Jakie oprawy natynkowe, tuby polecacie do kuchni (czarne) aby dobrze oświetlały blat roboczy ale nie świeciły po oczach:) mile widziane konkretne modele, nazwa.
My mamy czarne tuby w wiatrołapie i nie świecą po oczach. Za to w kuchni nad blatem halogeny
My mamy halogeny w czarnej oprawie kupione w psb mrówka, a pod meblami mam ledowy pasek. a w garderobie mam tuby z castoramy i są w porządku (takie najzwyklejsze bralismy).
U nas sprawdzają się halogeny
Najlepszym rozwiązaniem do oświetlenia blatu to oświetlenie podszafkowe np. W postaci mocnej taśmy LED. Tuby sufitowe nie zdadzą egzaminu gdyż stojąc przy blacie część światła zasłaniamy swoją sylwetką.
Do kompletu można zamontować również oświetlenie w podwieszanym suficie - wygląda to dość ciekawie ;)
Zerknij sobie do Flexgios:
https://sklep.flexgips.com/pl/c/Wneki-oswietleniowe/24
Jest tutaj wiele pomysłów na temat montażu oświetlenia w suficie czy w innych wnękach.
My mamy halogeny i sprawdzają się nam super. Kupiliśmy je w mrówce
Fajna sprawa ledy i też heskich chodzi o energooszczędność
My pod szafkami mamy oczywiście taśmy Led plus górne oświetlenie, którego praktycznie nie używam
No właśnie teraz leży chyba da top i najczęściej wybierane ;) ewentualnie halogeny
My też mamy takie halogeny w czarnej oprawie, ale trochę bardziej wystające. Kupiliśmy w leroy merlin i jesteśmy bardzo zadowoleni.
Fajne oświetlenie hest w obi i teraz maja chyba -30% nie wiem czy w każdym sklepie i pieczątki sie zbiera
u nas nad zlewem blatem są takie małe w suficie
Dziewczyny mają rację, te podszafkowe taśmy ledowe dają dużo lepsze oświetlenie. Jeśli chodzi o te halogeny to ja mam trzy i zawsze mam włączone wszystkie razem i nie zauważyłam, żebym zaciemnianiała blat swoją osobą ;) wszystko zależy czy te lampki będziesz mieć bliżej krawędzi blatu czy bardziej na środku, u mnie to jest tak, że jak mam długość blatu to lampki są bliżej ściany niż mnie, i chyba przez to nie zasłaniam światła :)
Ja zawsze używam halogenów bo fajnie oświetlają blat podczas gotowania
Ja mam wszędzie halogeny z białym światłem ,bo uwielbiam mieć bardzo jasno :)
Ja mam sporo blatu, jeden mam przy szafkach, tam idealnie sprawdza się ten pasek ledowy, a druga część blatu mam pod oknem i tam mam te halogeny, bo tam nie mam żadnych szafek ;) I jestem zadowolona :))
U nas też te tuby ale z ciepłym światłem:p jakoś to zimne swiatło do mnie nie przemawia;/
Wydaje mi się że wytycznych nie ma ja sobie sama projektowałam w sensie ile chciałam tyle dałam haha.
Ja też nie wiem czay takowe wytyczne są, projektowałam tak jak chciałam:p tak jak mi się podobało.
Ja też sama z mężem projektowałam dom i nie było wytycznych ;)