Szybka nauka angielskiego – macie sprawdzone metody?

Czy któraś z Was zna sprawdzone sposoby na szybkie nauczenie się angielskiego? Szukam efektywnych metod lub kursów, które naprawdę działają. Będę wdzięczna za każde polecenie😊

1 polubienie

Słychać gadania po angielsku, oglądnąć filmy i skupiać się na tym. A najlepiej jechać do anglojęzycznego kraju bez Polaków to moment się nauczysz. :sweat_smile::crazy_face: Ogólnie chodzi o to żeby obyć i osłuchać się w tym językiem później dopiero uczyć się z jakiś samouczków ale w tedy będziesz już coś kojarzyć

1 polubienie

Próbowałam słuchać, ale mi to kompletnie nic nie dało :stuck_out_tongue_winking_eye: :grimacing:

Najlepiej tak naprawdę nauczysz się w kraju, który się tym językiem posługuje.
Ja jakiś czas oglądałam filmy z napisami, tłumaczyłam sobie teksty piosenek itp. Jak już coś znasz to fajnie porozmawiać z native speakerem

1 polubienie

Ja właśnie bym chciała się nauczyć, że jak jedziemy gdzieś na wakacje, to chociaż podstawowo się dogadać zapytać o drogę, coś zamówić, poczuć się pewniej :blush:

Ja czasem włączam sobie na Spotify „Kwadrans na angielski” fajnie się słucha, prosto tłumaczą i można coś zapamiętać

6 polubień

Też słyszałam o tym podcastzie, podobno super sprawa na codzienną naukę ale liczy się systematyczność , żeby nauka lepiej wchodziła

1 polubienie

No tak, taka swobodna podstawowa rozmowa dużo daje. Jak byłam ze znajomymi, to na 9 osób tylko ja mówiłam po angielsku i do wszystkiego mnie wołali :hear_no_evil:

1 polubienie

Wydaje mi się , że zależy od tego jaki sposób nauczania ci najlepiej wchodzi. Ja uczyłam się na pamięć słówek , zapisywałam je w zeszycie i uczyłam się na pamięć. Czy to było sensowne , to raczej średnio. Niby słówka znałam , ale nie szło tego złożyć w zdanie. Najlepiej uczyć się oglądając filmy najpierw po polsku a później w innym języku. Dzięki temu wiesz co mniej więcej mówią i wychwytujesz słówka. Lub oglądając bez dubbingu - w języku angielskim z napisami po polsku. Na YouTube są też darmowe filmiki , w których można się nauczyć

Niestety ale nie znam dobrze języków , a jak już to uczę się na codzień jak gdzie potrzeba tłumaczenia to w pamięci zostają słowa

1 polubienie

Są takie gry na telefon , kursów niestety żadnych nie znam

Filmy po angielsku robią dużą robotę

Ja kiedyś próbowałam oglądać Shreka po angielsku, ale nic mi to nie dało :sweat_smile: :face_with_peeking_eye:

Takie codzienne sytuacje najwięcej zostają w głowie, choć przyznam, że ja mam ciężko z pamięcią, więc i tak muszę często sobie wszystko przypominać :sweat_smile:

Jakiś serial po angielsku spróbuj obejrzeć :crossed_fingers:

Tak w praktyce często człowiek szybko się uczy jak ma doczynienia z angielskim :wink: czy innymi językami

Super pomysł a masz może jakiś serial, który szczególnie polecasz do nauki?

Dokładnie, praktyka jest najlepsza. Im więcej kontaktu z językiem , tym szybciej wchodzi w głowę :wink:

3 polubienia

Ostatnio oglądałam „ w garniturach „

Ogólnie jest tak że jak się zna jakieś podstawy i na wakacjach np nie ma nikogo blisko to się dogadasz. Ja znałam angielski tyle o ile jak pracowałam w Anglii. Rozkładalam towar na półki w małym sklepiku. Właściciel Anglik ale pracownice półki. One paliły dość dużo więc żeby móc normalnie wyjść mówiły mi co i jak mam nabijać na kasie, więc obsługę kasy znałam. Pewnego dnia obie zachorowały a szef jechał na pogrzeb chyba szwagra. Zostawił mnie w tym sklepie samą i powiedział że jak czegoś nie zrozumie to żebym powiedziała że niema. Ale miałam stracha. Dogadalam się ze wszystkimi trochę słowami, trochę na migi, od tamtej pory stawałam na kasie w awaryjnych sytuacjach :rofl::rofl: ale jak koleżanki były koło mnie to nic nie powiedziałam bo z wygody było co on mówi ?

1 polubienie