Jestem przed trzecią cesarką i zastanawiam się czy nie będzie gorzej dojść do siebie . Jak u was mamy ?
Witaj w klubie
ja też będę miała trzecią cesarkę ![]()
Jestem w piątej ciąży , ale dwoje dzieci się urodziło. Teraz 3 ciąża i mam nadzieję , że przy cesarce będzie ok. Moja koleżanka miała 4 cesarki. Mówiła , że najgorsza była 2 z kolei trzecia i czwarta jakby ich nie było. Wszystko się super goiło.
A jak się czułaś po 2 cesarce? Ja mam nadzieję że będę miała 2 cesarkę i też się zastanawiam
Ja miałam cesarskie cięcie. Pierwsze 3 tygodnie bardzo bolalo przy każdym nagłym ruchu, nawet przy kaszlnieciu. Ale wizyta u fizioterapeuty dużo mi pomogła.
W szpitalu byłam z kobietą co miała drugą cesarke to bardzo dobrze to zniosła. Już 2h po cieciu ruszała nogami i podnosiła głowe. Mowiła że sljest sporo lepiej niż po pierwszej cesarce
To chyba trochę zależy od tego jak te wcześniejsze zniosłaś i jak się rana zagoiła, jak poprowadzono cięcie kolejne itd. ja co prawda na razie jedna cesarkę miałam ale jak rozmawiałam z mężem fizjo o ewentualnej kontynuacji to właśnie mówił że trzeba zobaczyć będzie jak z blizna będzie zrostami itd. też oglądał jak mi zrobili cięcie i szycie to też stwierdzał że ładnie że później nie będzie problemów
Tutaj jedna z dziewczyn wspomniała że była u fizjoterapeuty to na pewno warto jeśli masz taką możliwość pójść do uroginekologicznego to też podpowie w kwestii przygotowania się
Ja jestem po jednej cesarce,gdzie nie wspominam jej fajnie. Źle zrobione znieczulenie, które nie zadziałało, musieli mnie uśpić, a jeszcze na domiar tego wszystkiego dostałam zespół popunkcyjny, więc teraz w drugiej ciąży mam trochę parali na temat zakończenia ciąży.
Czyli masz tak jak ja również 5 ciąża dwa poronienia , dwie ciąże zakończone cesarskim cięciem i szykuje się trzecia🙈
Ja się czułam dobrze wiadomo pierwsze dwa dni są ciężkie ale szybko doszłam do siebie . Już w trzeciej dobie spacerowałam po korytarzu w miarę ok .
Ja dwie pierwsze przeszłam dobrze obawiam się trzeciej bo ostatnią cesarkę miałam w tamtym roku i nie powiem szybko zaszłam w trzecią ciążę bo po pół roku ![]()
Wcześniejsze znosiłam dobrze , tylko teraz dosyć szybko zaszłam w trzecią ciążę bo po pół roku od porodu. Ostatnią cesarkę miałam w czerwcu 2024 a za dwa tygodnie będzie trzecia🙈
Oj współczuję. Wiele osób myśli że cesarka to poród na skróty niestety wcale tak nie jest i wiele z nas różnie przechodzi ją, jedni lepiej drudzy gorzej .![]()
O wow szybciutko trzymamy kciuki by było wszystko dobrze kochana ![]()
Ja najgorzej czułam się po pierwszej cesarce , tyle że miałam problem z blizną. Po trzech tygodniach od porodu mi pękła i musiałam mieć wkładany sączek , szybko zbierała się tam ropa. Także ta pierwsza cesarkę była straszna. Druga już ok ![]()
Może to też trochę moja wina z ta pierwsza cesarka , stwierdziłam że to nic takiego. Po powrocie do domu myłam podłogi
latałam z miotłą po mieszkaniu i chyba ją obciążyłam
Mam koleżankę, która miała cesarkę rok po roku,bez paru dni, to po tej drugiej mocno narzekała. Dużo zrostów miała, i jeszcze dzidzia była ułożona poprzecznie więc lekarze się nameczyli a potem ona. Ale w gruncie rzeczy po tych kilku ciężkich, pierwszych dniach bardzo szybko zrezygnowała z leków przeciwbólowych.
@MojeM1 hehe to rzeczywiście trochę przykozaczylas. A nie miałaś problemu z blizna w czasie drugiej ciąży, jeżeli po pierwszej tak słabo się goilas?
@Patrycjaw25 no niestety CC to jednak operacja i przecinane jest tyle warstw więc trzeba czasu by się też zagoiło.
Koleżanka miała druga cesarkę praktycznie rok po roku, a nawet wcześniej bo urodziła wcześniej i mówiła że lepiej przeszła niż po pierwszym cięciu. Ale wiadomo każda z nas jest inna i każda inaczej to przechodzi i regeneruje. Pewnie zależy to też w jakim wieku jesteśmy.
Miałam sporo zrostów.
W zeszłym roku byłam u fizjoterapeuty , ponieważ bardzo bolało mnie kolano. Chwilami aż się uginałam , kolano tak mi się dziwnie zginało. Okazało się , że to z powodu blizny po cc. Aż byłam w szoku , że to możliwe. Oczywiście dalej mam zrosty , będę miała wycinane przy kolejnym cc. Fizjoterapeuta zalecił mi różne ćwiczenia. Ciężko mi je wykonywać , dotykanie blizny to duży dyskomfort ;(
Dziękuję ![]()
mam nadzieję że nie bedzie tak źle z dwójką małych dzieci. Roczna córka już dobrze dokazuje ![]()
![]()
Pewnie tak wiek też ma znaczenie napewno. Ja po pierwszej ciąży bliznę miałam super a przy drugiej porobiły mi się zrosty . Lekarz powiedział że teraz przy trzeciej wytnie calą i bedzie na nowo zszywane.
Ludzkie ciało jest bardzo ciekawe, kolano dosyć daleko jest od blizny a tu proszę. Mi lekarz na pierwszych prenatalnych mówił, że ciężko mu się robi to badanie przez moją bliznę
Ja trochę nie wierzyłam , że to może być połączone. No ale wszystko z czymś jest połączone i tak to działa ![]()