Szukam inspiracji na prezent pod choinkę dla mojego syna i pomyślałam, że warto zapytać tutaj
Syn bardzo lubi zabawki logiczne ma już Gravitrax tor kulkowy, z którego jest mega zadowolony. Chętnie zagląda też do łamigłówek, zagadek i zadań, które ćwiczą myślenie.
Macie może sprawdzone propozycje zabawek logicznych lub gier planszowych, ktore
są fajne dla dzieci w wieku szkolnym 7 lat , rozwijają myślenie, strategię / logiczne myślenie sami lubicie grać lub wasze dzieci ?
Szukam zarówno gier planszowych rodzinnych, jak i samodzielnych zabawek logicznych może coś w stylu łamigłówek 3D, zagadki, kubeczki, układanki, gry strategiczne itd.
Z gier bardzo polecam rummikub - właśnie sprawdziłam i jest od 7 lat świetna gra która rozwija naukę logicznego myślenia i liczenia i to chyba nawet jedna z moich ulubionych
cortex (jakby się okazało, że podstawowa jest od większego wieku to jest też wersja dla dzieci)
I jeszcze na tt jest taki naukowiec który też wypuścił swoją grę pt ĄĘ Bebechy nie miałam okazji w nią grać, ale on bardzo mądrze mówi więc ta gra też z pewnością jest warta uwagi a z takich innych to może magnetyczna mapa świata byłaby fajnym prezentem?
Są dwie gry, w które gram z siostrzenicą męża od kiedy ma 7 lat i sama chciała je dostać na urodziny. Sen i Dixit o ile zainteresuje dziecko to jest świetna rozrywka dla całej rodziny
Pewnie odgrzeje jakiegoś kotleta i na pewno te gry znasz, ale ja uwielbiałam grać w Dobble i Boom Boom Ale to są takie szybkie gry, niekoniecznie na najwyższym poziomie logiczności.
Ja akurat zawodowo jestem pedagogiem i prowadzę z dziećmi zajęcia korekcyjno-kompensacyjne, więc z doświadczenia mogę polecić kilka naprawdę sprawdzonych gier, które świetnie rozwijają logiczne myślenie, strategię i koncentrację u dzieci około 7 roku życia
U mnie w pracy świetnie sprawdzają się SmartGamesy (np. Dziecko w drodze, Pingwiny, Zamek), bo dziecko może bawić się nimi samodzielnie, a poziom trudności rośnie wraz z postępami. Bardzo lubię też Rush Hour, bo genialnie ćwiczy myślenie przestrzenne.
Z gier rodzinnych polecam Dobble Connect, Gobblety, Mistakos i Rummikub Junior – są szybkie, angażujące i naprawdę rozwijają strategiczne myślenie. Jeśli chodzi o układanki, świetnie wypadają też kubeczki Speed Cups i różne łamigłówki 3D typu węże Rubika czy drewniane puzzle logiczne.
Te propozycje są u mnie „pewniakami” – dzieci je uwielbiają, a przy okazji naprawdę dużo ćwiczą.
A prywatnie (tylko że z 9 latka) mamy fazę na Monopoly - genialnie rozwija myślenie logiczne
W domu mamy gorącego ziemniaka, ale ja jestem w tą grę taka beznadziejna
@Maja.zielonka - z gier jeszcze polecam starą klasyczną operację ja za dzieciaka bardzo ją lubiłam, może nie koniecznie jest bardzo logiczna i pobudzająca myślenie, ale na pewno zręczność
Dla tego tu pytam , bo już całkowicie nie wiem co mu kupić . Internet przejrzany nie mogę się na nic zdecydować a on uwielbia różne takie zabawki logiczne
Nie wiem czy masz ale : hitem u nas jest Uno, Wirus (z dodatkiem) , Spy Guy no i Monopoly-
ale tu sie konczy awantura bo corka nie lubi placic
Z lego jest zachwyt nad zestawem robotycznym- w przedszkolu maja zajecia z robotyki, budowali dzis robota do masazu , ale w tym roku taki podstawowy zestaw jest poza moim zasiegiem bo zaczynaja sie od ok. 700zl ale na pewno jej kupie robotem do masazu nie pogardze
Z gier bardzo polecam: Podaj dalej! Jest to super zabawa nie tylko dla dzieci, ale i dla całej rodziny. To jest coś takiego jak kalambury tylko na kartkach. Dostaliśmy kiedyś w prezencie i na każdej domówce fajnie się sprawdza
Poza tym Fasolki są bardzo fajne, Uno, Dobble- na spostrzegawczość.
Nie wiem jak się nazywa taka gra, ale są karty i zbiera się komplety po 4 karty i jak się ma to się naciska taki specjalny dzwoneczek. Niestety nie pamiętam nazwy, a siostrzenica ma i ja uwielbiam w to grać
No i takie bardziej klasyczne to rummikub albo scrabble.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.