Suplementacja witaminy K i D u dziecka

witamina d jest bardzo potrzebna dla dziecka

a czego az tak dlugo?

ja jeszcze podaje witaminke D

Ja młodszej córeczce podaję tylko witaminkę D ponieważ karmie ją mieszanie czyli i piersią i mm. Pediatra zaleciła nie podawanie witaminki K gdy podaje mm.

my też na mieszance ale pediatra zaleciła do roku wit d

ja do końca 3 miesiąca podawałam synkowi witaminę K+D a teraz tylko D. W okresie jesienno zimowym profilaktycznie daję mu również 5 kropel wit C

ja też tak zacznę robić z tą witaminka C

teraz mamy witaminę D w kropelkach

Ja nie podaje już

cały czas podajemy Witaminę D lekarka zaleciła podwójną dawkę ze względu na wagę syna

mój synek zawsze się tak krzywi jak podajemy mu witamenę D

Podczas ostatniej wizyty u pediatry zapytałam czy podawać synkowi dodatkowo wit D jeżeli jest ona w mleku modyfikowanym które podaję synkowi , po sprawdzeniu wielkości ciemiączka zaleciła podawanie dodatkowo wit D.

to chyba każde dziecko się krzywi jak jest podawana witamina D :slight_smile:

Ważne, aby mieć świadomość jakie są skutki zarówno niedoborów jak i przedawkowania witamin. My na piersi podajemy już tylko D, ale do końca 3 m-ca tak jak zalecają była K+D.
Niestety badania na poziom wit. D w organizmie są nierefundowane i strasznie drogie, więc lepiej pilnować podawanych dawek :slight_smile:

Przedawkowanie jest jeszcze bardziej poważne w skutkach niż niedobór

lepiej ostrożnie zgodnie z zaleceniami

Ale witamina d nie jest kwaśna i dziecko przy niej się nie krzywi

Na początku jak córka była na piersi to brała K i D ale teraz jak jest na mm to bierze samą D i podaję ją w mleku.

u nas malutkiej teraz podaję D+K

Mom synek bierze tylko witaminke D