienię pozycję i wszystko wraca do normy. W takiej sytuacji jak ty masz bezwzględnie zrobiłabym wszystkie badania. 

Megg nie wiem czy tak od razu bez badań dobrze włączać takie lekarstwa i to jeszcze w okresie ciąży. Nie wiadomo jak organizm zareaguje i czy jest to konieczne. Ja bym na pewno zrobiła wszystkie niezbędne i możliwe badania i na tej podtawie włączyła ewentualne leczenie.

Ewe tylko nie panikuj jak te D dimery wyjdą troche podwyższone bo w ciąży one są fizjologicznie ponad normę. Gin mówił że panikować dopiero jak będą 3xnorma i więcej. 

z nadkrzepliwością nigdy nie miałam problemu, wręcz przeciwnie, jako dziecko miałam częste krwotoki i dostawałam dodatkowo wit. K, parę razy w dorosłym życiu też ten problem mi się nasilał. 

Ale z sinieniem nigdy nie miałam problemów. 

Jeśli chodzi o drętwienia to odtrębna kwestia, bo owszem zdarzają się, ale to tak jak piszecie, kwestia ucisku itd. Przy samych sinieniach w ciągu dnia nie odczuwam żadnych drętwień, mrowień itd. Po prostu najpier jeden paznokieć robi się siny, za chwilę następny, potem palce i tak to sobie postępuje, więc rozcieram, masuje, wypijam szklanke wody, zeby trochę to krążenie pobudzić, no bo szczerze mowiąc nie mam na to poki co innego pomysłu 

No niestety kochana musisz poczekać na diagnozę i badania. 

Na pewno ktoś miał podobnie ale lepiej nikogo nie straszyć. I nie czytaj nawet tych bzdur w internecie bo możesz się tylko nie potrzebnie nakręcić 

tak też robię, cierpliwie czekam na wyniki i kolejną wizytę u lekarza ;)

Wiwm ze łatwo mówić, ale najlepiej zachować spokój i zaczekać

Popieram ja poczytałam 2 razy w internecie w ciąży o pewnych rzeczach i później miałam w kartę ciązy wpisaną przez ginekolog  "zakaz pytania się wujka google proszę napisać do mnie maila"

kosiaszka, haha, no i miała rację :) Poczytasz sobie w necie i nagle się okazuje, że wszystkie opisane objawy do ciebie pasują. Więc lepiej sobie odpuścić, bo się niepotrzebnie nakręcasz. :)

ewe123, dobrze, że poszłaś do lekarza, zawsze lepiej sprawdzić, chociaż jestem pewna, że to nic poważnego.

Przypomniało mi się, jak kiedyś mojemu tacie ręce siniały. I zastanawialiśmy się o co, chodzi, czy coś poważnego, tata ma chore serce, to od razu internet przekopany. Tata miał iść do lekarza, ale nie zdążył...

Bo bardzo szybko okazało się, że mu spodnie farbują :D

Misiombrowa no potrafisz budować napięcie! Już nawet pożałowałam Twojego taty, a puenta zaskakuje. Pytanie czy Twój tata ma nawyk trzymania rąk w kieszeni? Przecież żeby dłonie zafarbowały to usilnie musiał je ogrzewać w kieszeniach ;)

Ewe no to czekamy na dobre wyniki badań :) przypomnisz który to tydzień ciąży?

Madzia88 akurat leki które wymieniłam mogą mieć tylko pozytywny wpływ na ciąże, są zalecane i podawane przy problemach (nawet tych niewyjaśnionych) z utrzymaniem ciąż, zarówno heparyna jak i acard wpływa dobrze na ukrwienie macicy i łożyska, poprawia przepływy wewnatrzmaciczne. Specjaliści przepisują te leki często bez dodatkowych badań często mając tylko obraz usg.

To są leki które podawane są często przy trombofiliach czyli nadkrzepliwości, ale także np kiedy zostaje stwierdzona hipotrofia płodu, heparyna poprawia krążenie krwi, dzięki czemu płód jest dotleniony i odżywiony.

Figa ma rację z tymi D-dimerami, w ciąży mogą być podwyższone i jest to normą, natomiast jeśli występują dodatkowe objawy to należy je obserwować.

Misiombrowa ja też mam jedne takie spodnie i zawsze mi głupio jak je ubieram i idę do ludzi bo paznokcie czarne jak po grzebaniu w ogródku :p kiedyś też się tym zestresowałam dopóki nie doszłam co to. 

Kosiaszka haha to niezle upierdliwa musiałaś być z tym Google skoro takie info wpisała :p

Ewe trzeba być dobrej myśli. Kiedy idziesz na wyniki?