Zaczęłam się zastanawiać nad pierwszym wyjazdem z moim maluszkiem. Synek jest z końcówki lipca i gdzieś w okolicy roczku jak będzie mi się kończyć urlop macierzyński chcemy pojechać na zagraniczne wakacje, ale najpierw chcemy wyjechać na próbę w Polsce na weekend wiosną. Powiedzmy że jak będzie mieć 9-10 miesięcy. Jakie miejsca polecacie na 3-4 dniowy wypad? Tylko nie nad morzem bo mieszkamy w Kołobrzegu i mamy przesyt
. Fajne by były góry ale gdzieś blisko np Karpacz czy Szklarska Poręba bo przecież nie będę przez całą Polskę jechać na 3 dni. Może Mazury? Co polecacie żeby spokojnie pospacerować z wózkiem, ewentualnie nosidłem?
Ja polecam Szklarska, moge byc nieobiektywna bo mieszkalam cale zycie na DolnymSlasku🥸zanim sie nie przeprowadzilismy, ale … masz mnostwo tras gdzie mozesz spacerowac z wozkiem chocby trasa pod Ryglami.
Zaplecze hotelowe tez jest mega. Jak nasza miala 6miesiecy to pojechalismy do “Drewnianej Rozy”.
Piekne domki, kominek, hamak, zawieszony na antresoli, dobre jedzonko i super trasy nawet na wozek ![]()
Jesli nie Szklarska weekendowo moge polecic “Kraine Dzikiej Kaczki” niedaleko Lodzi-piekne miejsce i bardzo dobra restauracja “Trzy Mosty”.
Skoro morze odpada to ja bym postawiła tak jak piszesz góry albo Mazury
Karpacz - to polecam np. trasę koło Świątyni Wang albo tzw. Drogę Chomontową tam na spokojnie da się przejechać wózkiem, a widoki mega albo Szklarska - fajna baza wypadowa na lekkie spacery, jest w miarę płasko i spokojnie dasz radę z wózkiem albo nosidłem. Ta druga opcja Mazury też spoko, tylko to trochę dłuższa trasa z Kołobrzegu, więc no tu już pytanie czy taka dłuższa trasą wchodzi w grę, ale lasy, jeziora, spacery to zdecydowanie wynagradzaja
chociaż jak jesteście znad morza to może macie dość wody także zapraszamy do nas na Dolnyslask ![]()
Nooo zachęcacie tym Dolnym Śląskiem
My co niedzielę jesteśmy na spacerku nad morzem, pełno turystów nieważne czy latem czy zimą i za każdym razem z mężem myślimy że trzeba gdzieś pojechać ale gdzie będzie tak fajnie jak u nas do spacerków ![]()
My w tym roku byliśmy z córką na wakacjach na mazurach, mała miała 5 miesiecy. Szukaliśmy właśnie czegoś blisko i padło na Ostróda i hotel natur w rezerwacie. Miejsce spoko bo jest basen i są kółka dla maluszków więc można śmiało sobie pochodzić z niemowlakiem, trzeba mieć tylko pieluszkę do wody, wokół lasy duży teren ośrodka że można sobie spacerować, mają też sprzęt wodny więc jeśli jakby już pogoda to super opcja. Do Ostródy blisko ale trzeba jednak wybrać się autem, ale masz zamek krzyżacki ala promenadę knajpki.
Ewentualnie fajny wypad mieliśmy do Łańcuta ale bez dziecka jeszcze i byliśmy w hotelu Sokół bardzo fajny i blisko atrakcji.
Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma
ja mam tak blisko gory, ale kocham morze! I zazdroszczę Ci tego Kołobrzegu, oh naprawdę myślę o naszym polskim morzu i się uśmiecham, zachwycam się Bałtykiem
mogłabym jeździć tam co roku na wakacje, tylko że mój mąż taki średnio dobrze na to morze nastawiony i mówi że on to morze lubi ale śródziemne ![]()
Ja polecam karpacz z fajnym hotelem i basenami
mozna pospacerowac pojsc cos dobrego zjesc ![]()
My chcemy wrócić znowu na Kaszubska ostoje . Cisza spokój , spacerki , można zabrać pieska jeśli macie . ![]()
Hotel Mikołajki jest super. Brodzik jest malutki ale z takim maluchem to jeszcze nie ma znacznia. Ale fantastyczne tereny do spaceru. M
My też mieszkamy blisko morza i najczęściej wybieramy po prostu Kaszuby. Jakiś fajny domek nad jeziorem. Jest blisko (co przy dziecku jest plusem) a czy siedzę w domku na Mazurach czy Kaszubach to mi bez różnicy🤣 Na „domferie” można znaleźć fajne miejsca:)
Ooo super pomysl!
Takie „probne” wakacje przed zagranica to serio zloto – zobaczysz, jak maly znosi podroz, noclegi poza domem itd.
Skoro morze odpada (totalnie rozumiem
), to oto kilka miejscowek, ktore sa idealne na 3–4 dni bo potem to jak dla.mnie nie ma co tam juz widcej robić ;p
Karpacz / Szklarska Poreba – Jest sporo spacerowych szlakow, ktore ogarniesz z wozkiem (np. okolice zapory na Lomnicy, wodospad Szklarki – z nosidlem luz). Duzy plus: duzo pensjonatow przyjaznych dzieciom, czesto z kącikiem zabaw, kuchnia, wanienka itp.
Polanica-Zdroj / Kudowa-Zdroj – mega przyjazne dla rodzicow z maluchami. Parki zdrojowe z alejkami idealnymi na wozek, cisza i spokoj, a w razie czego blisko sklepy i restauracje. Idealne „soft gory”.
Mazury – tez dobry kierunek, np. okolice Mikolajek czy Rucianego-Nidy. Spacerowe sciezki, lasy, jeziora, duzo zieleni i ciszy. Tylko warto znalezc osrodek z dobrym zapleczem (np. domek z aneksem, pralnia, blisko sklepu).
Beskidy (np. Szczyrk, Wisla) – gorskie klimaty, ale mniej strome niz Tatry. Duzo tras spacerowych i widokowych, czesto dostepnych z wozkiem.
Takze do wyboru do koloru, zalezy czego szukacie ![]()
Ale pięknie opisane ![]()
Karpacz jest super na taki wypad
ma bardzo dużą bazę hoteli właśnie dla rodzin z dziećmi
Poza tym jest gdzie pospacerować i „pozwiedzać” z maluchem, las bajek, lego, kolejki ![]()
W sumie zapomniałam o Kaszubach
tylko my nie jesteśmy „domkowi”. Raczej hotel z basenem i śniadankiem
ale muszę zerknąć gdzieś na Kaszuby może obrać kierunek
Karpacz
Hotel green Mountain
Najlepszy dla dzieci, basen, sala zabaw ![]()
Karpacz to Gołębiewski
A w górach polecam Termy Bania ![]()
Na pewno można na Kaszubach znaleść jakiś fajny hotel!
Przystan Wygonin na Kaszybach polecam
@Mamusia22 moja znajoma co prawda ma starsze córki, bo w wieku 3.5 i 8 lat i jak ma możliwość to na weekend wybiera się godzinkę drogi od domu do Ostródy, hotel Lake Hill Mazury. Jest zachwycona tym hotelem, zarówno jeżeli chodzi o standard, jedzenie i atrakcje dla dzieci. Wiem, że starszaki ale może dla Was rodziców będzie to dobry relaks, bo też jest SPA
A druga opcja, to kawał drogi, ale celowałabym w Bieszczady.
Ja mam trójkę dzieci, chciałabym też gdzieś wyjechać, ale naprawdę wizja tego mnie przeraża, przerasta i tak oto nigdzie nie podróżujemy.