W maju zyskałam tytuł "słodka mama". Niewtajemniczonym wyjaśniam, że "słodka mama", to kobieta w ciąży, u której wykryto cukrzycę. Mój poziom glukozy na czczo w badaniu, które wykazało nieprawidłowości wyniósł 220. Za pomocą mojego ginekologa jeszcze tego samego dnia trafiłam do diabetologa.
W pierwszej chwili byłam zachwycona poradą, ale przeczytałam o chlebie tostowym i się przeraiłam. Ogólnie to nie powinno się go jeść bo nie ma on żadnych wartości. A jedynie cukier i to można sprawdzić bo jest chyba na 3 miejscu w składzie.
Kobieta ciężarna, u której stwierdzono cukrzyce nie powinna jeść tak tłusto-1 śniadanie majonez+tłusta kiełbasa
2 śniadanie tłusta makrela. To bardzo duże obciążenie dla organizmu.
Polecam zmiane diety, idealne będą produkty zbożowe, które w rzeczywisty sposób wolniej się trawią/uwalniają cukier:
Otręby
Owsianka
Kasza kuskus
Doskonale będą salatki, sa zdrowe i łatwo je przygotować. Np. mix salat, wkroic pomidorka, ogórka i dodać jedno ugotowane na twardo jajko. Poziom cukru ograniczony do minimum a nawet zero. Smacznie i zdrowo.
Tak powinna jeść ciężarna z cukrzycą
Szanowna Pani, dziękuję za wypowiedź, ale dietę ustalał szpitalny dietetyk i zatwierdzał lekarz diabetolog. Nic nie zmieniłam. Każdy organizm jest inny. Muszę być zdrowa, bo rośnie we mnie mały człowiek, ale poza nim mam już trójkę małych i cudownych dzieci, które wymagają ode mnie mnóstwa energii. Myślę, że zostało to uwzględnione. Odkąd stosuję dietę czuję się świetnie a cukier mam na wzorowym poziomie. Serdecznie pozdrawiam.
Zmieniłabym niektóre składniki w tej diecie, ale nie będę podważać opinii diabetologa. Chleb tostowy niestety razi w oczy… Jest taka aplikacja, którą polecił mi mój ginekolog SweetPregna. Tam można skorzystać z przykładowych jadłospisów lub też zapisać swoje posiłki- pokazuje wtedy czy dany produkt jest wskazany czy też nie.
Też miałam być słodka mamą jednak tylko jeden wynik wyszedł zbyt wysoki. Musiałam poprzedniego wieczoru przed badaniem zbyt zaszaleć. Od tamtej pory pilnuje się o staram się trochę lepiej odżywiać. Pozostały mi tylko kontrole u diabetologa.