Drogie Mamy
Pewnie już był niejeden wątek ale czasem odpowiedzi jest tak dużo (i staczających z toru:P), że ciężko odnaleźć interesujące odpowiedzi.
Czas szybko leci i nim się obejrze trzeba będzie zaczas rozszerzanie diety.
Polećcie proszę książki z aktualna wiedzą czy jakieś strony które Wam pomogły:)
Będę wdzięczna :) Czas zacząć zagłębiać się w temat
ja Korzystałam z internetu
Warto też po prostu pytać pediatry. Ja akurat przez zaparcia syna musiałam się z Nim udać do pediatry gastrologa i to w sumie Pani doktor wiele mi podpowiedziała w temacie RD. Poza tym czerpie wiedzę po prostu z neta lub w razie wątpliwości co do danej rzeczy mozna podpytać tu, na forum lub doradzić się doświadczonych osób z rodziny i znajomych. No i też obserwuje syna, to co czasem piszą na necie może i brzmi ładnie ale każde dziecko jest inne i czasem samo wybiera jak i co chce jeść.
Pewnie przekopie internet :)
Ale z chęcią sięgnęłabym po jakieś pozycje książkowe. Ale tak weszłam na vinted i dużo tego... i nie wiem po co sięgnąć. Stąd ten post. Może znajdą się Mamy które trafiły na godna polecenia lekturę :)
Oczywiście mile widziane też linki do sprawdzonych stron.
Ja też głównie korzystałam z internetu albo kont na instagramie typowo poświęconym tym tematom.
Co do książek nie znalazłam żadnej spełniającej moje oczekiwania i nawet pytając znajome tez nie umiały nic polecić bo pozycje które one zgłębiły rowniez nie były satysfakcjonujące :(
Ja również korzystam z róznych stron internetowych i obserwuję instagram. Mam też zaprzyjaźnioną położną, więc w razie wątpliwości jej się radzę różnych tematów,
Strony internetowe , Instagram j tu na forum można pytania zadawać :)
Ja korzystałam z internetu i dostałam ksiazeczki jak zacząć rd w niebieskim pudełku czy w przychodni ;)
A ja polecam to forum i doświadczenie innych mam;)
Podeślijcie proszę linki do tych Instagramowych kont jeśli możecie.
Na pewno będę tu pytanie nie raz i nie dwa :P
Co mama czy położna to inne doświadczenie w rozszerzaniu diety.
Jedne mają że rozszerzają od 4m.ż, a inne, że od 6m. Najlepiej zadać sobie pytanie czy byśmy dały to dziecku już w tym miesiącu i czy nasze dziecko chce to jeść, bo też nie ma co zachęcać. Dziecko sprobowac musi podstawowych warzyw, owoców i mięs do roku czasu. Są też produkty zakazane na które trzeba zwracać uwagę i można o nich poczytać w internecie. Ja ogolenie przy pierwszym dziecku byłam zielona i słuchałam na początku położnej co okazało się, że ma przestarzałą wiedzę i gdy tylko się o tym dowiedziałam zaczęłam szukać informacji o rozszerzaniu diety na stronach internetowych i na instagramie od bardziej doświadczonych młodych położnych i lekarzy plus mamy dietetyczki
Ja też czerpę wiedzę głównie z Instagrama - lubię konto pierwszesmaki
na tik toku też jest fajna pani taka z kręconymi włosami ale nie mogę sobie przypomnieć jej nazwy. Jak mi się pojawi na tt to tu dopiszę.
Dużo też dowiedziałam się z tego forum.
Oj tak dziewczyny są tu mega pomocne :)
Ja kiedyś gotowałam z inWiktoria ale teraz autorka zmieniła konto i nie gotuję już dla dzoeci tylko dla dorosłych choć uważam że ma takie zdrowe i super przepisy że dla dzieci też się nadaje
Ja patrzę po słoiczkach co w nich jest i z tego też gotuję zupki. Rozszerzalam dietę od 4 miesiąca ale ogólnie po 6 miesiącu można podawać wszystko oprócz soli, miodu, grzybów.
1. https://canpolbabies.com/pl_PL/5624-rozszerzenie-diety
2.
https://canpolbabies.com/pl_PL/2548400-nie-takie-szybkie-rozszerzanie-diety
3.
https://canpolbabies.com/pl_PL/2375853-rozszerzanie-diety%E2%80%93fakty-i-mity
Pod tymi linkami znajdziesz wiele ciekawych i przydatnych informacji :)
Widziakam serię książek akaantkoweblw. Miałam któraś z Was?
Dzięki za polecajki ;)
Ja książk nie mam ale obserwuję ich na Instagramie i też bloga z którego czasami korzystałam