Suplementy w ciąży

Ja biorę prenatal duo plus Floradix (floradix ze względu na niedobory zelaza) 

w pierwszej ciąży brałam jeszcze magnez jak miałam skurcze.

Zarówno w pierwszej jak i drugiej ciąży brałam pregna plus. Wszystkie badania zawsze wychodziły mi książkowo. Urodziłam zdrowe dzieciaczki. W trakcie planowania pierwszej ciaży brałam kwas foliowy a drugiej pregna start. Nie robiłam badań na niedobory ponieważ nie miałam takiej potrzeby.

Ja badań na niedobory konkretnych witamin czy związków mineralnych nie robiłam, suplementowałam folian a witaminę D, teraz 29tc wiamina D i Mg. Mój lekarz nie jest zwolennikiem suplementów i zaleca "jabłko zamiast"

Na samym początku ciąży robiłam badania na niedobory. Od 6 miesięcy przed zajściem w ciążę przyjmowałam niesyntetyczny kwas foliowy, później witaminy dla kobiet w ciąży również z niesyntetycznym kwasem foliowym, dodatkowo w drugim trymestrze miałam niską ferrytyne więc doszło żelazo, później dodałam magnez na skurcze :) 

Ja robiłam badania na niedobory na samym początku ciąży takie pełne, a potem co miesiąc podstawowe plus jakieś dodatkowe. Żelazo i cukier częściej ze względu na to że kiepsko wyszły

biorę elevit. 

prenatal moja gin wychwala bardzo

Nie robiłam dodatkowych badań, tylko te, które co miesiąc zlecał lekarz. I też zgodnie z jego zaleceniami brałam witaminy dla kobiet w ciąży z kwasami DHA a pod koniec ciąży, kiedy pojawiła się lekka anemia jeszcze żelazo. Oprócz tego doraźnie magnez z potasem kiedy pojawiały się skurcze.

Ooo Lea hej,  dawno Cię nie było  :)))

No właśnie fakt dawno cię nie było. Co tam u ciebie 

U mnie też była Pregna Plus i Pregna DHA.

Ja od początku ciąży brałam Pregna.
Później jak miałam skurcze to zaczęłam dodatkowo brać magnez i żelazo, bo miałam anemię

U mnie byl feminion i magnez oj duzo magnezu :slight_smile:

Femibion, kwas foliowy, magnez i witaminę B

Mi lekarz zalecił Prenatal Uno i narazie tylko go przyjmuje :slightly_smiling_face:

Ja w drugiej ciąży używałam te suplementy i nie wiem czy faktycznie były lepsze od Pregny, ale tym razem nie miałam anemii.
Gdzieś czytałam jakieś porównanie i te właśnie były najbardziej polecane.

Ja stosuję Pregna Plus i Pregna DHA — na pierwszej wizycie u pani doktor dostałam próbki :slightly_smiling_face:
Pani doktor zostawiła mi jednak pełną dowolność w wyborze suplementów :heart:

Przez całą ciążę brałam mama dha premium☺️