Świąteczne tradycje

Oprócz najpopularniejszych tradycji, czyli pieczenie pierniczków i ubierania choinki u mnie od wielu lat spotykamy się u cioci z kuzynkami i naszymi rodzicami na wielkim rodzinnym lepieniu uszek :grin: Wylepiamy co roku ok 1300-1500 uszek, nie wiem Dlaczego aż tyle ale ciocia co roku nie może wycelować z ilością farszu… później na zapasy na pół roku po wigilii :upside_down_face:

U nas od kąd najstarsza córka miała dwa latka pieczemy razem pierniczki i dekorujemy w tym roku dołączy się kolejna córka do tradycji a za rok może już i synek :smiling_face_with_three_hearts: właśnie idzie mi w zamówieniu fartuszek dla mlodszej córki :sweat_smile: ma dopiero 1,5 roczku ale wiem że ona będzie ciekawa co robimy z jej siostrą i będzie nam zabierać foremki ale napewno kilka swoich pierniczków zrobi z moją małą pomocą. Takie pierniczki robimy zawsze dwa tygodnie przed świętami

Ja chce mojej coreczce przekazac kazda tradycje jaka mamy w domu miedzy innymi ubieranie choinki przed mikołajkami i potem rano szukanie prezentu pod choinką
Tez chce pokazac jak wspaniałe sa świeta pierwszy śnieg spotkanie z rodziną
I chce przkazac tradycje ktora od kilku lat mamy po wigili zawsze siadamy przed telewizorem w pizamkach i ogladamy kevina sam w domu. Oraz pieczenie pierniczków :smile::heart_eyes:

1 polubienie

To bedzie chyba moj ulubiony watek :santa: kocham swieta i chetnie czytam czym jeszcze moglabym sie zainspirowac
O paleniu listu do mikolaja nigdy nie slyszalam , chyba ze to autokorekta @Hedwiga

1 polubienie

Moi dziadkowie tak robili❤️ generalnie palimy list, a dym ktory sie unosi leci prosto do Mikolaja na Biegun Polnocny do magicznej kuli w ktorej ten list moze odczytac✉️
ogolnie sama tez pisze list, niby do Mikolaja ale tak naprawde z takim podsumowaniem i do wszystkich, ktorych mi brakuje lub z jakis powodow pewnych rzeczy nie chce mowic. Mega oczyszczajace :balloon:

2 polubienia

O jej ale piekna tradycja :heart_eyes: nigdy o tym nie slyszalam

1 polubienie

Zawsze jako dziecko uwielbiałam ten czas przed świętami, kiedy razem z mamą robiłam zakupy i wszystko przygotowywałyśmy, staram się teraz by mój syn również to przejął, że święta to nie tylko Mikołaj i prezenty ale też wspólne obowiązki. Wspólne ubieranie choinki, czas z najbliższymi. Jak na razie nawet to wychodzi, lubi to, zobaczymy jak za parę lat gdy stanie się nastolatkiem :smiley:

Pierniczki , domek z piernika
Choinkę żywa zawsze wybiera mój starszy syn
No i kalendarz adwentowy

Tak naprawdę święta są zupełnie inne kiedy dzieci są w domu a w każdym wieku dziecka przeżywa się się wsuztsko na nowo :wink:

U nas jest dużo tych tradycji związanych z gospodarstwem,które rodzice nam przekazywali, i na pewno będę uczyć tego moje dzieci.
Np w wigilię jak odwiedził cię mężczyzna pierwszy to rodziły się byki, a jak kobieta to jałówki.
Albo żeby np nie kłócić się w wigilię czy nie pożyczać pieniędzy bo jaka wigilia taki cały rok.
U nas na pewno żywa choinka, która wybiera córka i zazwyczaj bierzemy taka nie kształtną,której pewnie nikt nie będzie chciał…

Oooo my też oglądamy w piżamkach kevina nigdy się nie nudzi :slight_smile:

1 polubienie

Ja bym chciała żeby moje dzieci wiedziały że święta mogą być bez Spiny . Że można chodzić cały dzień w piżamie i oglądać filmy , nie trzeba nigdzie na siłę jeździć bo tak każą .

Niby kevin taki „ oklepany „ ale robi klimacik nie ? :sweat_smile:

W tamtym roku na rzutniku oglądaliśmy ze starszakiem , na nowo polubiłam ten film jak widziałam jak synek się śmieje z niektórych scen w filmie

1 polubienie

Dokładnie teraz my przkazemy maszej córce ta tradycje mam nadzieje ze polubi​:smile::heart_eyes:

O rzutnik mi się marzy to wgl jest wtedy mega klimat . Oklepany ale z tych świątecznych najlepszy :rofl::rofl:

1 polubienie

Prezent znaleziony z rana pod poduszką. To w sumie jedyna taka tradycja, jaka była u mnie w domu i taka chcę też przekazać. Myślę też, że Mikołajki będą takim dniem, gdzie będziemy startować z dekorowaniem domu :heart:

No jak święta bez Kevina🤣
A kiedy ubieracie choinkę? W wigilię czy wcześniej?

My ubieraliśmy w rodzinnym domu w wigilię, ale z mężem u teściowej e tamtym roku ubieraliśmy jakoś tydzień przed świętami

U mnie w domu rodzinny zawsze ubierało się choinkę w wigilię albo chwilkę przed, ale od kiedy poznałam mojego już męża to kupujemy i ubieramy już 6 grudnia, na początku mówiłam że “co Ty oszalałeś, po co tak szybko” a teraz nie mogę się doczekać :grinning: uwielbiam jej zapach i ta choinka mnie tak zawsze pozytywnie nastraja :christmas_tree:

W moim domu rodzinnym zawsze ubierało się w wigilię, ewentualnie wieczór przed wigilią co mnie strasznie irytowało bo nie mogłam się zawsze doczekać :sweat_smile: dlatego u siebie w domu choinkę kupujemy zawsze tydzień lub dwa przed świętami i już sobie ubieramy wtedy :smiling_face:

U mnie tak samo!! A teraz ja z synem czekamy na 6go grudnia żeby juz ubrać choinkę :eyes: zastanawiam się tylko czy wytrzyma do świą żywa choinka :face_with_hand_over_mouth: