Właśnie w piątek dowiedzialam się że przez 3 tygodnie skrocila mi się szyjka 1 cm i bardzo się boję lekarz zalecił założenie pessara ale jeszcze mam tydzień na zastanowienie
Aiisa no, ja żadnych skurczy przepowiadających nie miałam i nie mam. Miałam w pierwszej ciąży, w tej jeszcze tego nie doświadczyłam.
Co do Luteiny to pewnie lekarz też każe mi odstawić, bo za tydzień wizyta i to już będzie 35 tc.
Marcyska a jaki tydzień ciąży? Na pewno warto się oszczędzać dużo leżeć
Marcyska ja miałam problem ze skracająca się szyjka u mnie już było za późno na pessar i leżałam brałam też luteinę trafiłam do szpitala w 32tc dostałam sterydy żeby dziecku szybciej rozwinęły się pęcherzyki płucne bo było zagrożenie porodem przedwczesnym . Jednak udało sie do 36tc . Poczytaj ja bym się nie zastanawiała nad założeniem gdybym miała możliwość . Przed porodem Ci ściągną jak już będzie bezpieczny tydzień . Daj znać jaka decyzję podjęłaś
Marcyska120 ja bym na Twoim miejscu się nie zastanawiała, tym bardziej skoro lekarz Ci zalecił jego założenie.
Ja też bym się nie zastanawiała tylko odrazu zgodziła. W 1 ciąży nie miałam problemu ze skracajaca się szyjka i tu też mam nadzieję że nie będę mieć.
U mnie wszystko było ok.Zaczęła się skracać o czasie.
Jeśli lekarz zaleca założenie to warto posłuchać rady.Moja koleżanka tak się zastanawiała i to był wielki błąd bo zakończyło się przedwczesnym porodem w 7 mc.