Witamina D a samopoczucie

O jeju teraz się wystraszyłam :scream: tymi wymiotami u nas tego nie ma syn ma dwa miesiące ponad i teraz mam stracha podać tą witaminę :face_with_peeking_eye:

U nas to nie jakieś potworne i częste. Raz dziennie popołudniu :sweat_smile:

Ale to po tej witaminie konkretnej czy już wcześniej po każdej?

Teraz, ale nie mam pewności czy to witamina w sumie. Dostała córka badania krwi i moczu, zobaczymy co wyjdzie

I co się dowiedziałaś?

1 polubienie

Mamy zrobić USG brzuszka, bo ma taki większy brzuszek i cały czas ma wzdęcia … i Wit mamy brać dalej ta sama , ale mamy jeszcze brać kropelki delicol

O daj znac. Ciekawe czy to ma jakiś związek z witaminą

Wiesz co, pediatra to niewiele powiedziała i wysłała na badania krwi i moczu “bo przecież witaminę D3 musi dostawać”.
Moczu nie udało mi się jej pobrać, żeby krew pobrali to musiały panie 3 razy kłuć i się wkurzyłam…
Wyniki krwi ma podobne jak 2msc temu, nawet trochę lepsze. I przypomniało mi się że wtedy badałam jej poziom witaminy D, bo nie tolerowała preparatu i chciałam odstawić lub zmienić i poziom wyszedł jej nie optymalny a wysoki gdzie więcej jej nie dostawała niż dostawała.
Teraz dostaje codziennie i to 500j, a wczoraj poczytałam jakie są objawy nadmiaru witaminy D w organizmie i nie zgadniecie co się okazało :joy:

Chyba nie będę nawet próbowała już z tym moczem :see_no_evil:

1 polubienie

No wiesz teraz jest też jednak słońce i organizm łapie też witaminę d ze słonka. Może faktycznie na jakiś czas przerwij jej tą witaminę bo ma jej za dużo. Ja też nie dawałam codziennie, starałam się ale wiadomo czasem to nie wychodziło :rofl:

No dam jej trochę odpoczynku bo skoro już wcześniej miała wysoko a po zwiększeniu regularności zaczęła mieć takie objawy to ciężko byłoby mi uwierzyć że coś innego jej dolega :rofl::rofl:

Pediatra dzwoniła z wynikami i też mówi że wyniki spoko więc że to pewnie witamina i żeby rzadziej dawać.
@Paulina.K może też zrób dziecku badania żeby wiedzieć jak dobrać dawkę tego preparatu

No właśnie nie myślałam że tyle zachodu z tym ;D

No ja nienawidzę kwestii witaminy D u bobasów :joy: niby po prostu witamina, a zawsze coś tu się dzieje :see_no_evil:

No właśnie przecież to tylko witamina nie jakiś niewiadomo jaki lek a taki zamęt

Taaak ale to prawda haha :stuck_out_tongue_winking_eye:

I każdy bobas reaguje inaczej

Taaak albo bóle brzucha albo coś. Mój mały w lecie też się okropnie pocił i zastanawiałem się czy to nie nadmiar witaminy i sama nie wiedziałam czy podawać czy nie

No nam pediatra zaleciła tak co 3dni ale myślę że póki co to nawet rzadziej będę dawała :see_no_evil:

1 polubienie

Jak wychodzisz na spacery a jest słońce to pewnie że tak. Przecież dziecko witaminę łapie też z promieni słonecznych

No taki mały bobas to też się staram na słońce za bardzo nie wystawiać szczególnie że nigdy nie chce mi się kremem smarować :see_no_evil: ale zawsze jednak pogoda weryfikuje i zawsze coś tego słońca złapie (i tak, ostatecznie zwykle ją posmaruje :face_with_hand_over_mouth:)