Torbiel

Hej dziewczyny u mojego malego lekarz stwierdził na badaniu połówkowym torbiel w głowie . Zapewniał że się wchłonie . Wczoraj na USG dalej był. Lekarka zapewnia że napewno to nic takiego i że pewnie się wchłonie po porodzie ale jednak mnie to niepokoi . Czy u któreś z was też coś takiego miało miejsce

Monka myślę że skoro lekarz mówi że się wchłonie to się wchłonie ale po porodzie warto poprosić dla spokoju z tej racji usg główki malucha mój synek miał głowę jak krasnal i też został mu taki guzek można powiedzieć na głowie nie wiem co to było ale wchkonelo się i główka też wróciła do ładnych kształtów bo pytałam i powiedział że głowa też zrobi się okrągła i ladna że nie zostanie taka w kształcie czapki krasnoludka. I Później jak głowa była ładna to ten guzek czy co to było zostało i też pytałam to też mówiono że to się wchłonie i że nie ma co się martwić

Torbiele to cysty, które wypełnia płyn. Takie pojedyncze torbiele przeważnie samoistnie się wchłaniają. Problem może się pojawić wtedy gdy torbieli jest wiele(ale nie musi tak być)
Wtedy należy się im bardziej przyjrzeć.
Jeśli lekarz nie zauważył niepokojących zmian w obrębie torbiela to nie musisz się martwić. Ponad 95 % torbieli samoistnie się wchłania. Może uda się wchłonąć przed porodem a jeśli nie to spokojnie poczekaj.
Spokojnie podejdź do tematu, ponieważ torbiel nie zagraza życiu, prawidłowemu rozwojowi umysłowemu czy zdrowiu dziecka.
Doskonale Cię rozumiem bo każda mama chce żeby jej dziecko było zdrowe. Uwierz, że gdyby ten torbiel był \'podejrzany\' to lekarka by to zauważyła. Dostałabys skierowanie na dalsze badania.

Ja mialam torbiel na piersi i lekarz od razu powiedzial, że plyn w nim wygląda nieciekawie. Musiałam miec natychmiastową operacje.
Torbiele łagodne mają bezpieczny płyn.
Torbiele \'podejrzane\' mają płyn o innej konsystencji, innym przepływie.
Lekarz od razu podczas USG rozpoznaje jaka forma płynu jest w torbielu.
Sporo czytalam i rozmawiałam z lekarzem na ten temat. No i mogę Cie uspokoić bo torbiele to łagodne zmiany. Te, które wyglądają inaczej są natychmiast badane.
Także odpręż się i wiedz, że torbiel u Twojego maluszka z pewnością jest łagodną odmianą.

Mam dwie koleżanki ktorych dzieci też miały torbiel ale u nich wchłonęły się po 30 tyg już. lekarka mnie zapewnia ale lekki niepokój jest i tak

Monka powiem Ci tak nie ma co się stresować martwić itd bo i tak na razie nic z tym nie zrobisz staraj się nie myśleć o tym w sposób negatywny trzeba wierzyć że to nic takiego i będzie jak lekarz mówi bo skoro zapewnia że się wchłonie to myślę że raczej powinno się wchłonąć będziesz myśleć po porodzie i pamiętaj że jeśli maluch będzie miał na głowie torbiel by usg główki zrobili.

Muszę znaleźć ten opis z połówkowego i wsadzić do dokumentów może się przydać.

Tak,syn mojej siostry miał torbiel w główce i wchłoną się faktycznie.Takze spokojnie, nie stresuj się na zaś :wink:
Na pewno na kontrolę będziesz miała zalecenia.

Siostra jeździła jeszcze trzy razy na kontrolę po porodzie żeby sprawdzić czy się wchłonął bo trochę to trwało ale znikł całkowicie.Mozesz być spokojna.

Dzięki Moniczka :*

Nie ma za co.Po to tu jesteśmy :wink:

nie stresuj się 

Najważniejsze to opanowanie szkoda też się denerwować na zapas warto także udać się do innego lekarza na konsultacje skoro cię to niepokoi :) 

Nie trzeb się stresować niepotrzebnie lepiej skonsultowac się z innym lekarzem 

Wcale się nie dziwię, że się stresujesz bo nie brzmi to ciekawie ale na pewno lekarze znają mnóstwo takich przypadków i wiedzą jak postępować i czy trzeba się martwić

Dokładnie TerazMamma ma rację lekarze nie z takimi przypadkami mieli do czynienia więc na pewno jesteś w dobrych rękach :) 

ciekawe jak sie ta cała sytuacja zakończyła? bo post z 2019 roku a w sumie ciekawy  temat.

jak na poczatku ciazu miałam małą torbielke to też sie ona wchłoneła ale to sa z tego co czytałam przypadki które czesto sie zdarzają ale tutaj była torbielka w głowie.

Aniss też właśnie się zastanawiałam co napisać. 

Mojej siostrze córki też wyszło że ma torbielek i ma 5 latek teraz i nie ma żadnego śladu, więc myslę, że po prostu trzeba to kontrolować i reagować w razie potrzeby. 

Ja miałam taki torbiel na jajnikach ale też właśnie się wchłoną

moze włansie sie to wchłania tak jak naczyniaki u dzieci które sie z nimi rodzą a kontrola to napewno nie unikniona bo nigdy nie wiadomo które sa aktywne;(

Wiele rzeczy się może wchłonąć ale kontrolę są konieczne żeby kontrolować sytuację czy wszystko jest w porządku i nic się z tego nie robi:)