Witamina D3 - czy 2000 jednostek to za mało?

Jaką witaminę D3 i w jakiej dawce podajecie swoim dzieciom?

Ja u swojej 9-latki od bardzo długiego czasu podawałam 2000 j. dziennie, ale ostatnio lekarz stwierdził, że to za dużo :speak_no_evil:

Z kolei w sklepie zielarskim magister farmacji, specjalizujący się w witaminie D, powiedział dokładnie odwrotnie — że to zdecydowanie za mało :see_no_evil: i polecał minimum 5000 j.

I bądź tu mądrym… :exploding_head:

Jak to wygląda u Was? Badacie poziom witaminy D u dzieci czy suplementujecie „w ciemno”? Chętnie poczytam Wasze opinie i doświadczenia :yellow_heart:

Niedawno był podobny wątek, jak nie ma tam satysfakcjonujących odpowiedzi to zawsze można go podbić :wink:

2 polubienia

Tak, tak widziałam ten wątek :stuck_out_tongue_winking_eye: ale nie znalazłam tam odpowiedzi na moje pytanie :crazy_face:

warto podbijać, zwłaszcza, że temat był w październiku więc to nie jest jakiś stary temat :hugs::heart:

1 polubienie

Ja nie ufam komuś kto nie ma wykształcenia medycznego :face_with_hand_over_mouth: nigdy ziolami bym sie nie leczyła i nie wiedza kd zielarza dla mnie jest mało wiarygodna. Mi lekarze mowli ze ja najbardziej mozna przedawkowac i pozniej nawet od tego miec powazne problemy z neekami. Ja podaje 5 latkowo polow mniej co Ty corce i ma wyniki krwi witaminy d3 w normie :smiling_face:

1 polubienie

O dziękuję za odpowiedź :smiling_face_with_three_hearts: właśnie o taką konkretną informację mi chodziło :heart:

1 polubienie

Najlepiej sprawdzić jaki poziom witaminy ma córka. 2000 iu to maksymalna bezpieczna dawka jeśli nie ma niedoboru. Najlepiej poproś pediatrę o wystawienie skierowania, bo koszt badania Wit d to około 60-80 zl. Dużo osób w Polsce ma niedobór więc warto sprawdzić żeby dobrać suplementację. A czy córka ma jakieś objawy niedoboru ? Np częste infekcje, bóle głowy, zmęczenie, senność, częste skurcze, problemy z koncentracją. Ja przy deficycie (mój poziom Wit d kilka lat temu był na poziomie 7) spałam po 12 godzin i ciągle byłam senna, miałam częste bóle głowy i ogólnie wszystkie te objawy które wyżej wymieniłam. Najgorsze było to że lekarze mówili że taka moja uroda i że każdy teraz jest zmęczony, pewnie za dużo się stresuje … miałam przez to nawet hipoglikemię reaktywną. Dlatego wiem jak ważna jest odpowiednia suplementacja, bo na lekarzy nie mogłam liczyć.
Jesli pediatra nie będzie chciał wystawić skierowania, bo nie ma podstaw ( są rozliczani ze skierowań) ta córka ma objawy niedoboru to powinien wystawić

1 polubienie

Wystarczy stary wątek odświeżyć i tam się zapytać , lepiej to niż powielać wątki :smiling_face:

1 polubienie

Dokładnie napisz pod starym tamatem i automatycznie ci się dyskusja odnowi i za chwilę każdy będzie widzieć na początku i każdy tam odpisze na twoje zapytanie :blush:

1 polubienie

Teraz będę wiedziała, że tak to działa :heart: jestem tu nowa - jeszcze nie do końca we wszystkim zorientowana :hear_no_evil::see_no_evil:

1 polubienie

Generalnie ja nie wierzę osobom, które niby się sprcjalizuja, ale medycyny nie skończyły. Jednak ze zdrowiem nie ma żartów i wolę posłuchać kogoś wykształconego w tym temacie

1 polubienie

To wiadome :blush: ja tak samo byłam nowa i na początku dziewczyny mnie musiały nakierować . :smiley:

2 polubienia