Suplementy w ciąży

Pregna plus asmag  :)

Duuuuuzzoooo wody oczywiście:) 

Drogie mamy, co suplementowałyście w ciąży? Czy robiłyście badanie na niedobory?

W tym momencie prenatal Duo i magnez. Ale cały czas kontroluję poziom żelaza, bo przy pierwszej ciąży bardzo mi spadło, więc teraz zwracam na to uwagę żeby sytuacja się nie powtórzyła. 

Ja suplementuję Pueria Duo, zawiera wszystkie zalecane przez PTGiP składniki. I do tego muszę suplementować żelazo ze względu na anemię. 

1 polubienie

Pregna plus 

później dołożyłam pregna dha bo lekarz mi polecił , wszytskie badania bardzo dobre ;)

W każdym trymestrze miałam robioną morfologię. Do tego badanie na wchłanialność leków, ale to ze względu na chorobę. Przyjmowałam kwas foliowy - folik. .  

W każdym trymestrze miałam robioną morfologię. Do tego badanie na wchłanialność leków, ale to ze względu na chorobę. Przyjmowałam kwas foliowy - folik. .  

Ja biorę prenatl duo plus suplementuję żelazo Floradix bo miałam niedobory.

Badania ogólne krwi mam przed każdą wizytą (co miesiąc)

Nie miałam niedoborów , wyniki krwi co dwa miesiące :)

Cała ciążę brałam Pregna 

Brałam mama dha, badan robiłam dużo przez choroby nabyte przed ciążą , wzorowe wyniki 

Ja suplementowałam się od początku Prenatal Duo, teraz kontynuuję karmiąc piersią :)

Mama Słoneczka Super, warto przypominać o piciu wody, to też ważne! :)

Shadow555 Dobrze, że zwracasz na to uwagę! Trzymamy kciuki, żeby taka sytuacja się nie powtórzyła :)

Martynasz99 Ekstra, że wspominasz o PTGiP. Dodamy od siebie, że w zeszłym roku zostały zaktualizowane rekomendacje dotyczące suplementacji w ciąży i można je sprawdzić na ich stronie :)

Adrianna_P Wspaniale, że kontynuujesz suplementację. Zdecydowanie rzadziej się słyszy o przyjmowaniu np. kwasu foliowego podczas karmienia piersią niż podczas ciąży :)

Brałam femibion, magnez, żelazo, i witaminę D. 

Mi zalecono pueria uno (ja teraz już używam kolejnej wersji pueria duo). Te suplementy spełniają obecne wymogi, zawierają cholinę. Do tego biorę magnez, ale oczywiście sprawdzam badaniami krwi niedobory. 

MamaDHA Premium I magnez 

Miałam niedobór żelazna i musiałam uzupełniać lekami i dietą. Sama brałam jeszcze DHA