U nas od razu 56 nawet nie myślałam o rozmiarze 50. Kuzynka np po USG wiedziała że dziecko jest malutkie bo mała urodziła się 2400 więc miała taki rozmiar. Myślę że dla dziecka w okolicach 3 kg ten rozmiar jest zbędny. Ja wiem że to kusi bo takie ładne są ale praktycznie podchodząc do sprawy zazwyczaj 56 się kupuje.
Wszystko zależy od tego kiedy urodzisz i jaki dzidziuś zapowiada się na usg nie zostało Ci po pierwszym dziecku nic? Moja pierwsza córka w 38tyg urodziła się 3900 i miałam kilka 56 , ale szybko jednak zakładaliśmy 62. Teraz kupiłam więcej 56 i takie tylko do szpitala zabrałam bo jednak w 37tyg bliźniaki mogą mieć ok 3 kg. 50 mam jedną dwie sztuki w spadku, ale bym nie kupowała specjalnie
Miałam ubranka od rozmiaru 56 i sporo ubranek bobas i tak nie założył. Urodził się przez cc ze sporym napięciem i każde przebieranie kończyło się krzykiem, więc praktycznie przez pierwszy tydzień bobas był ubrany tylko w śpiochy + otulacz i jakiś kocyk. Ja akurat nie lubię wydawać zbędnie pieniędzy i wyszłam z założenia że mąż zawsze może dokupić kilka mniejszych ubranek jak będą potrzebne.
I tak dobrze, że miałam rozmiar 56 bo dużo osób mi mówiło żeby kompletowała wyprawkę od rozmiaru 62 w rodzinie i u znajomych rodziły się same duże dzieci, a nasz bobas urodził się długi na 56cm więc cieszę się że mimo wszystko kupiłam rozmiar 56
U mnie jest duża przerwa między dziećmi prawie 10 lat, więc nie mam już nic w końcówce 29 tc. mały ważył 1450 g., za 2 tyg mam USG to zobaczę ile przybrał
Mi przy pierwszsj corce brakowalo tego rozmiaru, wiec tym razem na wyprzedazy właśnie zakupilam sobie kilka sztuk. Nie duzo bo po jednej sztuce z ubranka (bodziak, pajacyk, spodenki), zeby bylo w razie “w”. Jesli będę potrzebować wiecej to po prostu się zamówi/kupi na bieżąco
Ja mam dosłownie 4 komplety rozmiaru 50, cała reszta 56 i 62. Ciężko cokolwiek powiedzieć bo każde dziecko rodzi się inne, z inna waga i innymi wymiarami najlepiej to chyba sugerować się waga dziecka na tych końcowych USG, chociaż tam też przecież występuje margines błędu. U nas jak na razie do tej pory szykuje się że synek będzie drobniejszy więc zastanawiam się czy nie dokupić tych 50, ale z drugiej strony może te 4 komplety będą wystarczające i jak się okaże że trzeba więcej to wyślę mezulka na zakupy po porodzie
W 29 u Ciebie było 1450, a u nas 1400 to było w 31, więc wydaje mi się że jak na razie to Twój maluch bardziej kieruje się ku 56 ja bym się na razie wstrzymała z kupowaniem tych 50, ew jakieś dwa trzy komplety, a w razie w dokupicie
Ja zrobiłam największy błąd szykując wyprawkę- segregowałam ciuszki rozmiarami z metki zamiast faktyczny rozmiar, przez co część rzeczy była od razu za duża a część odłożona na później jest już za mała. Totalnie zapomniałam o tym, że rozmiarówki z różnych sklepów są inne. Obecnie maluch chodzi w ubrankach 62 z pepco i 56 z H&M niedługo biorę się za porządki w komodzie bo większość z rozmiaru 56 jest już dawno za mała i planuje teraz każde ubranko porównać ze sobą żeby sprawdzić czy jest większe czy mniejsze i już nie będę sugerowała się rozmiarem z metki
Tak naprawdę to ciężko stwierdzić- wszydtko zalezy jak Maluch.przybiera w brzuszku i kiedy sie urodzi.
Synek mial ponad 4kg i 58cm wiec My już od poczatku 56 i 62 (zależy od firmy).
Teraz córeczka w 31 tc 1500 (na prenatalnych) - 2 dni wcześniej bylam u swojego gin i mówił 1200 ale sprzet ma zdecydowanie gorszy. Mam jakies ubranka 50- ale tylko dlatego ze dostalam. Szykuje raczej 56 i 62.
U mnie mały zaraz po porodzie 56 miał lekko ciasnawe hahaha ale u mnie duży maluch , położna mówiła na warsztatach żeby wziąć do szpitala 56 najlepiej ze 50 nie ma sensu bo może być to na jedno założenie albo i wcale się bobas nie zmieści więc myślę że najlepiej w ten rozmiar się zaopatrzyć do szpitala
Moja córka była w środkowych centylach jak mierzono ja w brzuchu więc w ogóle nie kupowałam 50, nawet 56 tylko takie większe były okej jak hm czy smyk, dużo mniejszych ubranek ja miałam po kimś z rodziny czy znajomych i cieszę się że ostatecznie nie kupiłam.
Ja też wyszłam z założenia że to takie małe istoty są które jeszcze się aż tak nie ruszają że nawet jak będzie trochę za duże to nic się nie stanie. Do tego większe łatwiej założyć takim maluszkom.
Ja nie kupowałam nawet takich ubranek, bo wiedziałam, że syn urodził się duży- na każdym USG był duży i tak naprawdę od razu zaczęłam mu zakładać rozmiar 62.
Ale jeśli wiedziałabym, że jest ryzyko porodu przedwczesnego to pewnie bym się zabezpieczyła i kupiła ubranka w rozmiarze 50.
Myslalam o tym rozmarze , bo przez cala ciaze mi powtarzano , ze dzidzia urodzi sie malutka , bo taka nej uroda . Ale szczerze to zrezygnowalam z tego pomyslu . I dobrze zrobilam . Gdy wychodziliśmy ze szpitala to smialam sie , ze mala wyglada jak “lumpik” bo 56 bylo lekko za duze . Ale nie miałabym w sumie gwarancji ,ze 50 nie byloby za male zreszta takie maluszki tak szybko rosną , ze pewnie nakupowalabyn 50 i wiekszosc by wyladowala w koszu lub oddawalabym nowe .
Chwilka lumpika i z glowy
Jesli ciąża donoszona to bierz od razu 56 i większe ten 56 na mc bedzie zobaczysz z resztą jak miałaś piersze Dzieciątko to sama wiesz jak szybko bobas wyrasta z ubranek
Ja w swojej wyprawce ryzykuję i nie kupuję ubranek 50.
Stawiam na to, że jak urodzę już po 37 tyg, to bobas taki malutki się nie urodzi. Pomiary wagi na USG okej ale też trzeba brać pod uwagę to że błąd pomiaru może być nawet i 500 g i tak naprawdę jedna wielka niespodzianka jaki bobo nam się urodzi. Może być drobniutki a długi, a może być kula i króciutki Loteria ja mam przygotowane wstępnie tylko 56, kilka ubranek wypranych w rozmiarze 62.
U mnie w rodzinie dzieci rodziły się różne, nawet były przypadki że ubranka 56 nawet nie były założone.
Dobrą opcją jest też to że wiele ubranek ma tę opcję że rośnie wraz z dzieckiem, więc można podwijać rękawki i nogawki.
Zdecydowanie! Jakbym miała teraz kompletować wyprawkę to zdecydowałabym się na śpioszki i spodenki bez stópek, śpioszki rozpinane po obu stronach, spodenki z szerokim pasem a nie gumka (mam wrażenie że czasami gumka może cisnąć zwłaszcza jak bobasa męczą gazy lub nie robił długo kupki). Sama kupiłam bardzo mało ubranek - większość dostałam używanych lub znalazłam na olx za grosze. Bobas strasznie szybko wyrasta z ubranek ze stopkami a jak są za duże to też nie założę w przeciwieństwie do ubranek bez stopek
Urodziłam syna 54 cm bardzo drobny był i wszystkie ubrania na rozmiar 56 były dużo za duże . Po wyjściu ze szpitala pojechałam kupić rozmiar 50 krótko ponosił ale trudno . Drugiemu tylko w szpitalu zaś ubrałam rozmiar 50 bo urodził się duży hahah
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.