Ssanie rączek

A w jakim wieku jest?

U maluszków to normalny etap rozwoju, poznawanie siebie.

https://mamafizjoterapeuta.pl/2018/01/24/piastki-w-buzi/

A jak ma zaczerwienione to może sobie paznokciem zadrapała?

Mam małą córeczkę która ciągle pcha rączki do buzi. Nie wiem czy jej wyciągać i dawać smoczek lub gryzaka czy po prostu zostawić. Chociaż zauważyłam że ma zaczerwienione w jednym miejscu i wrażenie że będzie jej sie robić tam jakąś ranka. Ktoś pomoże? 

Na siłę nie wyciągaj. Dziecko tak poznaje świat. A może idą ząbki i sobie masuje.

Anulka, jakis czas temu pisałam podobny post, i to samo dziewczyny mi poradziły i opisały, przejrzyj, mnie uspokoiło ;) 

Syn do tej pory intensywnie ssie raczki, gryzaków ani smoczka nie chce. Pilnuje tylko czystości raczek i by pazurki zawsze były przycięte by sie nie podrapał 

Mój synek tez ciągle pcha rączki do buzi, wtedy zazwyczaj mu wyciągam i daje smoczka. Wolę, żeby ssał smoka niż paluchy i tez jest to korzystniejsze dla jego ząbków. Tak jak gdzieś przeczytałam od ssania palców wykrzywia się dziecku zgryz Itd.

Był już podobny post...

moim zdaniem to taki etap w rozwoju i nic strasznego sie nie dzieje 

Tak, ssanie rączek to taki etap. Trzeba tylko regularnie czyścić rączki - mojemu synkowi zaskakująco szybko zbiera się brud w fałdkach i między paluszkami.

Dziewczyny, a waszym dzieciom też tak szybko rosną paznokietki u rąk. Bo ja mojemu to co chwilę muszę obcinać. A co ciekawe u nóżek jeszcze nie musiałam w ogóle, a syn ma 7 tygodni.

Misiombrowa u nag wolniej rosną u każdego człowieka ☺ to normalne ze maluszkowi rosną szybko paznokcie ☺

nati, to że rosną u nóg wolniej to ja wiem :) Tylko mnie zaskoczyła trochę różnica, bo u rączek obcinam to chwilę, a u nóżek jeszcze nie urosły na tyle, żeby trzeba było. A już 7 tygodni od narodzin minęło. Sobie jednak muszę częściej u nóg obcinać ;)

Aneczka dokładnie Ewe o tym pisała i to jets normalny etap w życiu dziecka q

Anulka mój synek ma 4 miesiące i też wkłada rączki do buźki, to normalny etap bo dziecko poznaje wszystko a rączki są najbliżej buźki dlatego je wkłada.  Ja czasami mu wyciągam jak za długo je trzyma bo właśnie ma czerwone i rozmoczone, wkładam mu gryzaka, masuję dziąsełka szczoteczką do masażu albo daję smoczka, wszystko po trochu. Jak trzyma rączki w buźce to pilnuję żeby były zawsze czyste, bo nie wiem jak u was ale mój synek to ciągle ma jakiegoś włosa, kłaczki czy coś tam...

Kiedyś słyszałam, ze jak dziecko włada rączki do buzi to znaczy ze jest głodne.

Beata nie zawsze tak jest ☺

Moja tez wkłada rączki do buzi jak ząbkuje 

Beata nie zawsze czasem też oznacza duża potrzebę ssania

Moze byc glodne, moze zabkowac, moze byc ciekawe swoich raczek, mozna by duzo wymieniać. Musimy sami nauczyc sie tez czasami odbierac komunikaty naszego dziecka 

Moja ma tydzień i już udaje jej się czasem do buzi rękę wsadzić 

U nas przy ząbkowaniu też córka wkładała rączki do buzi 

No u mnie też, rączki najlepsze 

Mi wczoraj otolaryngolog powiedziała zebym nie wyciągała synowi rączek z buźki bo on tym sposobem masuje sobie sam wędzidełko co w naszym przypadku jest wskazane