My zmieniliśmy na smoczek o większym otworze. Dlatego, że przez mniejszy kaszka po prostu nie przepłynęła. Dobrze jest gdy maluszek musi się troszke 'nameczyc' przy jedzeniu-ćwiczenie ssania jest bardzo ważne. Ale nie można z tym przesadzać-dziecko może się zniechęcić do jedzenia i będzie problem
Znaczenie ma na pewno konsystencja kaszki. Maluszki mogą mieć ciut gęstsze mleczko i wtedy może udać się ze zwykłym smoczkiem
Patrycja ale są smoczki specjalne do kaszki może warto zobaczyć i spróbować
dokładnie są smoczki do butelek z otworem przystosowanym do kaszki więc może warto te zakupić ![]()
Większość firm ma smoczki przystosowane do kaszki. One mają już dość duży otwór, więc jeśli dziecko nie jest duże i nauczone szybkiego wypływu mleka to trzeba uważać,
TO prawda przy tym smoczku do kaszki trzeba uwazac jeśli dziecko lubi wolny wypływ.
Gdy podawałam synowi kaszke w butelce to po prostu obserwowałam syna. Jeśli bez problemu ssał to nie było potrzeby zmieniać smoczek. I wydaje mi się, że to najlepszy sposób. Są oczywiście smoczki, które będą odpowiednie w razie trudności z połykaniem/ssaniem. Każdy maluszek jest inny, najlepsza jest obserwacja dziecka. Nasze maluchy skutecznie dadzą nam znać w razie trudności ![]()
Do kaszki są specjalne smoczki z “x”
aneczkaa006 niekoniecznie. To zależy od firmy. Osobiście widziałam smoczki do kaszki z dziurką w kształcie “Y” ![]()
Magicznypazur to ja takich nie widziałam
aneczkaa006 Tommee Tippee ma chociażby takie smoczki, podobne też Avent.
Ja kupiłam synkowi ten smoczek do kaszki w kształcie Y. Niestety bardzo szybko, gdy synek naciskał na niego zębami robiła się ogromna dziura. Zresztą synek i tak zagęszczone mleko pił tylko przez 2 tygodnie, po potem już nie chciał. Teraz na szczęście je kaszkę łyżeczką.
Magicznypazur Może i tak. Nie bralam tych firm pod uwagę to nie zwróciłam uwagi na to
Ja osobiście nie zmieniałam, sprawdzałam tylko czy dobrze leci i podawałam ![]()
Jugatsu a próbowałaś kaszkę przez smoczek do mleka?
Są specjalne smoczki do kaszki i myślę że nie bez powodu :)
Są specjalne bo kaszka jest gęstsza niż mleko więc nie ma możliwości przez małą dziurkę przelecieć
Ja też kupowałam specjalne smoczki do kaszki bo nawet te zwykle większe za szybko się same powiększaly bo dziurką się wyrabiala
Do mleczka na początek używaliśmy 1 a teraz do kaszki 2 z większym przeplywem
Do kaszki są specjalne smoczki więc warto w nie się zaopatrzyć jak chcemy podawać kaszkę z butelki