Wkładanie stópek do buźki

Hej mamusie:) Pisze z zapytaniem o to jak to w koncu jest z tym wkladaniem stópek do buzi… Dużo sie o tym czyta a czy kazde dziecko to robi? W jakim wieku wasze dzieciaczki zaczely gryzc stópki?

Właśnie mój synek ma 4 miesiące skończone i próbuje już tak wysoko podnosić stópki, że prawie włoży, ale jeszcze troszkę brakuje mu. Ale ostatnio koleżanka przysłała mi zdjęcie swojego synka ma 4,5 miesiąca i wkłada do buzi stopi. Słodki widok:)

Nasz późno zaczął wkładać bo jak skończył 5,5 miesiąca. Za szybko rósł i zaburzone wyczucie ciałka. Ale wysoko nóżki podnosił już dużo wcześniej

Mój starszy synio dla przykładu nie wkładał stóp do buzi :slight_smile: Rozwija się prawidłowo :slight_smile:

u nas to było około 4,5 miesiąca
ale tylko przez jakiś czas, później przestałą wkładać tak namiętnie i tylko od czasu do czasu się zainteresuje stopą. Ale np syn koleżanki w wieku 12 miesięcy bł fanem swoich palców u stóp i jeździł w wózku ze stopą w buzi :slight_smile:

U nas zaczął na około 4 miesiące choć nie każde dzircko musi wkładać sobie stopki do buzi. No i każde dziecko w innym momencie zaczyna jeśli już ma bo każde dziecko w innym tempie odkrywa że ma stopki i się rozwija.

Moja córka zaczęła namiętnie wkładać stópki do buzi około 5 miesiąca. Każde dziecko rozwija się w innym tempie, nie zawsze też dzieci wkładają stópki do buzi. Córka jak tylko zaczęła samodzielnie siadać to przestały ją interesować stópki:)

W okolicach własnie 4-5 miesiąc, kiedy maluch zaczyna być coraz bardziej ruchliwy i odkrywa swoje ciało, to i namiętnie próbuje swoich stópek :slight_smile: Świetne są skarpetki z grzechotką, pobudzają malucha do zabawy i zainteresowania nóżkami.

Nasz ogląda swoje stópki, trzyma rączka i rusza stopą, chyba zaczaił że oprocz rączek są jeszcze nózki tez bylo to ok.4msc. Uwielbiam patrzec jak to robi jest taki slodki, do tego zawsze sobie skarpetki sciga i dopiero nozkami sie bawi. Fajnie tez wygladalo to jak raczki sobie ogladal, teraz to piateczki przybija cwaniaczek. Ma 7 msc

Generalnie każde dziecko odkrywa swoje stopy w innym czasie. Widzę po swoich dzieciach każde jest inne i jedno szybciej “odkrywają” swoje stopy a drugie później. Dlatego nie ma sensu porównywać dzieci do siebie aczkolwiek najczęściej dzieje się to w okolicach 5 miesiąca. Dziecko wtedy jest bardziej ruchliwe i dopiero wtedy tak na prawdę zaczyna poznawać swoje ciało tak na poważnie. :slight_smile:

zgodzę się z Kasią każde dziecko inne jedno będzie wsadzac stopę do buzi inne będzie tylko trzymać się za stopę itd no i każde dziecko w innym czasie może to robić :slight_smile: mój syn na początku machal stopami później rękami je łapal a na końcu dopiero wsadzal do buzi.

No pewnie, że każde jest inne. Ale bardzo często maluchy wkładają stópki do buzi, bo odkrywają swoje ciało. jak ten moment przypada na czas, że jest gorąco i stópki są bez skarpetek to tym chętniej je wkładają :slight_smile:

Bo nie ma dwóch takich samych dzieci. Każde jest inne i w innym czasie uczy się nowych rzeczy i poznaje swoje ciało.
Jusen skarpetki moim dzieciom w niczym nie przeszkadzają. I albo biorą nożkę do buzi gołą albo ciumkaja skarpetkę. Córka jest właśnie na etapie mamusiu ja mam nóżki. :slight_smile: No i nie jest to często a normalna kolej rzeczy. Zdrowy odruch malucha.
Aisa to normalne że najpierw dziecko macha nóżkami a dopiero później je łapie i wkłada do buzi.

u mnie narazie jest etap wkłądania piąteczek i paluszków i duźdania ile się da :slight_smile:
nawet jak malutka doi cyca to czasem robi sobie przerwe i zaczyna doić swoją piąstke :slight_smile: to takie słodkie :smiley:

Sylwencja córka intensywnie poznaje swoje ciało więc piąstki idą w ruch. :slight_smile:

Piąstki, stópki to najlepsze odkrycia maluszka :slight_smile: Ja osobiście lubiłam patrzeć jak córa walczy z tymi stopami, a one jej uciekają :slight_smile:

To moja właśnie jest na tym etapie Madzia. :slight_smile:

Pewnie, że każde dziecko jest inne. Jednak stopy i piąstki to chyba u każdego malucha prędzej czy później lądują w buzi :slight_smile:

Nie słysząłam o dziecku, które nie zjadało stoich stópek i piąstek. Jest taki czas, kiedy dziecko fascynuje to, że jego ciało od tak się rusza poprostu nóżki się ruszają i ciekawie je zaczyna ciągnąć do siebie, a jak już przyciągnei to spróbuje, czy dobre ;]

Nasz maluszek zaczął zajadać stópki, gdy miał 5 miesięcy. Ale wiem, że czasami dzieciaczki tego nie robią, a niektóre zaczynają po prostu dużo później :wink: Nie martw się - i na Twojego szkraba przyjdzie czas :slight_smile: Ale warto także być czujnym, bo synek mojej koleżanki nie interesował sie swoimi stópkami w ogóle i po spotkaniu ze specjalista okazało się, że musi troszeczkę poćwiczyć z fizjoterapeutą. Nic strasznego oczywiście, ale bardzo dobrze, że mamusia zwróciła na to uwagę.