Cześć dziewczyny, występuje u mnie dziwny katar który pojawia się tylko w nocy takie uczucie zatkanego nosa i smarkam normalnie ale uczucie dalej towarzyszy przez co muszę spać oddychajac przez buzie i jest to uciążliwe bo jak się wybudzę to kręcę się z 2 godziny i czekam aż to uczucie się zmniejszy. Pojawiło się to z początkiem ciąży i występuje co jakiś czas czy ktoś może coś poradzić?
Może masz za suche powietrze w domu. Spróbuj sobie położyć ręcznik namoczony w ciepłej wodzie gdzieś przy łóżku żeby powietrze było bardziej nawilżone. Albo psiknij sobie do nosa zwykła wodą morską nawet taką dla niemowląt.
Kilka dziewczyn tu na forum też pisało że miało katar w ciąży. Ja tak miałam przez jakiś czas, nie będąc w ciąży, i oczyszczacz powietrza bardzo pomógł
Dokładnie tak samo miałam na początku ciąży - włączyłam nawilżacz i oczyszczacz powietrza.
Ginekolog zaleciła mi inhalacje z soli fizjologicznej 2h przed snem i rzeczywiscie po 2 dniach już odczułam różnicę.
Wykorzystałam też duszka od Aromama - polecam ![]()
Sproboj z inhalacjami. Jak nie masz inhalatora, to i tak dobrze jest miec go w swojej wyprawce
Dodatkowo wietrz pomieszczenie przed snem, albo spij przy otwartym oknie jesli to mozliwe.
Sa tez na rynku spraye z kwasem hialuronowym np.Prenalen Katar spray do nosa dla kobiet w ciąży, ale jesli to mocno uciazliwe to podpytaj lekarza prowadzacego Twoja ciaze
moze przepisze Ci cos silniejszego i bezpiecznego dla Ciebie i maluszka