TUS - Trening Umiejętności Społecznych

jest problem 

Dlatego ktoś powinien się w końcu tym zająć żeby wsystsko w końcu zaczęło funkcjonować tak jak należy bo ludzie są niedoinformowani i tracą okazje które dają im różne placówki 

oni nie przekazują też wszystkich informacji może dlatego, że sądzą , że rodzic już to wie, ale to nie zawsze ktoś jest tak dosyć dobrze doinformowany by wiedzieć co mu przysługuje , a co nie 

Zawsze trzeba sobie same doszukiwać informacji i prawdy jeśli chce się coś zdziałać. Nigdy nie informują o wszystkim o czym powinni

pewnie to potrwa zanim się ktoś tym zajmie 

No właśnie najgorsze to czekanie, to już lepiej właśnie samemu poszukać informacji 

A dajcie spokój jak się nie ma znajomości to już w ogóle doproszenie się o cokolwiek w urzędach to graniczy z cudem;/

Dlatego warto pytać jak się czegoś nie wie a w urzędzie oni są często jak za kare i człowiek jak ma jakieś pytanie to albo go zbywają że nie mają czasu albo że oni nie wiedzą 

siedzą jak za karę i odpowiadają z musu czasami 

Bo w naszym kraju jest tak że każdy powinien bardzo dobrze znać obowiązujące go przepisy i wiedzieć sam co mu przysługuje a co nie. A jak się gdzieś dzwoni żeby się dopytać albo dowiedzieć to są trzy światy i same problemy bo wiecznie mają jakieś ale. Ja sama nie lubię chodzić do zusu czy urzędów bo wiem jak to tam działa. Wiecznie jakiś problem. 

Markiza to prawda ale przepisy non stop się zmieniają czasami nie jesteśmy w stanie nadążyć za nimi i właśnie sama wiem z doświadczenia że często w takich urzędach one tez do końca nie zawsze mają informacje na bieżąco bo np czekają na jakieś szkolenie na którym poznają nowo obowiązujące zasady 

Ja tez nie lubie chodzić po urzędach oni zawsze maja czas i nie zawsze się znają na tym co robią 

niestety i na takich urzędników czasami się trafia 

Zawsze się mówi o tych słynnych Paniach z urzędu ale taka jest rzeczywistość one po prostu takie są :)

zalezy na kogo sie trafi. ja tam nie zazdroszcze im takiej pracy. jak sie nie znają na tym co robia to dramat ale czasami trafi sie na kogos kto dobrze ogarnie temat 

Czasami z nim się ciężko dogadać 

a oczywiście odpowiedzą tak, żeby czasem za dużo nie powiedzieć;/ bardzo mnie to denerwuje;/

chyba każdego denerwuje 

Ja poszłam wyrabiać kiedyś córce dowód do urzędu a babka się patrzyła jakbym nie wiadomo co od niej chciała zamiast mi informacji udzielić to mi mówi że wszystko jest napsiane na stronie gminy 

Niby ma rację ale jakby powiedziała szybko w 2-3 zdaniach jak temat załatwić to by jej korona z głowy nie spadła przecież