Dziewczyny,
w szpitalu mój szkrab dostał witaminę K (jednorazowo). Obecnie każdego dnia daję mu wit D w zaleconej dawce. Czy podajecie Waszym dzieciaczkom jeszcze jakieś witaminy? Jeśli tak to w jakiej dawce.
Dziewczyny,
w szpitalu mój szkrab dostał witaminę K (jednorazowo). Obecnie każdego dnia daję mu wit D w zaleconej dawce. Czy podajecie Waszym dzieciaczkom jeszcze jakieś witaminy? Jeśli tak to w jakiej dawce.
Ja od początku podaje tylko wit D. Miałam tą bez recepty w kapsułkach, ale po zapoznaniu się ze składem i wielu opiniach innych, zdecydowałam się zmienić na Devikap-na receptę i odpowiada synkowi.
My tylko witamina D . Nie ma co niepotrzebnie dziecku cos dawac a ze moja je owoce i warzywa to reszte witamin dostaje naturalnie. Nie choruje nic jej nie jest i wyniki ma bardzo dobre. Wiec nawet witaminy ktore nie zaszkodza to i tak uwazam za zbedne w takim przypadku ![]()
Ja podaję tylko witaminę D w dawce 400 j.m. na dobę, zgodnie z zaleceniami. Przy pierwszym dziecku miałam taką w kapsułkach do wyciskania, teraz kupiliśmy SunVi w spayu i o wiele lepiej mi się jej używa. Witaminę K synek otrzymał w szpitalu w postaci domięśniowego zastrzyku i już nie jest potrzebna jej suplementacja (zmieniło się to w ubiegłym roku). Pierwszemu synkowi podawałam wit. D do końca 1 r.ż. i wit. K. do końca 3 m-ca życia. Innych witamin nie podajemy.
U nas tez tylko witamina D. Jeśli dziecko masz zdrowe i lekarz nie widzi potrzeby, to na własną rękę nie ma co faszerować malucha witaminami. Te z pokarmu są lepiej przyswajalne, więc lepiej zadbać o dietę dziecka.
U mnie też witamina K była podana w szpitalu, a w zalecaniach miałam tylko podawanie witaminy D. Podaję wit. D w kapsułkach twist-off w dawce 400.
Mała też dostała witaminę K w szpitalu. Pediatra na wizycie domowej zalecił tylko witaminę D3. Bierzemy Juvit D3 Baby 2 kropelki rano, czyli dawka 400. Podobno przez pierwszy rok tak trzeba (chyba, że pediatra zaleci inaczej), a nie zaszkodzi podawać też później - tak poinformowała Nas położna.
My od początku podajemy witaminę D w atomizerze (jest bardzo wygodna w stosowaniu) i ostatnio zaleconą przez pediatrę witaminę C (ze względu na wysokie pH moczu).
My od początku witamina D devikap. oprócz tego jak byl sezon na choroby to witaminę C mieliśmy podawać juvit c.
Dziękuję Wam - czyli u mnie wszystko pod kontrolą. Póki co, dawkę mam 400, po Ok 6 m-ciach zwiększę na 500
to też zależy jak duży jest szkrab. mój od początku 800 j teraz na przemian 800 i 1200 a teraz znów 800 będzie
Mama_Gratki u nas również podobnie, podajemy witaminę D od urodzenia i do tej pory podaję, ponieważ dzieci przeważnie mają jej niedobór. Jeżeli wszystko jest dobrze z maluszkiem i pediatra też nie widzi potrzeby podawania innych witamin to nie podawałabym nic więcej.
Nasz syn dostał wit K w szpitalu, a tak od urodzenia podajemy wit D. Pierwsze 6 miesięcy 400 j.m, teraz 600. Korzystałam z kapsułek twist-off ale teraz podaję Ibuvit D z atomizerem, wygodniej stosować. Jak miał katar to podawałam wit C (Cebion). Jeżeli dziecko jest zdrowe, rozwija się prawidłowo i lekarz nie zaleci stosowania jeszcze dodatkowych witamin to nie podawaj.
Zastanawiam się dlaczego niektóre witaminy są na receptę, a inne nie
Mama gratki tez sie kiedys zastanawialam nad tym i sama nie wiem…ja np. Mam osteoporoze i zawsze jak sie leczylam w szpitalach to dostwalam wit. D3 w kroplach i na recepte i ponoc ze miaka wieksza dawke i jakos szybciej przyswajalna ale nie wiem dalej czym sie roznila od zwyklej bez recepty. A swojemi synkowi tylko podaje wit. D a jak a juz od roczku tylko witD w sezonie jesienno- zimowym a staram sie zeby synek jadl mi owoce i warzywa i to wystarczy do uzupelnienia witamin u dziecka , poprostu zdrowe odzywianie sie.
mają lepszy skład i są tańsze dużo tańsze.
Mama moja córka nie bierze żadnych innych witamin prócz witaminy D. Nie daje jej nic innego bo nie zachodzi taka potrzeba. Nawet nigdy nie podawałam jej witaminy C. Synek też zazwyczaj nie brał żadnej a w okresie większej zachoralności dawałam mu po prostu witaminę C zawartą w owocach i warzywach.
Syn ma prawie dwa latka i podaje mu jeszcze DHA.
Córcia jak się urodziła to miała jeszcze zalecenie podawania przez tydzień wit K. Ale wiem, że teraz się to zmieniło i została sama wit. D.
Teraz zaleca się tylko witaminę D. Dodatkowo polecam probiotyk. Ew. DHA i tyle.
Dokładnie jak córkę urodziłam to już w zaleceniach miałam podawanie witaminę D 400, witaminę K córa dostała w formie jednorazowego zastrzyku domięśniowego ale można też nie zgodzić się na zastrzyk i wtedy dziecko dostaje w formie doustnej. synek dodatkowo przyjmuje DHA.
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.