Terapia dla par, autyzm

Czesc. Pisze do was z zapytaniem czy wiecie moze gdzie moglabym znalezc terapeute dla par ale ktory ma doswiadczenie z spektrum autyzmu. Moj chlopak ma lekki autyzm. Mamy mnóstwo problemow. Poza sprawami seksualnymi, z ktorymi ma isc do seksuologa. To mamy zamiar tez pojsc na taką terapie. Irytuje mnie fakt, że gdy jest jakas dyskusja między nami i mówie jak sie czuję, co widzę, on nie potrafi nawet slowa powiedziec. Tak jakby wcale nic nie czul. Czuje sie bardzo przez to samotna i wkurzona. Potrzebuje kogos kto potrafi powidziec co czuje, a nie siedziec w milczeniu i czekac na odpowiedz parę godzin, ale go kocham, dlatego zaproponowalam terapię dla par. Jednak ciezko znalezc takiego terapeute ktory zna sie takze na autyzmie. Prosze zebyscie napisali w poszczegolnych wojewodztwach czy są tacy i czy ich polecacie. Jestem z wojewodztwa Łodzkiego wiec tam najlepiej by mi odpowiadalo, jednak gdzie indziej tez jest w porządku. Prosze bardzo o odpowiedzi

Już był podobny wątek , zawsze można pod wątkiem napisać i go odświeżyć . :wink: Ja jestem z pomorskiego więc nie pomogę

Jeśli chodzi o terapię dla par to sprawdź rzeczywiście w wątku, który linkuje @Magdallenka0897.
Jeśli chodzi o autyzm to chyba bym rozpoczęła od samej terapii partnera. Najlepiej znaleźć specjalistę, który specjalizuje się w terapii autyzmu osób dorosłych, żeby dał podstawę do dalszej pracy. Przede wszystkim taka terapia opiera się na relacjach, więc podejrzewam na pewnym etapie pewnie byłabyś w nią włączona.

Też bym zaczęła od osobnego terapeuty , a chłopak ma autyzm stwierdzony w dorosłym już życiu czy jako dziecko ? Bo jeśli teraz się diagnozował to może warto wrócić do osoby która z nim pracowała i zapytać o radę

Nie pomogę jeśli chodzi o Łódź ale jeśli chodzi o autyzm to z tego co pamiętam to takie osoby mają ogólnie problem z uczuciami i ich wyrażaniem czy odbieraniem, nie czują ironii czy sarkazmu więc nie wiem czy terapia sama w sobie pomoże. Oczywiście warto iść do specjalisty czy wspólnie czy oddzielnie i tak jak dziewczyny piszą pytanie czy już wcześniej miał stwierdzony czy dopiero teraz. Jest to ciężkie ale nie wiem czy też nie musisz się zastanowić czy zaakceptujesz fakt że taki on jest i psycholog może tutaj niewiele pomoc bo takie osoby często nie odczytują emocji intuicyjnie

Jeśli chodzi o Łódź to nie pomogę . Jednak mam syna z autyzmem bardzo lekkim , ale jednak stwierdzonym i to naprawdę zależy od osoby . Akurat mój syn jest bardzo uczuciowy i wgl . Jednak nie rozumie często uczuć drugiej osoby

Właśnie jak pamiętam z zajęć z psychologii to ludzie z autyzmem mają uczucia bardzo silne i też tak je okazują ale mają problem z rozpoznaniem uczuć innych, muszą mieć wprost pokazane bo oni je analitycznie odbierają

Z tego co piszesz to jest typowe dla osób z autyzmem… Więc niestety, ale nie wiem czy terapia w ogóle coś tutaj pomoże, bo to nie jest kwestia tego, że Twój partner się nie stara albo nie współczuje Ci w danym momencie- on po prostu nie rozumie Twoich uczuć. Więc jeśli zdecydowałaś się na związek z osobą ze spektrum autyzmu to trzeba to zaakceptować.