no tak zeby wszystkie wyniki byly na swiezo
Pod koniec ciąży też często morfologię robiłam jak to jest u was też na godziny umawiają?
Zależy te od lekarza koleżanka miała takiego że nawet witamin nie kazał jej brać tylko tak się odżywiać żeby dostarczyć odpowiednią dawkę dziecku i sobie. Ja zawsze wszystko konsultuje z lekarzem. Morfologię mam co miesiąc teraz :)
Odżywianie odżywianiem zdroaa dieta wiadomo że jest bogactwem witamin ale czemu nie brać dodatkowo suplementów to nie rozumiem przecież nie zaszkodzą.
Ja brałam w ciąży witaminy i nie wyobrażam sobie nie brać
Paula, bo nadmiar też jest niekorzystny. Te witaminy dla kobiet ciężarnych są dobre, bo cieżko niektóre elementy mieć w odpowiedniej ilości z diety. Jednak są takie co łącząc wszystko razem, to jest ich za dużo.
Pati, to już od kilku lat, część środowiska uważa, że te witaminy prowadzą do dość dużych dzieci. I w sumie czasami sama myślę, czy to nie prawda, bo tyle teraz dzieci powyżej 4kg, a kiedyś jakoś mi się wydaje, ze mniejsze były.
odświeżam wątek
Co suplementujecie w tym ważnym okresie karmienia piersią/ciąży?
gotowe suplementy/wlasna kombinacja/probiotyki?
Gotowe suplementy. Wybierałam na podstawie zestawienia Pana Tabletki. Według mnie sam folik i żelazo to trochę mało. Np. taką witaminę D warto suplementować całe życie, niezależnie od ciąży. A kwasy DHA czy jod są ważne dla rozwoju maluszka. Można je pominąć, jeśli je się dwa razy w tygodniu tłuste ryby morskie, ale mało kto ma taką dietę, więc lepiej zadbać o suplementację.
Jeszcze podpowiem, że jak jest potrzeba zażywać żelazo, to warto brać je razem z laktoferyną i witaminą C, żeby lepiej się wchłaniało.
bo ja się właśnie zastanawiam czy gotowce czy lepiej wszytko osobno ![]()
aktualnie pueria duo
ale myślę na compastia mama i prenalen lakto i prenalen dha lub tran żeby było minimum 600 dha