Szczepienie krztusiec po rsv i grypie

Hej,
2 tygodnie temu szczepiłam się na rsv i krztusiec czy ktoś wie czy trzeba zachować jakąś karencję przed szczepieniem na krztusiec?
Szczepicie się w ciąży?

Między rsv a krztuscem 2 tygodnie. Między grypa nie trzeba. Ja robiłam 2 tygodnie, bo zawsze się źle czułam po.

1 polubienie

A nie od 4 do 6 tygn ?

1 polubienie

Temat szczepień był już poruszany na forum kilka razy. Wystarczy odświeżyć poprzedni wątek, zamiast zakładać drugi podobny, tym bardziej, że pod poprzednim dyskusję nadal trwają. https://forum.canpolbabies.com/t/szczepienie-na-rsv-w-ciazy/43366/2?u=mamamiski

3 polubienia

Na pewno 2 tygodnie

1 polubienie

Mi lekarz zalecił 2 tygodnie

Mi lekarz też zalecił przerwę 2tyg między rsv a krztuścem. Na grypę szczepiłam się razem z krztuścem

1 polubienie

Ja się nie szczepię, z pierwszym też się nie szczepiłam

1 polubienie

najlepiej by kazdy robił jak uważa i zgodnie ze sobą

1 polubienie

Ja również się nie szczepiłam w żadnej ciąży , nie wiem dlaczego ale bałam się szczepić żeby jakieś powikłania nie było , tyle się o słyszałam że stwierdziłam że lepiej się nie będę szczepić

2 polubienia

ja szczepiłam się na krztusiec w ciąży – dokładnie w 28. tygodniu. To było zalecenie od ginekologa, żeby ochronić maluszka po porodzie. z tego co wiem to nie trzeba żadnej karencji między szczepieniami, choć zawsze warto dopytać lekarza, bo każda sytuacja może być trochę inna. :slight_smile: Na RSV się nie szczepiłam, ale też rozważałam długo…

1 polubienie

Ja dokładnie tak samo w żadnej z 2 ciąż nie przyjęłam szczepionek

Ja tak :blush: już mam za sobą szczepienie na grypę - miesiąc temu, a te dwa RSV i krztusiec przede mna. Krztusiec za miesiąc, rsv za dwa :wink:

Hej Mamy :slight_smile:
Właśnie się zaszczepiłam dzisiaj. 2 tygodnie po. Czuję się dobrze :slight_smile:

No widzisz myślałam ze to dłuższą przerwę trzeba zrobić. Nie szczepiłam się wiec nawet nie wiedziałam , ale juz bede wiedziala :slight_smile:

to tak jak ja… tez nie

To najważniejsze , to tylko nasza odpowiedzialność

1 polubienie

Ja również z tego względu unikam szczepień które nie są obowiązkowe

1 polubienie

Ja powiem szczerze tak samo , jakoś boje się uch bardziej niż choroby
Wczoraj w ośrodku zdrowia pediatra powiedziała że są refundowane szczepienia na grypę dla dzieci i możemy zaszczepić jak chcemy ale z mężem nie jesteśmy zainteresowani. Szczepimy tylko podstawowe .

1 polubienie

My również ja bym się nie zdecydowała,