W jakim czasie nauka jedzenia plastikowymi sztućcami?

Wszystko zależy od dziecka. Warto jak najwcześniej dać dziecku aby już ćwiczyło. Ja mam i plastikowe i metalowe mniejsze i zaokrąglone. Szczerze mówiąc to metalowe lepiej się sprawdzają, łatwiej dziubać i łyżka też lepsza bo mniej się rozlewa. Plastikowe są i grube i cieniutkie ni potem zależy co wybierzemy. Mi plastikowe cieniutkie się przytrafiło, że pękła czy złamała a te grubsze to trochę źle sie je. Małe rączki i mała buzia to lepiej postawić na wielkość, grubość dopasowane do możliwości dziecka

Ja uważam żeby od razu dziecko uczyło się operować metalowymi sztuccami niż plastikowymi dla dzieci. Jest to wygodniejsze dla dziecka i dla rodzica. Posiłki i tak jemy wspólnie i człowiek się cały czas patrzy i w razie czego pomaga.

U mnie ostatnio synek nie chce jeść z plastikowej łyżeczki, otwiera buzię tylko na metalową :slight_smile:

My od początku podajemy łyżeczką metalową. Zamówiłam córce zestaw z porcelany dziecięcej ze Stalgastu- kubek, talerzyk, miseczka i sztućce. Piękny zestaw, polecam.

Ja narazie podaje sama jej plastikowa łyżeczka. Ale jak usiądzie planuje jej dać do rączki

U nas córka wolała takie jak my, czyli metalowe. Ale z takich typowo dziecięcych też czasem korzysta, jak ma humor ;). A samą łyżeczkę dawałam do ręki od momentu kiedy sama pewnie siedziała tj. 7/8 miesiąc.

Synek ostatnio ma fazę na karmienie każdego, kto znajdzie się w zasięgu jego ręki. Tak więc obowiązkowo musi mieć swoją łyżeczkę w ręce, bo inaczej nie chce jeść i wyrywa mi łyżeczkę.

Qazz a w jakim wieku jest synek?

Synek ma roczek.

Qazz to starszy od mojej. Moja to mi chrupki kukurydziane z buzi zabiera hehe

Mój jest taki, że karmi każdego wszystkim, a sam nic nie chce jeść.

Moja to wszystko teraz je. Nawet już mleko jedno nie chce pić. Tylko rano jak wstanie i wieczorem. A dawalam jeszcze w południe ale już nie chce…a jak podaje coś innego chętnie zjada

Ja bym chciała oduczyć chociaż kilku butelek mleka. Ponad rok a jeszcze 6-7 albo i więcej butelek pełnych czasem nawet 1.5:/

Qazz a ja bym chciała żeby jeszcze te 3 butelki do roku popiła a to mi pomału odrzuca

Qazz widać masz lakomczucha na mleko nie przejmuj się tym mój syn też dużo pił jeszcze po roku do 1.5 roku dużo pil i dopiero jak miał 1.5 roku to zaczął stopniowo rezygnować i dopiero po 2 roku zaczął jeść mniej mleka tzn rano wieczór i do drzemki. Wczsnsiej więcej było tych mlecznych posiłków. 

Tak zle i tak nie dobrze mój syn już w ogóle nie pije mleka od miesiąca a ma 10miesiecy odrzucił . Już nie wiem co jest gorsze to że pije czy to że chce wszystko inne tylko nie mleko . I trzeba kombinować żeby dostarczyć odpowiednią ilość białka . 

Zastanawiam się co będzie jadł jak zaczną iść kolejne zęby póki co odpukac je normalnie ale czasem dzieci jedzą tylko mleko podczas ząbkowania ciekawe jak to będzie u nas aż się boje na sama myśl 

Moja narazie wszystko je mlekiem nie gardzi hehe. Jedynie buraki nie przypasowały w zupie bo tak to coś tam poje jak dam samego do buzi hehe

Synek ostatnio je tylko jogurt, najlepiej kozi, albo naturalny, kaszkę oraz musy w tubkach owocowe, czasem zje owocowo-warzywny. A tak poza tym, to tylko mleko :( Już brak mi sił. Codziennie kilka różnych rzeczy mu podaję i zblendowane i w kawałkach, gotowane i słoiczki, i z łyżeczki i zachęcam do samodzielnego jedzenia i kompletnie nic. Próbowałam go przetrzymać, nie dawać mleka, ale nawet jak głodny, to nie chciał nic innego jeść.

Moja próbuje narazie rączka :) a łyżka raz też coś kaszkę ale ręką z łyżki wzięła i do buzi hehe

Pati a kaszki je? Może zamiast mm zrób mu kaszke na mm do picia bądź do zjedzenia :)