USG 3 trymestru – co nam daje i ile kosztuje?

Co nam daje USG III trymestru ? 

Podczas tego badania lekarz ocenia :

-szczegółowo budowę ciała płodu i jego ułożenie,

-ilości płynu owodniowego oraz lokalizację łożyska jak i jego wydolność,

-tempo wzrastania płodu.

Tak naprawdę podczas tego badania najlepiej ocenić tempo wzrastania płodu, a co za tym idzie ryzyko związane z makrosomią (zbyt duża masa ciała) lub hipotrofią płodu (zbyt mała masa ciała) . Makrosomia jak i hipotrofia mogą wiązać się z problemami w dalszym etapie ciąży. Dzięki wcześniejszemu rozpoznaniu można zaplanować dalsze postępowanie w trakcie ciąży. Warto wspomnieć, że USG trzeciego trymestru jest wykonywane pomiędzy 28, a 32 tygodniem ciąży.

Cena takiego badania to koszt mniej więcej 300zł. Podczas USG 3D często można zobaczyć piękne ujęcia maluszka. Za dodatkową opłatą można również wydrukować takie zdjęcie na papierze 10*15.

Warto tutaj napomnieć, że USG 3 trymestru nie jest obowiązkowe. Najczęściej lekarz decyduje czy należy wykonać to badanie. Jeśli w poprzednich USG wyszły jakieś nieprawidłowości lekarz z pewnością zaleci wykonanie tego badania.

A Wy wykonywałyście USG 3 trymestru ? Miałyście te badanie wykonane za pomocą aparatu 3D czy 2D?

Mazia niedawno byl ten sam temat na jednym z wątków, każda dosyc obszernie opisywała wszystko razem z cenami wizyt :) sprawdzałaś może w lupce przed utworzeniem wątku ?:)

Darulka sprawdzałam nic nie znalazłam. Może to było w jakimś konkretnym wątku bo często wątki schodzą na inny tor bo takiego wątku nie znalazlam

To nawet był wątek zakładany niedawno przeze mnie :)

https://canpolbabies.com/pl_PL/forum/CB-1/iii-badania-prenatalne

A widzis, misiombrowa bo jest napisane prenatalne,a ja szukałam USG trzeciego trymestru lub USG III w lupce 😊 także no jest nie znalazłam tak w lupce

Ja odpuściłam bo mialam czesto usg robione przez mojego lekarza 

Ja po dwóch pierwszych tez juz sobie odpuszczę badanie w 3 trymestrze ciąży ostatniego nie wspominam zbyt dobrze Doktor mnie męczył bo mały był zle ułożony do badania 

Nati może Ci lekarz kazać zrobić przez wzgląd na cukrzycę. Ja muszę  z tego powodu właśnie zrobić,ale wiadomo każdy lekarz ma swoje zalecenia . Mój też robi to badanie więc kazał się gdzieś zapisać bo do niego już nie było terminow w miejscu gdzie je wykonuje

Skoro istnieje już taki sam wątek, który powstał wcześniej to może przenieśmy dyskusje tam? 

Mazia możliwe jednak ja nie tyle bóg wie ile  maly tez wazy tyle i powinien tak mi powiedziala Pani Doktor ostatnio wiec po co mam jechać o się denerwować ....

Mi lekarz powiedział, ze jeżeli pierwsze dwa wyszly ok a on co miesiąc robi mi usg i tez jest ok, to trzeciego nie ma potrzeby robić ;) 

Nom w cukrzycy też warto . Bo jednak ryzyko wad jest.

Karcie co to wogóle za lekarz, który tak mówi? 

III badanie pranetalne jest tak samo ważne jak I i II. W ostatnim usg maga dopiero pojawić się wady, które można leczyć jeszcze w łonie matki. 

Ja robiłam placilam i nie żałuję. Dostałam również piękny wydruk 3d :) 

Laura przy cukrzycy to nawet lekarz będzie kazał iść. Mój co wizytę mi mówil, że mam iść nawet jak zlecił leżenie to powiedział,że to na USG i tak mam iść 

Mazia a czemu dobrze ze ci kazał iść ?

No musimy jeszcze wykonać echo serca bo raczej nie zamknie mu się dziurka w sercu,która zamyka się przed porodem jakoś

O jejku to też nie fajnie z tym serduszkiem. Mazia ogólnie to mi lekarka mówiła i tym 3 badaniu ale nie mówiła że powinnam zrobić . Aczkolwiek może dlatego że ja sama bez zastanowienia chciałam od razu jak tylko coś zaczęła mówić �

No w cukrzycy to raczej chcą,a jak chciałaś to nie musiała Cię pewnie specjalnie namawiać.

Z ta dziurką często dzieci się rodzą chyba około 20-30% dzieco. Potem czesto się zrasta,ale musimy sprawdzić teraz dokładniej serduszko

Mazia to super że tak świadomie podchodzisz do sprawy. Trzymam kciuki żeby się zrosła ❤️

Mazia z tego co rozmawiałam z lekarzem bardzo dużo dzieci rodzi się z małymi szmerkami na sercu ale to z czasem zanika