Zabkowanie - powielony wątek

Po czym wiedziałyście że wasz maluszek zaczął ząbkować :baby:t2::baby_bottle:

U mnie córka strasznie się śliniła i wkładała rączki do buzi, no i oczywiście była bardzo marudna :slightly_frowning_face: ubranka wymieniałam co chwila bo co zmieniłam zaraz były mokre pod szyją bodziaki.

Mój chrześniak był jak nigdy marudny i płaczliwy i często wkładał rączki do buzi, także już wiedzieliśmy, że nadciąga ząbek :wink:

Wydaje mi się że gdzieś był już wątek o tym ząbkowaniu, warto poszukać w lupce co tam dziewczyny pisały.
Ja mogę dodać że u nas wszystko w buzi musi być, nie ważne co ręka noga klocek autko piłka, zdarza się że nie chce jeść jak zaspokoi już głód, trzyma się za ucho i płacze, wybudza się z płaczem, ślini się niesamowicie, no i najważniejsze to opuchnięte i czerwone dziąsło w miejscu zabka

1 polubienie

U nas synek zaczął wkładać dosłownie wszystko do buzi i tak cały czas masował dziąsła językiem. No i zaraz było widać kreseczki białe na dziąsłach i wszystko się wyjaśniło :smiley:

Ząbkowanie tu można poczytać :slight_smile:

7 polubień

U nas oprócz tego pojawił się stan podgorączkowy i właśnie uwidoczniło się takie zabielenie i lekkie wygórowanie na dziąsełku na dole :blush: zaczęło się to w 3 miesiącu, ale minęły dwa kolejne i ten ząb nadal nie wyszedł :sweat_smile:

Kurczę ja już nie pamiętam dokładnie ile mu wychodziły te ząbki od momentu kreseczek na dziąsłach ale to dosyć szybko poszło ! Ale to pewnie wszystko zależy od malucha :smile:

Tak, to na pewno indywidualna sprawa :wink: mojej przyjaciółki dzidziuś miał właśnie takie zaznaczone na dziąsełkach, że jakby zaraz miało wyjść a dopiero około roku mu się po przebijały te ząbki, bardzo późno mu wyszły :stuck_out_tongue_winking_eye: także czasem można trochę poczekać :smiley:

U nas synek strasznie się ślinił i wkładał do buzi dosłownie wszystko, co tylko było w zasięgu ręki. To był pierwszy znak, że zaczyna się ząbkowanie.