Wyprawka za połowę ceny

Prawdą jest, że wyprawka dla maluszka to spory wydatek. Niestety nie wszystkie mamy mogą sobie pozwolić na zakup wszystkich tych niezbędnych rzeczy. Wiadomość o ciąży była oczywiście wielką radością. Jednocześnie jednak zaczęłam się martwić o naszą przyszłość. Gdy tylko zaczęłam kalkulować koszty wyprawki, szybko zorientowałam się, że nie będzie nas na to stać. 

O tak, warto robic listę. Ja tez z zakupami czekalam do swiat bozego narodzenia, bo wiedzialam, ze wtedy dostaniemy duzo prezentow dla maluszka :wink: wozek kupili nam moi rodzice, czesc ubranek dostalam po corkach kuzynek. ALe fakt - wiele rzeczy wolalam miec nowe, jak wlasnie laktator, butelki, smoczki, posciel

ja też zaczęłam od robienia listy, szukałam też po różnych stronach, czasu trochę zajęło ale warto

też mam listę, wiele rzeczy mogłam odhaczyć bo będzie po starszym bracie ale można też popytać wśród znajomych

Tak ja miałam 3 listy ułożone tematycznie i bardzo się przydały. Choc jak sie synus urodził to jako świeża mama jeszcze musiałam dokupywać niektóre rzeczy inne bo okazało się że np. coś jest mało funkcjonalne

Ja też miałam przygotowaną listę zakupów, a ubranka pożyczyłam od kuzynki a później kupiłam zestaw na olx-ie 150szt za 150zł ciuszków z metka z zary, hm itp

ja ciuszki dostane od kolezanki

u mnie z kolei okazalo sie ze czesc rzeczy sie nie przydala

Ja zaczęłam wcześnie kompletować, żeby nie wydac nagle dużo na koniec ciąży

Ja mam dokładnie takie samo podejście. Trzeba by mieć worek pieniędzy żeby ot tak kupic wszystko nowe. Tym bardziej ze nie warto bo zaraz maluch powyrasta

ja też staram się zaoszczędzić wszystko drogie

jest tyle piękności dla takich maluszków że trudno jest się powstrzymać aby nie kupić tego co nam się podoba ale niestety ceny też są ładne które niestety nas ograniczają

Ja tez sie staram zaoszczedzic na wszelkie mozliwe sposoby ale roznie to wychodzi

My sporo rzeczy kupiliśmy przez internet

Ja bardzo dużo ubranek dla còrci kupiłam w second handzie i uważam, że to była świetna decyzja. Sporo dostaliśmy, trochę polowaliśmy na promocje… i jakoś się udało nie zbankrutowač :slight_smile:

ja raczej dostanę większość od rodziny

Ja również starałam się zaoszczędzić na wszystkim

Wiekszosc ciuszkow kupilismy przez internet, troche w sklepach ale wszystko w cenach promocyjnych

jA NIE MIAŁAM PO KIM DOSTAĆ W Spadku a ciuchlandy są super opcją moim zdaniem,a także wszelkie fora dla mam

Rowniez nie mialam po kim ciuchow dostac a jednak dzieci szybko wyrastaja z ubran