Zabawki logiczne / gry planszowe polećcie ! 🎲

Szukam inspiracji na prezent pod choinkę dla mojego syna i pomyślałam, że warto zapytać tutaj :speech_balloon: :christmas_tree::santa:

Syn bardzo lubi zabawki logiczne ma już Gravitrax tor kulkowy, z którego jest mega zadowolony. Chętnie zagląda też do łamigłówek, zagadek i zadań, które ćwiczą myślenie.

Macie może sprawdzone propozycje zabawek logicznych lub gier planszowych, ktore
są fajne dla dzieci w wieku szkolnym 7 lat , rozwijają myślenie, strategię / logiczne myślenie sami lubicie grać lub wasze dzieci ? :blush::blush:

Szukam zarówno gier planszowych rodzinnych, jak i samodzielnych zabawek logicznych może coś w stylu łamigłówek 3D, zagadki, kubeczki, układanki, gry strategiczne itd.

Będę wdzięczna :pray: za wszystkie propozycje :face_holding_back_tears:

2 polubienia

Z gier bardzo polecam rummikub - właśnie sprawdziłam i jest od 7 lat :wink: świetna gra która rozwija naukę logicznego myślenia i liczenia i to chyba nawet jedna z moich ulubionych :grinning:
cortex (jakby się okazało, że podstawowa jest od większego wieku to jest też wersja dla dzieci)
I jeszcze na tt jest taki naukowiec który też wypuścił swoją grę pt ĄĘ Bebechy :grinning: nie miałam okazji w nią grać, ale on bardzo mądrze mówi więc ta gra też z pewnością jest warta uwagi :wink: a z takich innych to może magnetyczna mapa świata byłaby fajnym prezentem? :grinning:

2 polubienia

A może taki labirynt kulkowy ?

3 polubienia

Są dwie gry, w które gram z siostrzenicą męża od kiedy ma 7 lat i sama chciała je dostać na urodziny. Sen i Dixit :slight_smile: o ile zainteresuje dziecko to jest świetna rozrywka dla całej rodziny

1 polubienie

My lubimy gre 5 sekund tez taka na myslenie :wink:

2 polubienia

U nas hitem jest gorący ziemniak junior, moje dzieci uwielbiają też Jenga

1 polubienie

Pewnie odgrzeje jakiegoś kotleta i na pewno te gry znasz, ale ja uwielbiałam grać w Dobble i Boom Boom :smiley: Ale to są takie szybkie gry, niekoniecznie na najwyższym poziomie logiczności.

2 polubienia

A patrzyłaś smartmax, oni mają fajne te gry/łamigłówki, są tematyczne, różne wiekowo, na podróż idelane :wink:

1 polubienie

A może magnetyczna kostka logiczna ? @ewelka8990 a to nie jest dla starszych dzieci?

1 polubienie

La cucaracha lubie grac z dzieciakami mega wciąga :rofl: teraz kupiłam dla syna jakąś grę planszową minecraft ale otworzymy dopiero na święta

1 polubienie

Ja kupiłam siostrzeńcowi ostatnio klocki minecraft to się bardzo cieszył, pomimo że dużo układania więc też polecam

1 polubienie

Ja akurat zawodowo jestem pedagogiem i prowadzę z dziećmi zajęcia korekcyjno-kompensacyjne, więc z doświadczenia mogę polecić kilka naprawdę sprawdzonych gier, które świetnie rozwijają logiczne myślenie, strategię i koncentrację u dzieci około 7 roku życia :smiling_face_with_three_hearts:

U mnie w pracy świetnie sprawdzają się SmartGamesy (np. Dziecko w drodze, Pingwiny, Zamek), bo dziecko może bawić się nimi samodzielnie, a poziom trudności rośnie wraz z postępami. Bardzo lubię też Rush Hour, bo genialnie ćwiczy myślenie przestrzenne.

Z gier rodzinnych polecam Dobble Connect, Gobblety, Mistakos i Rummikub Junior – są szybkie, angażujące i naprawdę rozwijają strategiczne myślenie. Jeśli chodzi o układanki, świetnie wypadają też kubeczki Speed Cups i różne łamigłówki 3D typu węże Rubika czy drewniane puzzle logiczne.

Te propozycje są u mnie „pewniakami” – dzieci je uwielbiają, a przy okazji naprawdę dużo ćwiczą.
A prywatnie (tylko że z 9 latka) mamy fazę na Monopoly - genialnie rozwija myślenie logiczne :heart:

1 polubienie

Od 6 lat sa wersje junior wiec pytania sa proste :wink:

1 polubienie

W domu mamy gorącego ziemniaka, ale ja jestem w tą grę taka beznadziejna :sweat_smile::sweat_smile:

@Maja.zielonka - z gier jeszcze polecam starą klasyczną operację :grinning: ja za dzieciaka bardzo ją lubiłam, może nie koniecznie jest bardzo logiczna i pobudzająca myślenie, ale na pewno zręczność :grinning:

1 polubienie

@Wesola95 Ta grę to mi przypomniałaś za dziecka zawsze chciałam ją mieć :rofl: to chyba ze względu na to na jakąś okazję miu kupię :blush:
*Rummikub już mamy

@Karcia taka kula z labiryntem już u nas była , tylko inna wersja ta pomarańczowa , ta wygląda też ciekawie :relieved:

@Mamaprzygod calkiem ciekawe , zajrzałam sobie mają dobre opinie , i bardzo polecane muszę więcej o nich poczytać możliwe że coś wybiorę

@Mama.Wiki z smarax widziałam to chyba takie dla młodszych dzieci

5 sekund grę już też mamy jest super :star_struck:

@Mamaem la cucaracha syn dostał od Mikołaja w buta , ten karaluch :cockroach: to był z tego najlepszy :rofl:

@Magdallenka0897 klocki Lego to też syn uwielbia ale też nieraz nie wiemy na jakie się zdecydować, lubi takie skomplikowane, nie mogą być za proste :grin:

3 polubienia

Ale to fajnie , że syn jest taki mądry i chce się tak rozwijać i uczyć

1 polubienie

Dla tego tu pytam , bo już całkowicie nie wiem co mu kupić . Internet przejrzany nie mogę się na nic zdecydować :see_no_evil: a on uwielbia różne takie zabawki logiczne :blush:

To jak jest taki mądry , to może jakieś gry z nauką języka , tylko Hmm nie przychodzi nic mi do głowy

1 polubienie

Nie wiem czy masz ale : hitem u nas jest Uno, Wirus (z dodatkiem) , Spy Guy no i Monopoly-
ale tu sie konczy awantura bo corka nie lubi placic :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth::disguised_face:
Z lego jest zachwyt nad zestawem robotycznym- w przedszkolu maja zajecia z robotyki, budowali dzis robota do masazu :joy:, ale w tym roku taki podstawowy zestaw jest poza moim zasiegiem bo zaczynaja sie od ok. 700zl ale na pewno jej kupie :blush: robotem do masazu nie pogardze :joy:

1 polubienie

Z gier bardzo polecam: Podaj dalej! Jest to super zabawa nie tylko dla dzieci, ale i dla całej rodziny. To jest coś takiego jak kalambury tylko na kartkach. Dostaliśmy kiedyś w prezencie i na każdej domówce fajnie się sprawdza :blush:
Poza tym Fasolki są bardzo fajne, Uno, Dobble- na spostrzegawczość.
Nie wiem jak się nazywa taka gra, ale są karty i zbiera się komplety po 4 karty i jak się ma to się naciska taki specjalny dzwoneczek. Niestety nie pamiętam nazwy, a siostrzenica ma i ja uwielbiam w to grać :sweat_smile:
No i takie bardziej klasyczne to rummikub albo scrabble.

1 polubienie