Umowa

No walsnei przy zmianę etatu inaczej się to oblicza nie tak samo warto zapytać księgowej jeśli czegoś nie wiesz powinna Ci bez problemu udzielić informacji 

poszukaj w swoim miescie bezplatnych porad prawnikow. powinni ci udzielic najlepszej informacji w tej sprawie

Zwolnienie na ciąże to 100% pensji :) a potem już średnia z 12 miesięcy 

Wydaje mi się że jeśli przepracowałaś ile dni na cały etat to liczy się średnie wynagrodzenie z nowej umowy  na zwolnieniu

Ja niestety się nie orientuje, ale może właśnie warto zapytać księgowej w firmie ona z pewnością udzieli Ci informacji na ten temat 

Oby tak było bo bardziej by to wyszło na twoją korzyść 

MamaLaury - księgowa nie udzieli takich informacji - raczej jak już to kadrowa udzieli informacji

Anoosk - myślę, że porad prawnika to aż tutaj nie trzeba. 

Teraz Mama - myślę, ze trzeba by uściślić - Zwolnienie lekarskie ciążowe jest płatne 100%  a urlop macierzyński i rodzicielski jeżeli zadeklarujemy się na cały rok to 80% płatne i zawsze  jest to średnia zarówno w przypadku zwolnienia lekarskiego jak i urlopu macierzyńsko-rodzicielskiego średnia z 12 miesięcy ale w przypadku Kindzia95 brane będą pod uwagę tylko miesiące po zmianie etatu - w zależności ile przepracuje i kiedy pójdzie na zwolnienie lekarskie. Jak ktoś ma stałą pensje co miesiąc taką samą to może łatwo sobie policzyć ile dostanie - z zasiłku tylko odprowadzany jest podatek w wysokości 12%. a jezeli ma ktoś miesięcznie zmienne składniki to musi sobie policzyć średnią.

A jak jest z osobami ktore specjalnie sie zatrudniana aby miec platnosc na zwolnienie? Warto dopytac wlasnie kogos kto sie  zna moze Zołza wpadnie na ten watek ;) ona jest najbardziej zirientowana w tych tematach;)

Madzia zgadzam się z tobą, super to opisałaś i w jasny sposób. Wklejam wam też : 

Podstawa wymiaru zasiłku w przypadku zmiany wymiaru czasu pracy.

Zgodnie z art. 40 ustawy zasiłkowej, w razie zmiany umowy o pracę lub innego aktu, na podstawie którego powstał stosunek pracy, polegającej na zmianie wymiaru czasu pracy, podstawę wymiaru zasiłku chorobowego stanowi wynagrodzenie ustalone dla nowego wymiaru czasu pracy, jeżeli:

• zmiana ta nastąpiła w miesiącu, w którym powstała niezdolność do pracy, lub
  • w miesiącach poprzedzających powstanie niezdolności do pracy, o których mowa w art. 36.

Aniss co do takich wyłudzeń, to pewnie są kontrole z ZUS i jak mają jakieś zastrzeżenia, to może się to skończyć na drodze sądowej.

Powiem Wam, że teraz bardzo tego przestrzegają i chcą wyeliminować tych wyłudzaczy, nawet zmienił się przepis, że po wykorzystaniu 182 dni trzeba mieć 60 dni pracy by móc skorzystać z kolejnego zwolnienia. 

U nas szło się do księgowej jeśli ona nie wiedziała dzwoniła dalej i z reguły potrafiła udzielić informacji :) jedno jest pewne będzie mieć wypłacone według nowego wymiaru czasu pracy bo tak to wygląda obecnie :)

u nas też kadrowa wszystko wiedziała i ładne tłumaczyła 

l4 jest płacone od nowej stawki bo ja tak miałam dostałam podwyżkę i za niedługo szłam na l4 i już miałam płacone od nowej umowy, ale macierzyński to już była średnia z 12 miesięcy 

L4 też jest liczone jako średnia z 12 miesięcy. Chyba że jest zmiana umowy np. ze zlecenia na umowę o pracę, albo tj w przypadku Kindzia95 z pół etatu na cały etat to wtedy bierze się średnią tylko z nowej umowy. To nie dotyczy też przypadku, że kończy się nam umowa i jest przedłużona na takich samych warunkach - dla ZUSu to jest całość.

Mazia nie jest możliwe abyś miała zwolnienie lekarskie i zasiłek macierzyński liczony z innej podstawy. Jeżeli jest się na zwolnieniu lekarskim ciążowym i od razu idzie na urlop macierzyński i rodzicielski to podstawa jest taka sama. Jedynie zmienia się procent zasiłku bo zwolnienie lekarskie ciążowe płatne 100% a urlop macierzyński i rodzicielski jak wybieramy na cały okres to 80%  lub 100% i 60% ale to zależy od naszej deklaracji.

Ja miałam taką sytuację że zaszłam w ciążę 3 miesiące po zmianie etatu z 3/4 na cały (obniżony z powodu covida) i płacone miałam L4 od pełnego etatu. 

Anisss to fakt, często są takie sytuacje że osoby w ciąży mają zmieniane umowy albo właśnie etaty albo dostają duże podwyżki. Potem idą na L4 i ZUS zaczyna się za takie osoby brać bo często traktują to jako wyłudzenia. 

Madzia moze tak miałaś płacone bo umowa była zmieniona tylko i wyłącznie ze względu na sytuację covidowa nie mam pojęcia ale też dużo słyszałam na temat zmiany umów w związku z covidem i nie zawsze jest to legalne ;) 

no a sama zainteresowana nie pisze ;) ciekawe jak to wyjdzie w realu;) 

No skoro tak Ci wyliczyli L4 to tylko z korzyścią dla Ciebie bo zawsze to więcej kasy ;) 

pytanie czy oni ci tego nie zweryfikuja, weisz jak jest

l4 jest płacone od nowej stawki tak uważam