Swój czas

Myślę że dla każdego czy kobiety czy mężczyzny taka chwila dla siebie jest bardzo ważna i istotna dla jednego będzie to właśnie kawa z rana zanim obudza się dzieci w Ciszy i spokoju a inna kobieta będzie potrzebować tego czasu więcej dla jednego  będzie to dlugi 2 godzinny spacer taka chwila dla siebie jest bardzo istotna sama staram się miec każdego dnia taki moment dla siebie czasami jest to łatwiejsze czasem mniej ale bardzo na plus

Zgadzam się z Wami, taka chwila jest bardzo potrzebna. Jeśli nawet nie potrafimy wygospodarować tej godziny dla siebie, uważam że szybko mogłaby ogarnąć nas frustracja. Partnerzy są mistrzami w zabawianiu dziecka, taki czas możemy wykorzystać dla siebie. 

Mama powinna mieć czas dla siebie w ciągu dnia I nie musi być przy dziecku non stop. U mnie to wygląda tak, że bawię się z dzieckiem w jego kojcu, i poza jak czworakuje i zwiedza mieszkanie;) 

Kojec ustawiliśmy w salonie tak żeby dziecko nie patrzyło na tv, ale ja siedząc w nim razem z dzieckiem mam możliwość obejrzenia sobie filmu czy serialu.  Kiedy mąż wraca z pracy to ja wychodzę na spacer z psem, a potem idę na siłownię. 
Fizycznie czuję się zmęczona , ale psychicznie wypoczęta. 

Taki wysiłek fizyczny to super sprawa właśnie jest tak jak piszesz czlowiek się czuje taki umeczony ale szczęśliwy

Jak najbardziej trzeba mieć dla siebie czas! To jest bardzo ważne, sama po sobie wiem, że gdy bywają takie dni że brakuje tego czasu tylko dla mnie to robię się nerwowa więc staramy się z mężem tak rozplanować grafiki żeby mamuśka mogła odpocząć. �

Kiniook  super , że tak się z mężem dogadujecie.  Szczęśliwa kobieta to szczęśliwa mama i żona :) 

Myślę że każda z nas powinna mieć tą chwilę dl a siebie ale widome też czasami ciężko ją znaleźć w ciągu dnia 

Mam trzytygodniowego niemowlaka w domu i próbuje mieć czas dla siebie, gdy śpi, czasem udaje mi się przeczytać artykuł w gazecie, ugotować obiad. Marzę by iść do fryzjera lub kosmetyczki, ale na to jeszcze będę musiała poczekać.

Trzeba pamiętać że dobre samopoczucie mamy to szczęśliwe dziecko :slight_smile: ja sobie gospodaruje swój czas podczas drzemki ale też nie zawsze zeby coś tam ogarnąć w domu. Częściej właśnie obowiązki wykonuje kiedy maly nie śpi. Mam go w leżaku albo na macie i mu opowiadam chociaż wiem że to za chwilę nie będzie takie proste jak zacznie pełzać i raczkować :laughing:

To zależy od wieku dziecka. Ja mam w domu 5-tygodniowego synka, więc jeszcze stosunkowo dużo śpi. Ale uważam, że czas tylko dla siebie jest bardzo ważny, żeby nie zwariować. :wink: Dziecko to ogromna zmiana w życiu, więc trzeba też dbać o swoje zdrowie psychiczne i znaleźć przynajmniej jakieś minimum czasu tylko dla siebie, na swoje przyjemności.

Och, mam to samo z 6 latkiem! Córka ma 3 miesiące i jest mniej angażująca niż starszak, który mimo tego że bawi się sam to i tak obok mnie i cały czas chce tej uwagi. I tak samo było przed ciążą…

To już chyba taki typ po prostu :wink: ciekawa jestem czy się to kiedyś zmieni

Każda z nas zasługuje na chwilę dla siebie. Czasami wiadomo, że jest to ciężkie do zrobienia.
U mnie póki co 2msc niemowlę i czas drzemek wykorzystuje na przemian: prace domowe/obowiązki i odpoczynek/przyjemnosci. Gdy wieczorem zasypia to odpalam serial, wyciągam przekąski i robię sobie np paznokcie/jakąś pielęgnację/domowe spa :woman_in_steamy_room:t2: Drzemki w ciągu dnia wykorzystuję właśnie na wstawienie prania/ogarniecie mieszkania itp. Czasem też gdy wszystko mam zrobione, to po prostu idę też spać :sleeping:
Mam narzeczonego marynarza więc jestem ze wszystkim sama przez dłuższy czas, a jak on wraca to on się zajmuje wszystkimi obowiązkami domowymi i wtedy mam więcej czasu dla siebie :slight_smile:

Chodzę na zajęcia sportowe dla mam z dziećmi w wózkach. Bardzo mnie to relaksuje, motywuje do wyjścia z domu, do aktywności fizycznej. Spotkania z innymi mamami małych dzieci to wymiana doświadczeń i poczucie wspólnoty. Często nie mam kiedy pomalować paznokci przy maluszku. Dla mnie to wyjście z dzieckiem na spotkanie z innymi mamami, to duża porcja dobrej energii i też czas dla siebie, bez myślenia o obowiązkach domowych.

Uwazam ze zawsze warto robic cos dla siebie. Dla mnie jest to chwila na telefonie, fryzjer, masaz czy odvinek ulubionego serialu. Gdy nie robie nic dla siebie jestem mniej wyrozumiala i brak mi cierpliwości. Czasami nawet godzina poza domem sprawia ze jestem jak nowo narodzona z nowymi pokladami energii