Waga w ciąży - ile przytyłyście?

Ja tak samo w pierwszej ciąży tylko 11 kg a teraz już widzę 3 kg 5 miesiąc ale czuję się fatalnie mdłości, wymioty przez pierwsze miesiące teraz osłabienie zmęczenie choć mdłości nadal się też zdarzają ale i brzuch mam już większy niż w 5 miesiącu poprzedniej ciąży

Anna, 3kg jak na 5 miesiąc to moim zdaniem wcale nie dużo. Pierwszą ciążę też miałaś taką męczącą? Ja dopiero w drugiej poznałam co to mdłości, ból żołądka i złe samopoczucie… W pierwszej ciąży brzuszek uwidocznił mi się dopiero ok 6 miesiąca, ciekawe jak teraz :slight_smile:

Ja w pierwszej ciąży przytyłam jakieś 13 kg Tera jestem w 33 tc i już jest 13. Jak będzie dalej się okaże. :slight_smile:

Anna a 3 kg jak na 5 miesiąc to jak nic. Jakbyś w ogóle nie przytyła. :slight_smile:

Ja na początku ciąży nie przybrałam na wadze, nawet w drugim miesiącu trochę spadła mi waga bo miałam męczące przeziębienie i miałam brak apetytu bo przez kaszel zbierało mi się nawet na wymioty. Potem przybierałam jakoś około kilograma co miesiąc, łącznie chyba po porodzie przybrałam jakieś sześć kilogramów, coś takiego. Ogólnie dużo mi nie przybyło ale to może też dlatego że aktywnie spędzałam ciąże :slight_smile:

Jak to czytam to zastanawiam się czy ja dam radę wrócić do swojej kochanej wagi 47 kg bo przytyłam od początku już 20 kg a jestem w 37 tygodniu ciąży :frowning:

Jugatsu, gratuluję! To ile przybrałyśmy wpływa nie tylko na nasze samopoczucie fizyczne, ale tez psychiczne, wiec warto aktywnie spędzić ten czas i zdrowo się odżywiać

Dla mnie aktywność w ciąży była kluczowa, dużo spacerków, nordic walking, ćwiczenia na piłce. Samopoczucie całkiem inne jak dużo ruchu:)Także przytyłam ok 13 kg i 5 miesięcy po porodzie wróciłam do swojej wagi:)Cel mam jeszcze ze 3 kg w dół:)

To ile powinno się przytyć w ciąży zależy od naszej wagi z przed ciąży, a dokładniej od prawidłowości naszej wagi. Przy nadwadze powinnyśmy przybrać mniej, przy niedowadze więcej. Ale najważniejsze w tym jest aby dzidzia przybierała na wadze prawidłowo. Ja w pierwszej ciąży zaczynałam z 3 kilogramową niedowagą. Na początku spadłam jeszcze 3 kg przez mdłości, później przybrałam 12 kg. Po porodzie od razu uciekło 8 kg. Teraz jestem w 23 tc. Zaczynałam z 5 kg niedowagą, schudłam dodatkowe 2 kg i jak dotąd przybrałam 7 kg. Nie żałuję sobie jedzenia. Nigdy tego nie robiłam. W czasie ciąży wymieniłam tylko niezdrowe przekąski na zdrowe i staram się dużo pić wody co jest moja słabą stroną. Prowadzę też w miarę aktywny tryb życia. Trzymam kciuki za powrót do figury z przed ciąży za wszystkie mamy :slight_smile:

Istotne jest też to żeby dziewczyny w ciazy nie chciały być zbyt aktywne w ciazy. Jeśli przed ciąża nie biegałaś, nie zaczynaj robić tego w ciazy:)

Popieram aktywność jest ok ale nie robimy nic więcej niż przed ciążą. Trzeba też wiedzieć że jest wiele przeciwwskazań do ćwiczeń w ciąży np. ciążą mnoga, małowodzie, wielowodzie, nadciśnienie spowodowane ciążą, cukrzyca ciążowa, wszelkie plamienia i krwawienia i inne. No i należy pytać lekarza o zgodę na aktywność fizyczna przy każdej wizycie.

Każda aktywność fizyczna jest dobra czy to przed ciążą czy w trakcie ciąży. Oczywiście wszytko powino być robione z głową i racjonalnie i wybierana taka aktywność jaka może być. Nie wyobrażam sobie aby np jeździć konno w ciąży co bardzo lubię. Ale już spacery i pływanie jest ok. Warto się konsultować z lekarzem w tej sprawie.

Dokładnie, możemy pozwolić sobie na jakąś aktywność fizyczną w ciąży byle nie przesadzić i nie występowały przedtem żadne problemy zdrowotne będące przeciwwskazaniem. Przed pierwszą ciążą wiele ćwiczyłam i sporo jeździłam na rowerze, później będąc już w ciąży za pozwoleniem lekarza również jeździłam. Biegać również można, ale tylko jeśli robiłyśmy to wcześniej i lekarz wyraża zgodę.

Co do pływania, lepiej z niego zrezygnować jeśli jest się podatnym na różne infekcje

Ja jestem dopiero w 30 tc i już 16kg :frowning: mam nadzieje ze szybko uda mi sie zrzucić. Macie jakieś sprawdzone sposoby jak zrzucić po ciąży?

Myślę, że jednym z najlepszych sposobów po ciąży jest karmienie piersią, potem ćwiczenia jak dojdziesz do siebie oraz zdrowa dieta :slight_smile: ja mam jakieś 12kg na plusie, w trakcie 34tydz także chyba w miarę jest ale jem sporo :wink: ale każdy ma inną przemiane materii. A pierwsza ciąża? :slight_smile:

jamajka ja w ciąży przytyłam ok 15 kg i teraz jestem 6 miesięcy po porodzie schudłam już 17kg. przy dziecku jest co robić syn jest ruchliwy, sprytny i cały czas muszę go zabawiać spacerów dużo-po 6 godz z wózkiem. poza tym KP-ja akurat KPI, ale to to samo prawie. wstawanie w nocy ciągle, no i nie ma czasu, ani ochoty na objadanie się. ja odrzuciłam słodkie, jem w miarę zdrowo i dużo wody i ruchu i waga leci!!!

akurat wstawanie w nocy niestety chudnięciu nie służy :slight_smile: żeby ładnie zrzucać powinno spać się przyzwoicie, na pewno nie pięć godzin. Do tego dużo spacerów, szybsze ruchy niż do tej pory, pływanie, gimnastyka gdy maluszek śpi.

Po porodzie też będę musiała się zmobilizować do ćwiczeń żeby wrócić do poprzedniej formy :slight_smile:

21tc +2kg, nie miałam nudności i wymiotów, odżywiam się zdrowo i regularnie, nie mam żadnych zachcianek, jedynie co to nie mam wogóle ochoty na słodycze

Jamajka nie zamartwiaj się na zapas, 16 kg to wcale nie tak dużo, bo znam dziewczyny, które przytyły nawet i 30 kg. Po samym porodzie nieco kg spadnie, potem karmienie piersią jest naprawdę wyczerpujące :slight_smile: A nadprogramowe kg na pewno zrzucisz przy odpowiedniej aktywności fizycznej. Najważniejsze to się zmobilizować i wziąć w garść. Mnie to niestety zawsze motywacji brakuje i chęci…