Kochana, doskonale Cię rozumiem. Sama coraz częściej myślę, jak to będzie… Moja starsza córka nie chodziła do żłobka, poszła dopiero w wieku 2,5 roku, więc wiem, jakie to są dylematy
I wiesz co? Pracuję w szkole i przedszkolu, więc widzę, że większość mam ma dokładnie takie same wyrzuty sumienia. To naprawdę normalne — to tylko znak, że bardzo kochasz swoje dziecko, a nie że robisz coś złego.
Rozumiem też Twoje obawy, że będziesz musiała ją rano budzić, szykować, zostawiać u obcych… każda z nas tak miała. Ale jednocześnie praca z dzieckiem w domu brzmi pięknie tylko w teorii — w praktyce ani Ty nie skupisz się dobrze na obowiązkach, ani córka nie będzie miała Twojej pełnej uwagi.
A żłobek potrafi być naprawdę dobrym miejscem. Dzieci szybko adaptują się do rówieśników, są pod opieką osób, które robią to zawodowo, z doświadczeniem i sercem.
I tak — to przechodzi z czasem. Najpierw jest ścisk w sercu, ale potem widzisz, że dziecko jest bezpieczne, zaopiekowane i szczęśliwe — i emocje łagodnieją
Ja gdy oddałam pierwsze dziecko do żłobka to jak wsiadłam do uato to płakałam i chcałam po niego wrócić ale niestety musiałam jechać do pracy. Godziny mi się dłużyły niemożliwie. Teraz ma prawie 5 lat, jest mega otwarty do ludzi, bardzo szynko nawiąxuje przyjaźnie, bardzo szybko rozumie wszystko. Czy żałuje, że go oddałam do placówki? Chyba nie, wiem ze praca w tamtym momencie bardzo mi pomogla
Jakie wyrzuty sumienia daj spokój , ie musisz dziecka do żłobka czy przedszkola oddawać codziennie , ale myślę że to mu da dużo kontakt z rówieśnikami i przy okazji ty Sama odpoczniesz
Myślę, że to naturalna reakcja na nową, nieznaną Wam wszystkim sytuację. Po to jest ta instytucja żłobka, żeby nam pomóc i te wyrzuty sumienia z czasem znikają - jak tylko zobaczysz, że to nowe otoczenie daje dziecku i Wam poczucie bezpieczeństwa to te wszystkie negatywne myśli będą już słabsze.
Ja żlobek odbieram jako możliwość rozwoju, poznawania i dostosowywania się do zasad, których w domu nie pozna.
Myślę, że spokojnie też sobie to rozplanujesz jeśli masz tak elastyczną pracę. Dziecko nie musi tam być przez cały dzień - czasami dziexiaki przychodzą tylko na kilka godzin
Ja chyba jestem jakaś inna co prawda mały jest z babcią ale nie mogłam się już doczekać kiedy wrócę do pracy. Gdybym miała oddać go do żłobka czy przedszkola nie miała bym żadnych wyrzutów sumienia. Po to są te placówki. Możecie mnie zjechać ale jak byłam z małym całe wakacje to marzyłam o tym żeby choć na chwilę wyjść sama nawet na zakupy
Mysle za niejedna mama czuła sie tak jak ty, dziecko jest z nami a nagle musi isc na pare godzin w inne miejsce ale zobaczysz bedzie ok, początki zawsze sa trudne, moj synek czasami płakał a mi serce ściskało ale mimo to szedł a pozniej wychodził z usmiechem na twarzy
Ja przez pierwsze miesiące po powrocie będę mieć pomoc babć ale też nie chce i wydaje mi się że nie mogę aż tak ich zaabsorbować córka i będzie musiała w końcu pójść do żłobka. Mnie pociesza fakt i przykład 4 siostrzeńców że dzieci w grupie lepiej się rozwijają później. Jednak podpatrują umiejętności, same chcą próbować, zabawa z rówieśnikami to nie to samo co z mamą i tatą, w dobrej placówce też są ciekawe zajęcia dla dzieci rozwijają ich wszystkie zmysły i umiejętności. Owszem będzie trochę przebodźcowana ale mam nadzieję że będzie szczęśliwa bawiąc się z innymi
To duża zmiana i się nie dziwie, ze serucho pęka, mi się czasem na tt pokazują takie filmiki, jak dzieci idą pierwszy dzień do żłobka czy tam przedszkola i mama nagrywa taki filmik że dziecko wychodzi i tam są poustawiane figurki które mu machają i zawsze mnie to wzrusza :
Żłobek wcale nie jest taki straszny, a dzieciaki zwykle szybko się adaptują, tu po prostu trzeba dać czasowi czas i się z tym oswoić i z dnia na dzień te wyrzuty będą słabnąć, pomyśl sobie że tam dziecko będzie się fajnie bawiło i rozwijało, a w domu z tobą jakbyś Ty miała pracować to nie dałabyś rady poświęcić 100 procent swojej uwagi dziewczyny w sumie już wsyztsko napisały, ale ja mogę podrzucić fajny pomysł na to jak można uczcić i potem mieć pamiątkę z tych okresów przedszkolno-szkolnych zobacz to, kupujesz taką koszulkę o wiele za duża niż dziecko i każdego roku nowej klasy dziecko odbija na niej swoją dłoń :
A tu akurat się zgodzę, czekałam na ten moment kiedy córka pójdzie do żłobka - w domu już miałyśmy sibie wzajemnie dosyć, ja potrzebowałam powrotu do pracy. Nie zmienia to faktu, że pierwsze dni w żłobku te wyrzuty sumienia wyowały i pojawiły się myśli, że jestem najgorszą matką na świecie
Ja przy pierwszej córeczce wróciłam do pracy jak miała właśnie 10misiecy. Pierwsze 3 miesiące zajmowała się nią na zmianę teściową i mąż. Potem żłobek. Psychicznie bardzo mnie to męczyło i był to dla mnie kiepski czas. Minęło jak widziałam jak dobrze poszła nam adaptacja i jak córeczka lubi chodzić do żłobka. Był to żłobek państwowy ale ,ciocię” były naprawdę kochane.
Karcia - szczęśliwa Mama, to szczęśliwe dziecko! Trzeba o tym pamietac. Każda z Nas potrzebuje chwili oddechu.
Kocham Synka nad zycie, ale jak wróciłam do pracy to glowa jakoś inaczej pracowala. Brakowalo mi kontaktu z doroslymi na codzień.
Teraz czeka mnie dluższa.przerwa bo 2 lata ale wiem, że powrót do pracy bedzie dobry i dla Mnie i dla dzieci.
@Kalusia161@Skylark@daga1271 czyli wszystko ze mną w porządku że chce czasem odpocząć od dziecka i domu dzięki dziewczyny za wyrozumiałość miło mi słyszeć że nie jestem sama
Ja juz teraz dla zdrowia , czasem zostawialm malą babci czy mezowi i ide po prostu do sklepu , wiadomo nie na caly dzien ale te 30 minit czy godzinke zawsze mam . Mi akurat chodzi przedewszystkim o to , zeby mala nie przyzwyczaila sie tylko do mnie . Jednak spedzamy caly czas razem . A rozne sa sytuacje z zyciu . Ostatnio moja bratowa potrzebowala pomocy pogotowia , przyjechalqm z mezem do niej bo brat byl w pracy i zostalismy sami z nasza corka i ich 8 miesieczym synkiem . A mlody byl zawsze tylko z mama. Bardzo sie balam jak bedzie wygladac usypianie na drzemke czy karmienie , ale na szczescie sobie poradzilismy
Ja też chciałam wrócić do pracy. Ale sama chęć powrotu do pracy nie wyklucza wyrzutów sumienia tym spowodowanych
Inaczej też jest, jak zostawiasz dziecko z babcią. U nas byłaby taka możliwość, bo babcia zaoferowała się, że spróbuję, ale z nią akurat nie chce zostawiać. Ostatnio zaczęła robić trochę „nie po mojemu” w stosunku do dziecka i wolałabym jeśli już oddać komuś dziecko, to pod opiekę żłobka
@Karcia powiem szczerze że ja wiem że będzie to dla mnie trudne ją zostawić ale sama nie mogę doczekać się powrotu do pracy, często po całym tygodniu z małą nie mogę doczekać się weekendu gdy będzie mąż i to on się nią zajmie, albo będziemy gdzieś szli i robili coś innego. Często też mój mąż stara się zabrać małą na dłuższy spacer, do dziadków czy zajmie się nią w domu żeby mogła sobie pójść sama gdzieś. Kocham małą ale jednak lubiłam swoje życie przed nią i choć cząstkę tego potrzebuje by być szczęśliwą
Przede mną ten sam problem będzie za kilka miesięcy
Teraz po 5 miesiącach macierzyńskiego wróciłam do pracy, ale nie jest tak źle, bo mąż jest na urlopie rodzicielskim. Natomiast w lutym skończy mu się ten urlop i będziemy musieli oddać syna do żłobka. Wiem, że jest dużo plusów tego, że dziecko idzie do żłobka. Ale już teraz na kilka miesięcy przed tym mam jakieś takie ukłucie żalu, że nie będzie ze mną ani ze swoim tatą tylko z jakimiś obcymi ludźmi Mam nadzieję, że po jakimś czasie to przejdzie i te wyrzuty sumienia znikną.
Rozumiem o czym mowisz , ja po calym tygodniu na pelnych obrotach tez ciesze sie gdy maz ma weekend wolny , zajmie sie mala a ja moge wziac chociazby dluuugą kąpiel
Ja generalnie też nigdy nie miałam w planach, ani nie myślałam, żeby po macierzyńskim zostać z dzieckiem mimo wszystko w domu. Dobrze jest wyjść do ludzi, odpocząć od tego domowego zgiełku, ale gdzieś z tyłu te myśli i tak nie dają mi spokoju
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.