Dziewczyny mojej 5latce dziś wypadł pierwszy Ząbek, włożyła pod poduszkę o teraz pytanko. Jaki zwyczaj u Was jest zostawiacie pieniążek jeśli tak to ile ? (Czy może jednak coś innego u Was króluje?)
Jak mojej corce wypadł pierwszy zabek dostala 100 zl pozniej juz szło w dol:sweat_smile:![]()
![]()
Ja córce zostawiłam zawsze 5 zł bo gdzieś widziała bajkę że ta zębuszka toczy tą ogromną monetę. A u nas nie ma większych nominałów ![]()
myślę że 5zl jest ok przecież to tylko symbolicznie ma być.
@ewelka8990 noo powiem ci że 100 zł za zęba to dobry zarobek ![]()
![]()
Tak , moje dzieci zawsze dostawały pieniążek. Co do kwoty to różnie , u nas było od 5 do 50 zł. Zależy ile pieniędzy miałam w domu ![]()
Aktualnie moja córka lat 7 już nie wierzy we wróżkę zębuszke . Sama stwierdziła , że to nie może być prawda i to pewnie ja zostawiałam pieniążek. Trochę to dziwne bo wiem , że córka już dorasta i ta magia zaczyna się kończyć.
Ja zawsze znajdowałam pod poduszką jakieś pieniądze, ale to było z 5-10 zl
i tak bym teraz zrobiła dziecku, ale @ewelka8990 wysoko postawiła poprzeczkę ![]()
![]()
Ja dostawałam 50 zł
ale to chyba nie ma znaczenia ile, ważne ze zebuszma była ![]()
Moje dziecko np nie cieszy sie z papierowych pieniedzy tylko muszą byc monety ![]()
![]()
No wiecie pierwsze dziecko pierwszy zabek ![]()
ale jak zaczely wypadac jeden po drugim doszlam do wniosku ze to za duzo i ze zbankrutuje szybko ![]()
![]()
![]()
Nie ma co stawiać sobie za wysoko poprzeczki na początku, bo idzie zbankrutować
myślę że symbolicznie 10 lub. 20 zł będzie ok chociaż faktycznie te 5 zł to super pomysł w nawiązaniu do bajki ze wróżka toczyła monetę. Ale w sumie fajnie byłoby wcześniej pokazać dziecku bajkę żeby też miało takie skojarzenie
A ja zostawiałam jakąś zabawkę
później już pieniążek - zazwyczaj 50 zł ![]()
![]()
A to u mnie bylo 50 zl bo było tylko przy pierwszym ząbku a nie przy każdym ![]()
Lepiej zacznij od małej kwoty np 5-10 zł bo mój brat gdy córka zgubiła pierwszy ząbek dał 50 zł, a że posiada jeszcze 2 córy i policzył ile to będzie zębów szybko pożałował tego ![]()
Mogę byc Twoim dzieckiem hahha nawet zęby młotkiem wybiję hahahahhah żarcik ![]()
![]()
![]()
![]()
A tak poważnie to bym zostawila 10 zł plus karteczkę z dedykacją od wróżki zebuszki "jesteś dzielna - przyfrunę po kolejnym wypadnięciu ząbka " to napisałabym brokatowymi długopisami ![]()
![]()
![]()
Ale tak wgl widzicie że same od najmodszych lat uczymy dziecko że sa pieniążki i jak po tym na komunii wytłumaczyć że kasa nie jest najważniejsza w kopertach ![]()
![]()
Ooo kurczee nie chcesz moich z pięć ![]()
poświęcę się i wyrwę
a co do wróżki u nas zawsze to było 5 zł ![]()
Ja uwazam , ze powinno byc to symboliczne , na przyklad 10 zl , dzieci jeszvze nie znaja wartosci pieniadza , wiec wydaje mi sie , ze bedzie sie tak samo.cieszyc z dyszki jak i ze 100
Oho, to super ta zębuszka
ja kiedyś zawsze dostawałam 5 zł i to mi się wydawało zawsze , że to bardzo dużo a co dopiero dostać papierek zielony ![]()
Na pewno dla córeczki najważniejsze będzie samo to że symbolicznie coś dostała od Wróżki Zębuszki ![]()
więc albo jakiś pieniążek tak jak tu Dziewczyny piszą np właśnie 20 zł, albo jakiś symboliczny drobiazg, który córkę ucieszy ![]()
U nas zebuszka zostawiała 50 zł i karteczkę wyciętą w kształt ząbka i tam pisałam, " dziękuję ci za ząbek a w zamian zostawiam pieniążek " ale to tylko jedynki i dwójki na górze i dole , jak już będą inne to powiedzieliśmy że zębyszka już nie przylatuje:rofl: i na temu zamówiłam takie monety z wróżką zębuszką kolekcjonerskie i jej będziemy za inne zostawiać ![]()
moja mama mi zostawiła 2 złote
a ja moją córkę planuję zachęcić do zbierania zębów tak mylę jak koleżanka wyżej od 5 do 50 , ponieważ robię mojej córce podelko wspomnień ![]()
Mi się wydaje, że to super pomysł, żeby zostawiać jakieś pieniądze pod poduszką. Zwłaszcza jak trzeba usunąć ząbek u dentysty. Ja nigdy nie znalazłam nic pod poduszką
ale też jako dziecko, zazwyczaj wypadały mi zęby w nocy i nigdy nie mogłam ich znaleźć. Pewnie je zjadłam przez sen ![]()
Moge was wszystkie zaadoptowac ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()