Witam dziewczyny, mój partner ma problem z myciem zębów mianowicie często jest zmęczony i zasypia. Nie posiada takiego nawyku jak ja bo gdy wiem że jestem zmęczona ide do łazienki aby móc się położyć i iść spać a on kładzie się i zasypia. Często mu przypominam żeby je umył to mówi że zaraz a ja mu mówię że zaraz to będziesz spał i czasami rzeczywiście wstaje ale dużo częściej zasypia. Dodatkowo jak już umyje zęby tak jak mu mówię czyli wcześniej to po godzinie przypomina sobie że coś by zjadł i później już ich drugi raz nie myje. Ostatnio były to chrupki kukurydziane to stwierdził że one nie mają cukru i że już mył ale tłumaczę że na wieczór to jest najważniejsze i już nie wiem jak mam mu przegadać bo najczęściej się denerwuję i mówię że znowu nie umyjesz i że ja się nie chce całować jeżeli nie dbasz o to ale widzę że mamy inne podejście może ktoś ma jakieś rady?
Ja kiedyś rozstalam się z chłopakiem jak się zorientowałam jakie ma zepsute zęby. Może mu sprezentuj.jakas fajna szczoteczkę elektryczna to będzie chętniej mył. Wkoncu faceci są Roche jak dzieci. A chrupki kukurydziane do masakra jak obklejaja zęby i je psują. Mi też się zdarza zasnąć z nieumytymi, ale jak się orzebudze to idę i myje.
A moze “uderz” troche w struny przykladu dla Waszego Malucha(wybacz nie pamietam czy jestes juz mama czy czekasz na maluszka).Ze chyba chce zeby byl zdrowy/wa no i musi byc dla niego przykladem i wzorem a nawet wspolnie myc zęby.
Ewentualnie moze wybierzcie sie wspolnie do dentysty i moze pogadanka z nim cos da?
Bo jesli do tej pory swoimi argumentami go nie przekonalas to moze byc ciezko. Ewentualnie niech dentysta wyceni mu wszystkie jego ubytki moze wariant ekonomiczny go przekona ![]()
Ja kupiłabym na Mikołajki albo pod choinkę szczoteczkę elektryczną , żeby dać do zrozumienia że to jest ważne ![]()
Chyba musisz mu uświadomiś jak ważne dla zdrowia zarówno jego jak i Twojego jest mycie zębów - to największe skupisko bakterii i to ogromno ryzyko, że przeniesie drogą ustną choroby. Może uświadomienie, że ograniczy to Wasze zbliżenia i chwile intymne na niego zadziała.
No i jak pisze @Hedwiga - porozmawiaj pod kątem dziecka. W końcu przykład idzie z góry.
A czy Twój partner chodzi do dentysty? Jak wygląda jego stan zdrowia jamy ustnej? Może wystarczyłaby taka wizyta na której dentysta by mu uświadomił co i jak?
Jak nie to jedyne co mi przychodzi do głowy to po prostu ustalenie jasnych zasad - kładziesz się spać, najpierw myjesz zęby. Jak zamiast ich umyć powie Ci, że zaraz to mówisz, że nie zaraz tylko teraz, bądź stanowcza, jak zaśnie to go obudź, jak się zdenerwuje to trudno, Ty też możesz się zdenerwować, że kolejny raz miał umyć zęby a tego nie zrobił, porozmawiaj z nim szczerze i powiedz mu, że Ci się to niepodoba, że chciałabyś żeby bardziej zaczął o to dbać i to dla Ciebie ważne
jeżeli będziesz konsekwentna i on to w końcu wyrobi sobie nawyk i będzie mył zęby regularnie.
Mój na szczęście myje zęby i zaczął o nie dbać i chodzi dodentysty od kad jesteśmy razem dążę aby brał się za to niestety wcześniej tego tak nie robił i miał spore ubytki ![]()
![]()
![]()
Ciężki temat. No po prostu musisz go z tydzień przypilnować w sensie jak idziecie spać a on już drzemie to go obudź i stanowczo każ umyć zęby. Po tygodniu się przyzwyczai i idąc spać sam będzie je mył
zawsze go budzę ale on mamrota bo już śpi i mówi zaraz a ja mu mówię że jak zaraz jak ty już śpisz no i nie wstaję a jak już wstanie to się denerwuję że się czepiam a jest zmęczony tylko to jest jedyna rzecz której tak nie pilnuję ![]()
@Justyna_2003 powiedz mu wprost, że to dla Ciebie ważne i to jest codzienna zwykła higiena. Może podejdź do tego z innej strony porozmawiaj, że spodziewacie się dziecka i jaki on da mu przykład, jeśli sam nie potrafi tego dopilnwoac? Jak później będzie tłumaczyć maluchowi że zęby trzeba myć skoro tata sam tego nie robi ? Wolicie latać co chwilę dentysty i stresować malucha?![]()
A czy Twoj partner pali?
Nie wybudzalavym go ze snu bo to troche traktowanie go jak male dziecko, a nie rownorzednego partnera w zwiazku.
Pogadaj z nim (ale wiesz tak w ciagu dnia), dlaczego to dla niego taki problem i jak napisala @Wesola95 dlaczego to jest wazne dla Ciebie.
Moze jak zje te chrupki i nie chce mu sie drugi raz myc tych zebow to moze niech chociaz uzywa plynu do plukania ust.
Bardzo ciężki temat, mój chłopak jest akurat taki , że najlepiej to gdyby mógł zęby po każdym jedzeniu, bo to taki typ że musi wszystko mieć ładne w sobie … więc no nie wiem jak pomóc… ale może szczoteczka elektryczna? Ale ma zachowanie jak małe dziecko…
już nie palił pare miesięcy i wrócił ale namawiam go do rzucenia nałogu bo mnie strasznie brzydzi ten zapach i ostatnio podziałało ale było dużo stresu i wrócił
miał szczoteczkę elektryczną ale mówił że lepiej mu się myje zwykłą i do takiej wrócił chyba że spróbować z oralb z okrągłą główką bo miał soniczną
spróbuję jeszcze raz z nim porozmawiać ale maluch ma się urodzić za 4 miesiące to czuję że będzie mowił że gdy będzie dziecko to zmieni ten nawyk ale ciężko w to uwierzyć bo codziennie słyszę że te zęby umyje a jednak zasypia a tym bradziej przy dziecku jak będzie zmęczony dużo bardziej to pewnie oleje sprawę
chodzi ale raczej tylko jak go coś boli już miał sytuację że mu napuchła buzia i musiał wyrwać zęba i mówiłam że jak będzie tak zapomniał to będzie to samo ale nie działa i mówi że myje zęby ale zawsze rano tylko też wiem jak to może wyglądać o 5 rano przed pracą raczej za dokładne to mycie nie jest a wieczorem jak mu się uda nie zasnąć
Jejku, bardzo ci współczuję… na prawdę ciężki temat
Szczoteczka elektryczna może być dobrym pomysłem w tej sytuacji
Albo zaciagnij go do dentysty, żeby zrobił porządek z zębami. Ewentualnie ciągnij go na siłę jak Ty idziesz myć zęby- może we dwójkę będzie jakoś łatwiej.
też mnie to strasznie obrzydza i mu to mówiłam ale ciężko coś zdziałać a chyba to nie jest wystarczający powód do rozstania tym bardziej że się kochamy i mamy dziecko w drodze ale jakoś nie mogę tego zrozumieć i strasznie mnie to denerwuję i jego też moje upominanie no może przesadzałam że go wybudzałam w nocy ale skoro mówi że nie śpi i zaraz pójdzie a ja słyszę chrapanie to się gotuję we mnie
A myślisz , że wstydziłby się tego jakby ktoś się jeszcze o tym dowiedział?