Często po porodzie wszystko wraca do normy:)
W pierwszej ciąży miałam cukrzycę, późno wykrytą. Dieta na początku była bardzo ciężka dla mnie, ale szybko wpadłam w rytm. Teraz krzywą cukrzycową będę miała już w 17 tygodniu. Ta ciąża bardzo różni się od poprzedniej i łudzę się, że pod tym względem też będzie inna ![]()
Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na obiady i podwieczorki przy cukrzycy ciążowej? Pozdrawiam!
Pierś grilowana z warzywami na parze
Ciemne pieczywo z twarożkiem
o tak cukrzyca ciążowa ma swoje plusy i minusy ja też nauczyłam się regularnych posiłków , waga w ciąży nie wzrosła bardzo więc po ciąży mniej kilogramów do pozbycia brak obrzęków itd
Byłam teraz u lekarza na wizycie po porodzie i miałam cukrzycę ciążową ale regulowaną dietą i powiedział mi że nie muszę powtarzać badania na glukozę , jeżeli brałabym insulinę wówczas musiałabym powtórzyć badanie . Mam sobie sprawdzić cukier glukometrem jak nie przekroczy normy mam się nie martwić , ale powiedział mi że jestem w grupie ryzyka że mogę mieć w przyszłości cukrzycę
Natalinka, mnie ten problem na szczescie nie dotyczyl, ale ten wpis jest ciekawy i zawiera kilka przepisow: Mama Wikinga: Cukrzyca ciążowa
a tu mozna pobrac pdf z jadlospisem Dieta mamy z cukrzycą ciążową. Zobacz, co jeść, aby kontrolować poziom cukru we krwi [PDF DO POBRANIA] - Mjakmama24.pl
Też byłam słodka mama w pierwszej ciąży. Cukier przekroczony po 2 h. Byłam przerażona i 2 dni płakałam
Miałam dietę i dzięki niej mało przytyłam i bardzo szybko wróciła do wagi z przed ciąży. Dzięki temu dziecko też miała super wagę urodzeniową
więc, gdyby ktoś z Was miał ten problem to czasem nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ![]()
Ja w drugiej ciazy mialam cukrzyce, tez plakał na początku ze nie dam rady… dieta niestety nie pomogla musialam miec insuline az do porodu… ale na szczescie wytrwałam i wszystko było dobrze ![]()
Mi wyszło minimalne przekroczenie po 2h i już też zostałam zakwalifikowana jako cukrzycowa, codziennie musiałam mierzyć cukier po każdym posiłku i trzymać dietę, jednak bez insuliny się obyło.
Mi wyszło minimalne ale lekarz powiedział że nie ma powodu panikować czy cokolwiek robić że nie jest to aż tak duży odchył i ewentualnie jakbym czuła się źle to mam się zgłosić do niego i wyśle mnie na kolejną krzywą . Nie było ani diety ani insuliny , czasem tylko lekkie zawroty głowy ale lekarz kazał pić około 2l wody dziennie więc chyba ten cukier się wyplukiwal w jakiś sposób
@ewelka8990 @Mamaem @Lola1 a po ciąży robiłyście krzywą cukrową?
Ja nie cierpię pobierania krwi i jak chodziło o dziecko to wiedziałam, że muszę się poświęcić, a teraz niestety nie pali mi się do tego
ale sporo osób mówi, że właśnie w takiej sytuacji warto co jakiś czas kontrolować, bo prawdopodobnie kiedyś może wyskoczyć normalna cukrzyca ![]()
Moja pra babcia zawsze mówiła że w ciąży wychodzą choroby które później będziemy mieć na starość . Ja jeszcze nie robiłam po ciąży żadnych badań jakoś nie umiem się zebrać a powinnam zrobić właśnie ze względu na ten cukier podwyższony no i rodzinnie są problemy z tarczycą i też powinnam ją badać co jakiś czas ale jak myślę o tych kolejkach w przychodni to mi się odechciewa . Jak chodziłam w ciąży na badania to co miesiąc te same babcie tam siedziały w tej przychodni i każdego komentowały ja nie wiem że ci ludzie nie mają jakiegoś swojego życia i tylko tym pielęgniarką co chwilę a może mnie pani umówi jeszcze do tego lekarza a macie jakiś program badań nowy i tak tam przesiadują
i tylko robią zbędne zamieszanie i kolejki nawet jak byłam w ciąży i szłam na krew bez kolejki to mnie jedna wypchnęła wręcz z gabinetu bo teraz jej kolej i trzasła mi drzwiami przed nosem a druga skomentowała że jaka ja nie wychowana i że w dupie się przewraca bo one jak chodziły w ciąży to nie było żadnego ustępowania miejsc i chodzenia bez kolejki ![]()
![]()
@ironiczniepateyczna mam skierowanie już od swojego rodzinnego lekarza , ale powiedziała że mogę z tym poczekać na spokojnie się nie pali.
Robiłam już też TSH i cała morfologię. Przy okazji dziewczyny nie wiem czy wiecie ale w internetowym koncie pacjenta jest teraz ankieta moje zdrowie, moja lekarka kazała mi to wypełnić , po czym zadzwonili do mnie z przychodni że mam się wstawić na pobranie krwi i jak będą wyniki to umówią mnie na wizytę z panią doktor w celu omówienia wynikow. Zachęcała mnie bo robią tam szereg badań, które np zwykły lekarz pierwszego kontaktu nie może dać. Także jak któraś jest po porodzie i ma do zbadania krew to możecie sobie taką ankietę wypełnic i mieć je zupełnie za darmo.
@Lola1 to ciekawe, a może faktycznie tak jest z tymi chorobami
to przykre, że tak Cię potraktowały te baby ![]()
@Mamaem właśnie jestem po pobraniu krwi tylko czekam za wizytą u lekarza
jestem też ciekawa jak moje tsh ![]()
W sumie to mówią że młodzi tacy nie wychowani i wgl a w ciąży to właśnie najwięcej przykrości ze strony tych wszystkich emerytów miałam , a młodzi mnie właśnie przepuszczali w kolejkach itd
Mi po ciąży niestety ale zostały problemy żołądkowe i nie mogę sobie z tym poradzić , kiedyś nie miałam tego problemu ![]()
Masz rację
ja niestety mam ostatnio taką pokusę na słodkości, że nie mogę się oprzeć ![]()
![]()
nie mam cukrzycy ciążowej na szczęście, bo nie wiem jakbym przetrwała ![]()
Mi bylo mega ciezko odstawic slodycze, marzyłam po porodzie zeby cos zjesc slodkiego
ale czego sie nie robi dla maluszka ![]()
No mi też przykro było, że ludzie mogą jesc ile chcą, a ja nie mogę
ale w sumie można znaleźć sporo
zamienników bez cukru
batony z dealz, lody z Lidla.
Niby wiadomo nie może niewiadomo ile jeść, ale zawsze coś xD