Tofu

Jak przyrządzacie tofu? 

Kupiłam i w suime nie wiem co z nim zrobić. 

Powiem ci że nie pomogę Ja nigdy nawet nie miałam okazji skosztować kiedyś oglądałam w sklepie ale właśnie zaczęłam się zastanawiać czy będę wiedziała jak to przyrządzić w ogóle jak to smakuje dziewczynę jeżeli któraś z was jadła do czego możemy to porównać

Nie robiłam nigdy tofu ale tutaj masz kilka ciekawych propozycji może znajdziesz coś dla siebie  https://www.olgasmile.com/tofu.html 

Ja raz miałam spory zapas tofu i w sumie mi średnio podeszło jeśli chodzi o jedzenie go na słono, ale na słodko zrobiłam tofurnik czyli wegański sernik i było spoko . Robiłam z tego przepisu :)

 

  • Bio tofu naturalne- 3 opakowania po 220g
  • Kakao/Czekolada gorzka 90%- 50g
  • Cytryna- 1 sztuka
  • Mleko kokosowe- 200ml
  • Ksylitol- 4 łyżeczki
  • Agar/żelatyna- 4 łyżeczki
  • Orzechy- 2 garście
  • Herbatniki pełnoziarniste- 100g
  • Masło orzechowe- 2,5 łyżki
  •  

Przepis:

1. Herbatniki pokruszyć wałkiem i połączyć z masłem orzechowym.

Tortownice wyłożyć papierem, a następnie masą herbatnikową.

2. Tofu naturalne POLSOJA odsączyć z wody, pokruszyć w misce, wlać sok z cytryny- zmiksować na gładką masę.

3. Mleko kokosowe zagotować z czekoladą, żelatyną i ksylitolem. Zdjąć z ognia wystudzić i wymieszać z masą tofu.

4. Masę tofu wlać do tortownicy. Wierzch posypać czekoladą i orzechami. Chłodzić w lodówce co najmniej kilka godzin.

Tofu trzeba umieć przygotować. Po 1. Lubi się z sosem sojowym i papryką wędzona, która daje mu smak wędzonego mięsa. Im dłużej marynowane- tym bardziej przejdzie i będzie smaczniejsze.

https://www.cateringi-dietetyczne.pl/tofu-najlepszy-zamiennik-miesa-i-nabialu/

Poza tym ma wiele dobrych właściwości dietetycznych i zdrowotnych. Jest to bardzo dobry zamiennik mięsa oraz nabialu.

Ja np lubię dziwne smaki sos sojowy też ale raczej wolałabym zrobić tofu pieczone w formie jakiegoś pieczonego na pewno było by lepsze 

Nigdy nie jadłam tofu, ale Mazia ten sernik może być całkiem dobry? 

Ja właśnie wręcz przeciwnie lubię tylko takie klasyczne smaki na przykład jakaś kuchnia typowo chińska jakieś słodko-kwaśne sosy to w ogóle nie jest temat dla mnie nie lubię a wręcz też nie mogę jeść ostrych rzeczy od razu boli mnie żołądek nawet jeżeli coś by mi smakowało to później muszę to od cierpieć więc wolę jest takie klasyczne i standardowe z umiarem doprawione rzeczy a wy dziewczyny lubicie takie ostre smaki Pamiętam jak w średniej szkole miałam taką znajomą która takie ostre sosy jakieś papryczki to mogła gryźć i lać sobie prosto do buzi nic jej nie było tak uwielbiała usta wręcz  wkoło to miała całe czerwone od podrażnienia nie potrafię sobie wyobrazić co działo się w środku jej jelit i w całym przewodzie pokarmowym natomiast ona twierdziła że jej to smakuje i nic jej Po tym nie jest tylko czy to na pewno takie zdrowe

Mamaem zrobiłam raz w życiu i mi smakował ,ale wiadomo to zupełnie coś nowego i:)

WYglądał tak :

Mazia wygląda jak sernik ze słonym karmelem moja pierwsza myśl :) ale w sumie masło orzechowe jest w przepisie więc możliwe że przełamuje smak ja uwielbiam masło orzechowe ,słony karmel takie połączenia 

mazia ekstra wygląda! może kiedyś się skuszę:p

Nigdy nie jadłam 

Jakbym nie wiedziała to bym pewnie spróbowała ale jak wiem to raczej nie bardzo jestem wybredna czasem jeśli chodzi o jedzenie 

Mamalura masz rację wygląda jak zwykły sernik z karmelem :D 

ja Wam powiem, że zrobiłam raz bo akurat dostałam cały karton tofu w ramach współpracy, więc musiałam robić przepisy z jego wykorzystaniem ,ale to zdecydowanie nie mój smak. Na słodko było okej, ale więcej miałam smakowych tofu w słonej odsłonie 

Mazia no niestety tofu ma specyficzny smak i nie każdemu może podejść. Ale jak jest dobrze zrobione to jest pyszne. 

Mi nie smakuje

Chętnie poczytam o tofu , też kupiłam i nie wiem jak się zabrać za nie 😂

jeszcze nie jadłam tofu