Twoje dziecko poznaje świat i siebie dzięki Tobie. Zadbaj o to, aby poznawało go na wesoło. Jedną z zabaw, którą szczególnie polecam, jest odrysowanie sylwetki malucha na dużym papierze pakowym. Niech Twoje dziecko położy się wygodnie na plecach, a Ty mówiąc mu, co robisz, odrysuj kształt jego ciała.
Z doświadczenia zawodowego wiem, że warto poświęcać dzieciom dużo uwgi przez wykonywanie z nim różnych czynności jak np rysowanie lepienie z różnych mas, malowanie buziek dzieciom.Takie czynności zbliżają dzieci do obcych osób a co do piero do swoich mam.
No my dopeiro zaczynamy rysowanie. Ale z lepienien chyba jeszcze poczekam bliżej 2 lat…
Chętnie skorzystam z doświadczeń innych mam, gdyż mój synek ma dopiero 14 miesięcy, więc wszystko przed nami,
Moja córcia bardzo lubi odrysowywać kształty, najbardziej swoją rączkę, ale często przychodzi do mnie i prosi żebym położyła swoją rękę na papierze, a ona ją odrysowuję. Czasami wygląda później jak ręka shreka, ale dla mnie każdy rysunek dziecka jest najpiękniejszy. Mała dorysowuje później jeszcze paznokcie ,pierścionki , ma przy tym dużo zabawy
do wspólnego muzykowania polecam dzwoneczki [ nabezpieczniejsze lecz najgłośniejsze są metalowe]- najlepiej gdy są zawieszone na jakiejś nitce, a dziecko moze uderzac w nie rączką lin pałeczką.
ja probowalam odbic na papierze stopki, poniewaz byla jeszcze malutka to nie za bardzo wychodzilo, ale pamiatka i tak jest, kiedy bedzie starsza sprobujemy jeszcze raz tym razem razem z raczka:)
Z dwulatkiem można bawić się w ciepło-zimno.
W zabawie w ciepło-zimno rodzic chowa wybraną przez dziecko zabawkę (np. ulubioną maskotkę) w jakimś miejscu w pokoju. Słowami ‘ciepło’, ‘zimno’, ‘gorąco’ nakierowuje dziecko na kryjówkę. Radość z odnalezienia zabawki jest naprawdę wielka!
Napewno skorzystam z powyższych porad, moja córcia to melomanka:) wiec muzyka jak najbardziej
mbmamba25 moja tez uwielbia muzyka kolysze do wszystkiego co gra lub przypomina muzyke
Mój synek zaczyna co raz częściej wykazywać duże zainteresowania muzyczne.Ciekawe czy to taki etap u niemowląt czy może taki talencik ;o)
ale z tego co zauwazylam duzo niemowlat jak i dzieci w wieku przedszkolnym kochaja muzycke hehh moja corka osobiscie uwielbia bebe lily
moja lubi słuchać z muzyki powaznej Andrea Bocelli -Vivo per lei , z hip hopu jeden kawałek Eminema, takie piosenki gdzie dzieci spiewaja i moj dzwonek z telefonu:)
Kulcio byłabym zachwycona gdyby okazało się, ze to talent ;o)
Moj Synek tez lubi słuchać muzykę. Uspokaja sie przy niej .
to kupuje, widze ze sporo ludzi je zakupuje,a mała bedzie miała radoche
mbmamba25 -dzisiaj kupilam dwa samochodziki na naped ,wiesz jak za nimi fajnie giego widac ze ma radoche
Ja widzialam taka fontanne na allegro bardzo fajna zabawka i nawet nie droga:)
mojemu chrzesniakowi szybko znudzila sie ta fontanna takze nie wiem czy to taka fajna zabawka
moje dziecko narazie gustuje w zabawkach które wydają odgłosy to jest najlepsza zabawa