A to ja mam bez mopa, bo mam klepkę a ona nie lubi wody takiej. Do podłóg używam swiffera, bardzo polecam, bo macie tylko ten kijek z nakładka i to mało miejsca zajmuje do tego kupuje sie te wkłady mokre w pudełku, bardzo wydajne na 2 pokoje jeden starcza. Po użyciu wyrzuca sie i nie myśli o tym że ten kubeł z wodą trzeba myć wodę wylać itd.
A to mi się z kolei swiffer nie sprawdził, ten do kurzu owszem, ale do podłogi nie
Też używam swiffera ale na zasadzie przetarcia przedpokoju np zimą jak się woda nosi do domu albo jakieś małe zabrudzenia w kuchni. Polecam chusteczki z action do takich szybkich akcji, na oryginalne szkoda mi było kasy po dłuższym użytkowaniu ![]()
To może jednak znów zastanowię się czy nie zakupić suszarki. Ja myślałam głównie pod kątem ubranek mojej malutkiej bo jak robię pranie to tego jest dużo
i rozstawienie suszarki co dzień jest męczące ![]()
Używałam zamiennika miotełki do kurzu i to jednak nie jest to, oryginał jest wydajniejszy, lepiej ściąga kurz i więcej powierzchni nim posprzątałam zanim się totalnie ubrudził. Jednak wolę dołożyć te parę złotych
szczególnie że ja mam też mop Vileda ale tyle ile on zajmuje miejsca, nigdy się nie chce nikomu wyciągać go, więc postanowiłam oddać mamie ![]()
Ja z zamiennika miotełki też nie byłam zadowolona. Oryginał jest dużo bardziej wydajny i lepiej jakos ten kurz ściągał, tak jak mówisz, lepiej dołożyć te kilka groszy
Ja miotełki do kurzu też używam oryginalnej, ale chusteczki do mycia podłogi kupuję w action ![]()
To muszę się im przyjrzeć jak będę ![]()
Jak ci się te chusteczki sprawują?
Używam na szybko do awaryjnych sytuacji jak np małe zabrudzenia w kuchni po gotowaniu obiadu czy jak coś się rozleje. Dużej powierzchni nie obleci się tą chusteczką
Jaki to model ?..
Bo jest ich trochę
Jaki to jest dokładnie model suszarki i czy masz do tego pralkę?
Ja mam Beco , dokladnie taka i jest mega fajna , latwa do czyszczenia
Suszarka Beko b300 BM3T47249PBDC Slim 47cm 7kg - Opinie, Cena - RTV EURO AGD https://www.euro.com.pl/suszarki/beko-b300-bm3t47249pbdc-slim-47cm-7kg.bhtml
(Mam 8 kg , na stronie tez jest z wsadwm na 8 , ale pomylilam linki) ![]()
A pralke mam candy i tez jestem zadowolona
Wiesz co moja ma już z 4 lata więc pewnie mój model nie jest już produkowany. Odpisałam ci w tamtym poście że najważniejsze żeby suszarka miała swoją pompę ciepła bo będzie oszczędniejsza. Tak naprawdę moim zdaniem nim mniej bajerów tym lepiej bo i tak używa się 2 max 3 programów. Pralkę mam Whirlpool ale kupioną w Anglii więc pewnie tutaj będzie niedostępna i pralka ma już z 8 lat więc jest trochę stara
Tylko się cieszyć że już Ci służą tyle lat, bo teraz to raczej jest tak że koniec gwarancji i koniec sprzętu
No zazwyczaj tak jest. Powiem ci że ja zwracałam uwagę tylko na tą pompę ciepła bo znajomy pan ze sklepu powiedział że to powinna mieć poza tym wszystkie mają bardzo podobne programy. Ja np korzystam z programu, mieszane xl, albo z ,bawełna, i dodatkowo załączam ochronę przed zagnieceniami bo faktycznie później nie trzeba ubrań prasować.
Dziewczyny, które mi pomagały w tym poście sprzed kilku miesięcy bardzo Wam dziękuję ![]()
Zdecydowałam się na zakup osobno pralki i osobno suszarki, dzięki @MamaZosiWojtkaFranka która zamieściła podobny post uznałam że zamieszcze info, które napisałam również na jej poście aby podsumować mój wybór i na co zwrócić uwagę przy zakupie, gdyby ktoś chciał być na tym poście na bieżąco i obserwował różne modele proponowane przez resztę dziewczyn😉
Od początku byłam zdecydowana na markę Bosch, ponieważ wcześniej miałam od nich pralkę i byłam bardzo zadowolona, ale po waszych propozycjach zwróciłam też uwagę na Elektroluxa, LG, Siemensa oraz Samsunga, najważniejsze kryterium to było dla mnie, aby posiadała pompę ciepła i była z wsadem 8-9kg:+1:t2: i uwaga: od razu odpadło z wyboru Elektrolux, LG oraz Siemens bo cenowo mnie poprostu powaliło
oczywiście najpierw przechodziłam po sieciowkach typu Mediaexpert,RTV euro AGD, Neonet itp…niestety nawet jak sprzęty były w promocji to za bardzo sprzedający nie byli w stanie odpowiedzieć mi na najważniejsze dla mnie pytania i odsyłali mnie na stronę internetową,a w zestawieniu w sklepie zawsze wybierali dla mnie najdroższe modele. No więc trochę mi to zajęło, przejrzałam całe internety i z rozpiską postanowiłam skorzystać z ostatniej szansy i wejść do sklepu takiego prywatnego małego w którym kiedyś z mężem kupiliśmy odkurzacz pionowy,za grosze i jesteśmy mega zadowoleni ![]()
I trafił mi się super gościu sprzedający z głową na karku i wiedzą niczym encyklopedia sprzętów które są na rynku
i nareszcie się dowiedziałam, że już praktycznie większość suszarek na rynku posiada pompę ciepła, ale za to producenci chcą zaoszczędzić na elementach wymiennych i mamy coraz mniej modeli na rynku z wymiennymi łożyskami, cały bęben jest klejony,a nie skręcany przez co sprzęt zużywa się szybciej,gwarancja 2-3letnia mija i pod wpływem wilgoci klej puszcza i mega naprawa nas czeka rzędu kilkuset lub czasami kilku tysięcy złotych,czyli najprawdopodobniej opcją będzie zakup nowej…a więc warto wybrać sprzęt, który takie łożyska wymienne posiada przez co naprawa zamknie nam się w duuuuuużo mniejszej kwocie
a sprzęt posłuży na lata ![]()
Braliśmy kilka firm pod uwagę, ostatecznie padło na firmę Gorenje, która cenowo wyszła dość przystępnie i były programy które mnie najbardziej interesowały. Zarówno pralka jak i suszarka mają opcje inteligentne które same ważą zawartość i dostosowują sobie czas jaki zajmie pranie/suszenie. Wsad nawet jak będzie pełny w suszarce to ubrania dzięki opcji “stóp zagnieceniom” wychodzą cieplutkie, gładkie,nie trzeba prasować,wystarczy poskładać i do szafy👍🏻
Zależało mi na programach “dziecięcy” oraz “extra hygiene” które po wypraniu stosują parę aby oczyścić dogłębnie odzież z bakterii,roztoczy, grzybów i tak samo jest w suszarce, która pod wpływem wysokiej temperatury suszenia i delikatnym obrotom usuwa z tych ciuchów wszelkie niedoskonałości alergiczne. Mam w domu przedszkolaka i zaraz urodzę kolejne dziecko stąd troska o to aby pozbywać się z ubran tych szkodników. Testuję oba sprzęty od miesiąca, ubrania są w świetnym stanie,nic się nie kurczy,a suszę naprawdę wszystko
dosłownie ręczniki po praniu pachnące z suszarki wychodzą nie tylko pachnące ale suche i puszyste, swetry wełniane,czy kombinezony wełniane niemowlęce poprostu rewelacja,jak nowe:heart_eyes: suszarka oprócz pojemnika na zbierająca się wodę ma też wężyk do podpięcia do syfonu,przez to od razu spływa do odpływu tak jak pralka więc montujemy to tak jak chcemy
filtr na kłaczki czyści się ekspresowo, więc jestem mega zadowolona z wyboru ![]()
![]()
![]()
Sprzęty można ustawić jeden na drugi łącząc specjalną przegrodą, natomiast u mnie stoją pod skosem, więc jest jedna obok drugiej.
Polecam bardzo, choć wiem że nie wszędzie jest ta marka dostępna ![]()
Powiem Wam że wybór jest ciężki, patrzę dużo na opinie… ale niektóre modele różnią się jedną literką lub cyferką a niby to jest to samo…
Tak to racja jedna cyferka albo literka i jakiejś funkcji nie ma. Myślę że co byś nie wybrała w zasadzie wszystko jest to samo. Ja osobiście polecam firmę Samsung albo Electrolux. Te polecał nam znajomy pracujący w sklepie z AGD RTV i tego się trzymam.
Wiesz coooo? Ty za samo pisanie i nie na odczepnego zeby coś napisać , byle odpisać powinnaś dostać tu nagrodę , jakieś wyróżnienie ![]()
udzielasz się mniej ale treściwie ![]()
takie moje obserwacje ![]()