Hej mamisie. Mam do was wypatnie czy ktoraś z was była moze na wizycie z niemowlakiem u dentysty (chururga) byłysmy dzisiaj na wizycie kontrolnej na wczesnej interwencji i zlecił nam podciecie Wędzidełko
Zapisałam córeczke na wizyte dle dopiero na listopada i tu mam do was pytanie jak pomuc dziecku zeby nie zraziło sie do dentysty serce mi peka jak bedzie płakała bo napewno bedzie ja bolec ale musimy to wykonać bo ząbki sie rozchodza. Czy wykonywaliscie taki zabieg i jak wasze maluszki zareagowały na to?
Spokojnie, podcięcie wędzidełka u malucha to chwila momen
chyba, że macie wędzidło “bardziej skomplikowane” - np tylne, mięsiste. Jeśli nie to tak na prawde im wcześniej wykonamy taki zabieg tym lepiej dla maluszka ![]()
Dzieci naprawdę dobrze to znoszą. Jeżeli jest doświadczony chirurg to chwilka i po wszystkim. Naprawdę nie masz się czym aż tak bardzo przejmować. Pozatym dziecko nie będzie tego pamiętać.
Ja nie byłam , ale maluszki chyba nienajgorzej to znoszą
My mieliśmy podcięcie już w szpitalu, syn płakał dosłownie chwilę. Położna opowiadała że ona z synem była później to od razu po podcięciu przystawiła go do piersi więc płakał tylko chwilkę. Ja miałam w dzieciństwie jako 8 latka. Doktor zastosował tylko znieczulenie powierzchowne, złapał za nożyczki i przeciął. I pamiętam że mnie wgl nie bolało, tylko krwi było dużo.
Siostrzeniec miał wykonywane takie podcięcie, to była chwila moment zrobili to laserowo. Nie płakał raczej go nie bolało może czuł lekki dyskomfort. Jedynie co to później jak był mały zdarzył mu się wypadek i na samochodzikach w wesołym miasteczku rozciął sobie wargę do tego stopnia że musiał mieć zszyte, i widać było że pamiętał tamten zabieg bo znieruchomiał i był taki przerażony trochę, choć sama sytuacja nie była zbyt fajna dla niego też
Jest to na tyle szybki zabieg, myślę, że dziecko nie powinno nabawić się żadnej traumy ![]()
Hej kochana ![]()
Tak, moj maluszek mial podcinane wedzidelko jak mial ok 6 miesiecy. Tez sie strasznie balam, a okazalo sie, ze to trwa doslownie chwilke. Maly troche poplakal, ale po chwili bylo po wszystkim
Najwazniejsze to zachowac spokoj – dziecko czuje Twoj stres. Po zabiegu mozesz przytulic, nakarmic i szybko sie uspokoi…Nie martw sie, dentysci robia to bardzo delikatnie, zwlaszcza u takich maluszkow. A efekt potem super – lepsze ssanie, mowa i zebki ladnie sie ukladaja
Wszystko bedzie dobrze, serio ![]()
Jeszcze nie wiemy dopiero sie dowiemy ale mam nadzieje ze pojdzie dobrze i mała bedzie spokojna
Oby tak było mam taka nadzieje
A miał moze zakładane szwy i czymś smarowaliscie tą ranke?
Oj biedulek wlasnie tego sie boje z moja córką
Oo to super mam nadzieje ze u nas pojdzie dobrze jednak nie ma co sie stresowac bo napewno mała to wyczuje. My dopiero w lustopadzie mamy wizyte i mala juz bedzie miec 13 miesiecy szkoda ze tak poźno nas skierowali😀
Jak coś teraz ma chłopak już 15 lat i nie ma traumy z dentysta czy lekarzami więc ostatecznie to chyba był taki strach że znów mu coś robią bo to było w niedużym odstępie czasy
Nie, bo dr tylko nożyczkami to wędzidełko przecięła.
Ja byłam w szoku jak to szybko zrobiła.
Dodatkowo mieliśmy masażyki żeby rozmasowac tę okolicę. I początkowo średnio mi one wychodziły, i mieliśmy dodatkowa konsultacje u neurologopedy. I wtedy super efekt wyszedł
Szwy się zakłada przy na prawdę skomplikowanych wędzidełkach, które zwykle są “wycinane”. Przebieg samego zabiegu zalezy od budowy wędzidła.
Przed i po zabiegu należy wykonywać masaże i tutaj chirurg powinien Cie pokierować z ćwiczeniami lub możesz zasięgnąć rady logopedy/neurologopedy
każda mama by się stresowała w takiej sytuacji. Samo podcięcie trwa kilkanaście sekund a większość maluchów płacze bardziej ze strachu i dyskomfortu niż bólu. Na twoim miejscu na pewno rozmawiaj z maluszkiem i mów coś typu że : Pani doktor zobaczy buzię i pomoże, żeby buzia ładnie rosła. Potem przytulimy się i pójdziemy do domu, a po samym zabiegu dużo tulenia! Jeszcze w domu możecie się pobawić w dentystę żeby oswoić trochę maluszka ![]()
To prawda, przytulanie i Twoja obecność to podstawa
postaraj się, żeby maluszek miał poczucie Twojego wsparcia
O to dobrze ze wszytko dobrze i szybko wyszło mam nadzieje ze u nas pódzie dobrze
Dpbrze wiedziec teraz wiem co robic bardzo dziękuję ![]()