Świąteczne okna

Podzielcie się jak dekorujecie okna na święta , czy macie jakieś specjalne zasłony i firany na święta ?

Podzielcie się także swoimi kalendarzami adwentowymi niech ten czas przedświąteczny mija nam ciekawie :slight_smile:

Moje okna na razie dekoruje brud :see_no_evil: w tym tygodniu właśnie chcę je umyć :blush: Nie dekoruje szyb jakoś specjalnie ale na parapetach zawsze stoi coś świątecznego. Nie mam również świątecznego kompletu firanek i zasłon, na zimę wieszam takie grubsze welurowe, a na lato mam takie lekkie. Jedynie u starszaka w pokoju szalejmy i jest firanka z Mikołajem, girlanda na karniszu i obrazki ze sztucznego śniegu :blush:

Też myślę o tym sztucznym śniegu tylko boję się jak to schodzi, później , do tego zamówiłam naklejki na temu i czekam aż przyjdą i będzie klimatycznie :slight_smile:

Nie dekorujemy okien jakoś specjalnie. Bardziej balkon albo dom z zewnątrz

Okien nie dekoruję, jakoś zawsze zostają w wersji codziennej :wink: Za to dla mojego synka zrobiłam własny kalendarz adwentowy — włożyłam do niego różne zadania, zdrowe przekąski i drobne, urocze upominki. Sprawia mu to tyle radości, że chyba stanie się to naszą małą tradycją :heart:

Ja od dwóch lat maluję na szybach wzorki świąteczne , bardzo mi się to podoba i jest bardzo relaksujące w momencie malowania

Sztuczny śnieg nie jest jakiś uciążliwy jeżeli chodzi o późniejsze jego zmycie, po prostu trzeba wtedy umyć całe okno, bo się rozmazuje niestety :slight_smile:
Fajniejsze są naklejki, ale przy ściąganiu ich też można wypalcować szybę i wtedy pozostaje nam mycie.
W domu zrezygnowałam z dekorowania szyb, czy to sztucznymi śniegiem czy naklejkami, głównie z racji na ponowne mycie. Firanki mam zazwyczaj białe. Ewentualnie jakieś dekoracje na parapecie albo światełka w oknach :slight_smile:

My na oknie powiesimy taką świecącą gwiazdkę i to z dekorowania okien będzie na tyle :grinning:
Firan nie mamy nawet na czym powiesić, zbieramy na drewniane żaluzje :sweat_smile:
Ale jeżeli chodzi o resztę dekoracji to na drzwiach na pewno zawiśnie świąteczny wieniec, a na ogrodzeniu lampeczki świąteczne :grinning: a prócz tego w domu - podkładki świąteczne na stół i jakieś duperelki :grinning: zaczynamy 6 grudnia :grinning:
Kalendarz adwentowy - mam kupiony z rossmana z maseczkami i płatkami pod oczy! Dziś były płatki pod oczy w kształcie gwiazdki betlejemskiej

Haha to u mnie w tym roku ta sama dekoracja :laughing: pod koniec ciąży już nie miałam siły ani chęci, a jak już urodziłam w lipcu to do dziś nie znalazł się czas na umycie :sweat_smile:
Ja w tym roku zamówiłam na temu kurtyny świetlne i przyczepię za firanami na karniszu. Tylko że jeszcze nie przyszły, mam nadzieję że dojdą przed świętami :grin:

Moje okna opływają brudem :see_no_evil: siatki na owady nadal zamontowane i chyba ich w tym roku nie będę ściągać,bo za bardzo po remoncie nie mam tych ramek gdzie schować, będą tak do wiosny :face_with_hand_over_mouth:. Karniszy i firan się pozbyłam,bo nie jestem fanką, więc jedyne co zrobię to na parapetach ustawię ozdoby świąteczne, w oknach będą podświetlane gwiazdy, wokół drzwi balkonowych zawiesze lampki(a raczej moja mama to zrobi,bo mój wielki brzuch już mi zawadza i się na taboret nie wgramole :sweat_smile:) i w sumie za jakiekolwiek porządki to się wezmę dopiero po świętach,bo termin porodu mam na początek stycznia, więc nie chcę wcześniej prowokować,a jak to mówią - Jezusek się nie obrazi jak okien nie umyję,bylebym z rodziną wspólnie celebrowała ten cudowny czas​:smiling_face_with_three_hearts:

Po weekendzie,czyli po wizycie mamy :joy: zamieszcze jakieś zdjęcia,co by nam się tu trochę klimatycznie zrobiło :smiling_face::christmas_tree::santa:t2:

1 polubienie

My tak samo. Myslalam o jakichś naklejkach na szyby, które łatwo się w razie czego zmyją, ale co zaczne o tym myśleć, to zajmuje się czym innym i jescze nawet nie poszukałam żadnych :rofl::rofl:

1 polubienie

Hahah też myślałam o tym ale jak pojechałam na zakupy to stwierdziłam że nie chce mi się chodzić o ich szukać. Więc finalnie ich nie ma :rofl:

1 polubienie

No ja miałam zamawiać, później poszukać stacjonarnie i tak stanęło na niczym :rofl::rofl: raczej tak zostanie :rofl:

1 polubienie

U nas w oknach wiszą śnieżynki z torebek śniadaniowych i są oświetlone delikatnym łańcuchem z lampkami :hugs:
W tym roku dorwałam też specjalne markery do okien z różnymi zimowymi wzorami - zobaczymy co nam wyjdzie :face_with_hand_over_mouth:

Kalendarz adwentowy dla córki to w tym roku małe woreczki - w środku zadania, zagadki, słodkości i małe upominki

My dekorujemy tylko balkon

U nas co roku córka dekoruje okno w swoim pokoju żelowymi naklejkami. Oczywiście świetnie się przy tym bawi i zmienia sobie układ kilkanaście razy a może i więcej. A ja dekoruje szybę sztucznym śniegiem - mam takie szablony i wybieram sobie jakiś układ wzorków

1 polubienie

A jak z myciem okien po tym sztucznym śniegu? Nie zostawia żadnego osadu?

Ja zakochalm sie w lapkach z temu . Robia robote i klimacik

Juz drugie swieta z nami

U nas połowa osiedla ma je w oknach :speak_no_evil: bardzo pięknie to wygląda :grin:

Super pomysł z tym dekorowaniem okiem. Na pewno spodobałoby się mojemu dziecku. Tylko u mnie też te okna niezbyt czyste. To pierwsze muszę męża pogonić do mycia, bo on bardzo lubi to robić :smile: w Rossmanie takie bajery do szyb można kupić, czy nie bardzo?