Śpiworek do spania, a zimne rączki

Moje 3 miesięczne bebebobo śpi w śpiworki 2.5 tog, zazwyczaj w pajacyku, jest cała cieplutko oprócz dłoni. Czy ktoś tak miał? Dosłownie lody.
W pokoju mamy 20/21 stopni

Zimne rączki z tego co wiem to chyba nie są wyznacznikiem czy dziecku jest ciepło czy nie :slight_smile:
U dziecka sprawdza się na karku :slight_smile:
2.5 tog to cieplutki śpiworek jak na taką temperaturę w pokoju.

Nie sprawdzaj rączek, sprawdzaj kark albo tors bobasa :slight_smile: jak to jest ciepłe to jest w porządku. Niemowlęta mają niedojrzały układ krążenia. Mam 4 miesięczne bobo i też często ma takie zimne dłonie

Dokładnie, jak piszą dziewczyny, że zimne rączki czy stópki nie są wyznacznikiem tego czy dziecku jest zimno. Kark jest odpowiednim miejscem do oceny czy dziecku jest wystarczająco ciepło :blush:
Bobaski mają często właśnie te dystalne części ciała chłodniejsze.
Mój Maluszek też w nocy ma zimne rączki :wink: ale w dzień jak dużo fika i rozrabia to ma cieplutkie :blush:

U nas zarówno pediatra, jak i położna podkreślały, że najważniejszym wyznacznikiem ciepła jest kark, a nie rączki. Dłonie u maluszków często bywają zimne przez niedojrzały układ krążenia, więc to normalne :blush:

No właśnie też mi się wydawało, że 2.5 tog to dużo, ale jak kładłam ja w 1-1.5 to miała chłodny kark, taki mi się zimny dzieciaczek trafił.dziekuje dziewczyny, teraz czuję się spokojniejsza :heart:

Nie sugeruj się dłońmi ani stopami, najważniejsze żeby kontrolować temperaturę na karku. Też mam małego zmarzlucha, śpi dobrze tylko wtedy kiedy ma przytulne, ciepłe otoczenie :blush: z kolei starszak uwielbia chłód, śpi w piżamce z krótkim rękawem, wiecznie odkryta, do spania w pokojach mamy temp ok. 20 stopni

A u mnie się kiedyś pediatra przyczepił że syn ma zimne stopy i że źle go ubralam :smile:

To zupełnie normalne, że u 3-miesięcznych niemowląt dłonie mogą być wyraźnie chłodniejsze niż reszta ciała nawet lodowate mimo że dziecko jest odpowiednio ubrane i ma ciepły tułów. To dlatego że krążenie nie jest jeszcze dobrze rozwinięte. Sprawdzaj kark , plecki , brzuszek . Powinny być ciepłe

Moja mama tez ciagle mowila , ze mala ma zimne raczki albo stopki i jej zimno , probowlalam jej tlumaczyc , ale najlepiej wytlumaczyla to polozna , bo powiedziala , ze to zupelnie normalne i , ze u maluchow krazenie funkcjonuje nieco inaczej . Wiec zimne stopki czy raczki nie oznaczaja , ze dzidzi jest zimno . Tak jak dziewczyny pisza . Jak jest cieply i suchy kark to wtedy dzieciaczkom jest cieplo i komfortowo :smiling_face_with_three_hearts:

Temperaturę najlepiej sprawdzić na karku. 21 stopni, pajacyk i śpiworek 2.5 tog To wydawało by się że jest nawet dziecku za ciepło. Nie przejmowała. Hm się tym gdyby kark był w odpowiedniej temperaturze

1 polubienie

Moje 6 tygodniowe bobo spi w śpiworku tog 1,5, długie body i śpioszki. Raczki tez ma zimne ale kark czasami miał za ciepły. W domu mamy 20 stopni a bobas jest z tych co lubią cieplejszą temperaturę. Nam pasuje niższa no i to też jest zdrowsze, nie wysusza tak powietrza. Więc wolę cieplej ubrać bobasa niż zwiększać temperaturę.
Położna i w szkole rodzenia duży nacisk kładły na to żeby właśnie pamiętać o tym że temperaturę sprawdzamy na karku a nie na raczkach.

Na początku wydawało mi się że może być mu za zimno w rączki ale gdy tak było to na pewno dałby o tym znać :wink:

Zimne rączki zimne nóżki :)) spokojnie . Sprawdzaj temperaturę pod kolankami i na szyi.

Też byłabym spokojna, 2,5 tog na 21 stopni to wystarczający śpiworek :wink: u nas w nocy też mamy po 21 stopni i mamy śpiworki 1,5 i 2,5 - zobaczymy czy maluch będzie ciepło lubny czy zimno, ale te śpiworki będą wystarczające :wink: jeżeli plecki i kark nie są zimne ani przegrzane to wsyztsko jest wporzadku :grinning:

1 polubienie

Pocieszenie z moje strony takie że moja ma cały czas zimne i stópki też - nie zaleznie jakbym ją wyubierała :roll_eyes::roll_eyes: powiedziałam to ostatnio na bilansie i pediatra pobadała dokładniej i powiedziała ze wszystko okej i żeby sie nie martwic :saluting_face:
W śpiworku od czasu do czasu spi ale głównie pod kocem i jak rano ją widzę rozkopaną i bez skarpetki z lodowatymi nogami to mi tylek cierpnie , ale przynajmniej wiem że nie jest przegrzewana :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth:

1 polubienie

Dokładnie. Każde dziecko też jest inne tak samo jak my. Ja np muszę być przykryta po szyję w długich piżamach a mąż spinw bokserkach bez żadnego przykrycia. Z dziećmi jest to samo, trzeba wyczuć co wolą

Zimne nóżki czy rączki nie oznaczają że maleństwu jest zimno. Warto sprawdzać kark i i serwować czy maluch się nie wybudza nie moczy za bardzo pieluszek, nie ma czkawki ( u nas to był wyznacznik że jej zimno) itd. myślę że ubiór do spania który wybrałaś jest okej. U nas np. śpiworek 2.5 tog był okej ale dodatkowo musiał być rożek, mi się wydawało że jej będzie za gorąco a dopiero wtedy spala i nie marudziła :wink:

U takich maluszków zimne raczki czy stópki to naturalne :wink: jak już wyżej dziewczyny pisały - sprawdzaj temperaturę na karku dzieciątka.
No i pamiętajmy, że każdy maluch jest inny - może rzeczywiście Twój potrzebuje dodatkowej warsty. Poobserwuj, spróbuj dodać tak jak @Mama.Wiki no rożek i zobaczysz jak dziecko reaguje :wink:

Nie przejmuj się tym :blush: U maluszków rączki i nóżki często są zimne, ale nie jest to wyznacznik tego czy dziecku jest zimno. Najlepiej sprawdzić temperaturę na karku. Mój synek też w nocy często ma chłodne łapki.

Sprawdzaj na karku , ale wiadomo że rączki mogą być chłodniejsze :slight_smile: