Hej!
W przyszłym roku ruszamy z mężem z budową domu. Zaczęliśmy się ostatnio zastanawiać jakie ogrzewanie wybrać. Będziemy mieli kominek z rozprowadzeniem ciepła, ale co do tego? Dom parterowy 110 m2 bez garażu, brak gazu z sieci, wschód Polski. Co lepiej wybrać: pompa ciepła bez fotowoltaiki czy gaz z butli? Liczę na pomoc osób, które również stały przed podobnym dylematem i mogą się podzielić jaką ostatecznie decyzję podjęli oraz osób, które użytkują dane źródło ciepła i znają konkretne wady i zalety
Jeżeli pompa ciepła to budynek trzeba dobrze docieplić. Tylko wtedy to zda egzamin.
Mamy dom szkieletowy 91m2, 30cm wełna w ścianie, docieplone posadzki i zużycie całkowite na pompie przez rok ok 2 tyś kWh (CO + CWU). W najgorsze mrozy dogrzewaliśmy się piecykiem typu koza, dla klimatu i zeby wspomóc PC. Także da się.
Duże znaczenie ma jakość samej pompy:
https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/produkty-i-systemy/grupy-produktowe/pompy-ciepla/
Od siebie polecam zerknać sobie na pompy od firmy.
Ja na ogrzewanie gazowe raczej bym się nie zdecydowała.Siostra szwagra ma takie właśnie ogrzewanie domu i rachunki niestety duże, żałują,że takie wybrali.
Jeśli pompę ciepła to raczej z fotowoltaiką ;) Jeśli bez to i tak wybrałabym pompę ciepła z tych dwóch możliwości.
My mamy pompę bez fotowoltaiki i nie narzekamy:D
W gaz raczej bym się nie pchała jak już coś to w pompy ciepla.
U nas ostatecznie jest piec na pelet i jesteśmy zadowoleni. Dom piętrowy, duży i daje radę nawet przy dużych minusowych temperaturach.
Przy pompie ciepła konieczne będzie ocieplenie budynku, w innym wypadku nie zda to egzaminu.
Przy dobrym ociepleniu domu pompa ciepła my mieliśmy piec gazowy przy gazie z butli i po pierwszej zimie sprzedaliśmy go i założyliśmy pompę ciepła. Jeżeli chodzi o koszta to rachunki przy pompie wychodzą na podobnym poziomie przy czym pompa taniej ale święty spokój. Jeżeli jeszcze macie kominek z rozprowadzeniem ciepła to tylko pompa
Gaz z butli. Pompa przy niskiej temperaturze nie da rady i ogólnie wody nie ogrzeje tak aby się myć w dość ciepłej.
Do pomy masz dofinansowane więc trochę taniej wyjdzie. Jako projekt i inżynier nie jestem zwolenniczką pompy ciepła. O tym możnaby napisać rozprawę doktorską.
Może jeszcze pompa +pv (na starej ustawie i z umową a starych zasadach) z elektrownią miała sens teraz uważam że nie warto. My zakładaliśmy gaz.
Gosiałek ale niedługo w nowych domach nie będzie można zakładać, a chyba do 2040 roku trzeba się pozbyć gazowego ogrzewania.
Jak masz nowy dom z dobrą izolacja itd. można kabinowowac z pompą ciepła. Tu chyba wszyscy polecają pompę ciepła co mają fotowoltaike na starych zasadach... Dobry magazyn energii. Nieco tańszą opcja w montażu będzie po prostu kocioł elektryczny https://www.saunierduval.pl/dla-uzytkownikow/produkty-i-systemy/kotly-elektryczne/
Który też jets dobrym rozwiazaniem jesli macie dom, który jest dobrze ocieplony oraz o mniejszym metrazu.
Oj tak do nowych to tylko pompa
Ja nie mam fotowoltaiki, a mam pompę ciepła. Myslę, że podobnie wyjdę jak na gazie. A jednak w nowym domu to głównie pompy zakladają.
Też wybrałabym pompę ciepła, ale jestem laikiem więc nie wiem czy moje zdanie liczy się aż tak bardzo. Jeżeli Gosialek zna się na tym i podpowiada, że pompa ciepła może nie dać rady to myślę, że lepiej posłuchać takiej fachowej opinii. Dużo też zależy jaka to część Polski, bo u nas zimy zazwyczaj są łagodne i temperatury nie spadają aż tak mocno.