mam chyba dość nietypowy problem. Moja córka (4 lata) gubi mnóstwo włosów. Codziennie na gumkach ściąga się b dużo, przy myciu włosów traci tyle, że zapycha się syfon i po jej kąpieli nadaje się do czyszczenia. Córka ma dość liche włoski, miejscami jakby puste placki. Staram się spinać je tak, aby maskować placki, ale już jest coraz trudniej. Je dobrze, chętnie, zdrowo, dużo witamin, warzywa i owoce, a jej dieta jest urozmaicona. Z czym może być problem? Jak pomóc? Suplementujemy tylko wit D nawet latem, bo ma zapadniętą klatkę, ale to będzie inny wątek, bo również potrzebuję porady.
Czasami to jest po prostu rzecz genetyczne Jedni dziedziczą grube gęste włosy od urodzenia inni mają dość cienkie i liche może warto by było jakoś tak bardziej drastycznie podciąć córeczce włosy aby miały okazje odzyć i trochę odrosnąć może po prostu już potrzebuję tego podcięcia To zależy też jaka długość jest tych włosków Ale jak piszesz że ma kitkę to pewnie są dość długie Może warto też byłoby zrobić serie podstawowych badań morfologia tarczyca właśnie witamina D niedobór witamin albo właśnie problemy z tarczycą związane równie dobrze mogą być powodem tak słabych i kruchych włosów nie zapominaj również że teraz w okresie letnim nasze włosy szczególnie narażone są na promienie słońca wysuszania często właśnie po wakacjach nie tylko u dzieci ale u nas dorosłych pojawia się masa wypadający i łamliwych włosów
To prawda może być to uwarunkowane genetycznie a może być tak że cierpi na jakąś chorobę np łysienie placowate warto skonsultować ten przypadek z pediatra i poprawić o skierowanie do dermatologa albo trychologa który sprawdzi co może być przyczyną jeśli nie robiłaś badań córce z krwi warto też je wykonać może być tak że po prostu brakuje jej jakiś witamin i wystarczy suplementacja przy takim małym dziecku jest o tyle trudniej że nie można stosować żadnych wcierek głównie suplementy ewentualnie jakiś szampon ale raczej mimo wszystko po konsultacji z lekarzem
Dokładnie tak na pewno nie ma się po przejmować na zapas pewnie to nic takiego ale na pewno nie zaszkodzi w każdej dodać tego ze specjalistą zrobić podstawowych badań Chociażby tak dla kontroli jeżeli corka dawno nie Miała robione
Myslę ze to raczej nie jest normalne może ma jakieś niedobory własnie. Powiedz lekarzowi rodzinnemu tylko oby trafić na ok lekarza który nie bagatlizuje nic
Moja córka ma dość krótkie włosy jak na swoje rówieśnice i młodsze dzieci. Zawsze miała. Trafiłam na zdj w galerii, miała fryzurę jak chłopak kiedy jej rówieśnice miały wielkie kucyki. Zrobię komplet badań w przyszłym tygodniu. Ten mamy zajęty zresztą to już końcówka No i tak naprawdę 4 dni w prawo czy w lewo nie ma chyba znaczenia. Ja co prawda teź sporo tracę włosów ale mam gęste, ciężkie i nie mam z nimi w zasadzie problemu.
zrób dodatkowo oprócz badań tarczycy żelazo i ferrytynę bo przez niedobory tych parametrów też włosy mogą wypadać. Ferrytyna z tego co pamiętam jest płatna . Córka jest dosyć mała , więc w sumie trzeba znaleźć przyczynę
Może umów się do trychologa - to najlepszy specjalista od włosów. Cieżko tak powiedzieć co może być przyczyną bo przyczyn może być mnóstwo. Ja włosy traciłam przez zbyt wysoki poziom TSH. dopiero jak wyregulowałam go tabletkami to wlosy przestały wypadać ;)
Też jestem kochana ciekawa co się tak okazało jak będziesz jeszcze na tym wątku to daj znac
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.